Συνεντεύξεις

Βάνα Αγγελοπούλου – Μανωλάκη: «Η δια βίου μάθηση, κύριος μηχανισμός άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού»

“Κομβικός” ο ρόλος της δια βίου μάθησης στη σύγχρονη και αναπτυσσόμενη εποχή όπου οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας συνεχώς αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, δηλώνει σε συνέντευξή της στη «δημοκρατική» η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κυρία Βάνα Αγγελόπούλου – Μανωλάκη.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως σημειώνει η κα Μανωλάκη, θέτοντας ως πρωταρχικούς στόχους τη μείωση της ανεργίας, την αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και τον εκσυγχρονισμό της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού των νησιών, παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην προώθηση της Δια Βίου Μάθησης ως κύριο μηχανισμό άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και προώθησης – επαναπροώθησης στην μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.
• Κυρία Μανωλάκη, έχετε ένα πλούσιο και αξιοσημείωτο βιογραφικό. Έχετε μεταξύ άλλων εργαστεί στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως Σύμβουλος εργασίας και ως Σύμβουλος EURES με εξειδίκευση στα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Εδώ και 2 χρόνια σας έχει ανατεθεί η θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Θα ήθελα λοιπόν, να μου πείτε σε ποιο βαθμό μπορούν τα ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στην συνεχή επιμόρφωση και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της δια βίου μάθησης στην εποχή μας;
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει ως πρωταρχικούς στόχους τη μείωση της ανεργίας, την αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και τις ανάγκες εκσυγχρονισμού της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού των νησιών . Σε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης πολυάριθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην προώθηση της Δια Βίου Μάθησης ως κύριο μηχανισμό άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και προώθησης – επαναπροώθησης στην μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.
Η Δια Βίου Μάθηση είναι το κυριότερο εργαλείο του ΚΕΚ Γ Γεννηματάς για να βοηθήσει τους κατοίκους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να εξελίξουν και αξιοποιήσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, μέσα από προγράμματα εξειδικευμένα και συντεταγμένα στις σύγχρονες επιταγές της Αγοράς εργασίας.
Σε μια σύγχρονη και αναπτυσσόμενη εποχή όπου οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας συνεχώς αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς αντιλαμβανόμαστε ότι η δια βίου μάθηση είναι κομβική ως στοιχείο αυτής της αναπτυσσόμενης εποχής και του σημερινού ανέργου- εργαζόμενου για την αξία της μάθησης, της επαγγελματικής αναβάθμισης και της απόκτησης δεξιοτήτων.
• Πόσα άτομα έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια των ΚΕΚ το 2021 και ποια από αυτά είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Βάσει των στοιχείων του 2021 υλοποιήθηκαν 421 σεμινάρια, στην πλειονότητά τους μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΚΕΚ Γεννηματάς. Ο αριθμός των εκπαιδευόμενων αγγίζει τις 28.445 από 45 νησιά των Δωδεκανήσων και Κυκλάδων ενώ απασχολήθηκαν 142 εκπαιδευτές από όλη την Περιφέρεια. Επιθυμία και στόχος μας είναι να αξιοποιούνται κάθε χρόνο και νέοι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες από όλα τα νησιά, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας και βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο την πολυποικιλότητα των θεματικών πεδίων που διδάσκονται.
Όλα τα σεμινάρια επιλέγονται με σκοπό να έχουν ενδιαφέρον και αντίκτυπο στους κατοίκους των νησιών.
Είναι φυσιολογικό λόγω εποχικότητας της Τουριστικής κατ’ εξοχην ταυτότητας που έχει η Περιφέρειας μας να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τα σεμινάρια που έχουν σχέση με τον Τουρισμό, τις ξένες γλώσσες, την γαστρονομία, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα όμως ήταν αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της υγειονομικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια. Με τα γρήγορα αντανακλαστικά που χαρακτηρίζουν τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που ξεκίνησαν το 2020 την εκπαίδευση εργαζομένων και εργοδοτών κατά της COVID-19, συνεχίστηκε το καλοκαίρι 2021 με τα ανανεωμένα πρωτόκολλα φτάνοντας το μαγικό νούμερο των 37 χιλιάδων εκπαιδευομένων.
• Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου κύκλος σεμιναρίων 2022 του ΚΕΚ Γεννηματάς. Αυτή τη φορά ποιες θα είναι οι κυριότερες θεματικές ενότητες/κατηγορίες; Θα προστεθούν νέα σεμινάρια;
Ο νέος κύκλος θα ανοίξει τέλη Ιανουαρίου και θα διαρκέσει περίπου ως τα μέσα Μαΐου, λίγο πριν το άνοιγμα της Τουριστικής περιόδου. Όπως προανέφερα θα συνεχίσουν οι θεματικές ενότητες του πρώτου κύκλου αλλά και πολλές άλλες.
Θα δοθεί έμφαση :
• στον Πρωτογενή Τομέα και την παραγωγή και μεταποίηση διάθεση Αγροτικών Προϊόντων – Επιδοτήσεις.
• στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με πολλούς εξειδικευμένους εκπαιδευτές σε κάθε πεδίο.
• σε σεμινάρια που αφορούν την Κοινωνία των πολιτών και δημιουργία εθελοντικών ομάδων.
• σε εξειδικευμένα προγράμματα στην Αρχιτεκτονική και Τουρισμό με υποκατηγορίες.
• σε σεμινάρια Ανθρώπινου Δυναμικού όπως ψυχολογία και ανθρώπινη συμπεριφορά – αυτοβελτίωση -προετοιμάζομαι για αγορά εργασίας.
• σε προγράμματα παραδοσιακών τεχνών και Χειροτεχνίας όπως κεραμική τέχνη και βοτσαλωτό.
Θα προστίθενται συνεχώς και νέα πρωτοποριακά προγράμματα όπως το σεμινάριο που θα υλοποιήσουμε στο επόμενο δεκαήμερο σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου : «Γνωρίζω-Φροντίζω-Μαθαίνω, δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς». Το συγκεκριμένο σεμινάριο που έχει κινήσει το ενδιαφέρον σε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων έχει ως στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη από την συνύπαρξη και ενασχόληση με τα ζώα συντροφιάς, την αλλαγή στάσεων και απόψεων σχετικά με ζωοφιλία καθώς και την ενθάρρυνση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων .
Η ενημέρωση για τα προγράμματα καθώς και οι εγγραφές συμμετοχής για όλες τις παραπάνω δράσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας του ΚΕΚ www.kek-gennimatas.gr
• Οι Ανοικτές Ακαδημαϊκές Διαλέξεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελούν μία καινοτόμο πρωτοβουλία. Η πρώτη διάλεξη προ ημερών είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ποια είναι η φιλοσοφία της πρωτοβουλίας αυτής;
Πράγματι, είχε πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη Ακαδημαϊκή Διάλεξη που υλοποιήθηκε από το ΚΕΚ με συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου με ομιλητές τον Δρ. Μαρή Γεώργιο και την Δρ. Κουλούρη Φωτεινή με θέμα «Περιβάλλον ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο & Μεταναστευτική Πολιτική» .
Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει , το ΚΕΚ Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει ως αρχές του την εξωστρέφεια και τις συνέργειες με φορείς του τόπου μας. Με αυτό το σκεπτικό και μετά από στενή και ουσιαστική συνεργασία με το τμήμα Μεσογειακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την πρόεδρο καθηγήτρια κ. Φραντζή Κατερίνα, αποφασίσαμε να ανοίξουμε για πρώτη φορά αυτό τον κύκλο των “Ανοικτών Ακαδημαϊκών Διαλέξεων” όχι μόνο για την Ρόδο αλλά και για τα νησιά μας.
Στόχος αυτών των δράσεων είναι να φέρουμε την Ακαδημαϊκή Γνώση και το Πανεπιστήμιο έξω, κοντά στον πολίτη και στον πιο απομακρυσμένο κάτοικο των νησιών μας!
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το ΚΕΚ Γ Γεννηματάς έχει θέσει υψηλούς στόχους για το 2022 με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν σύντομα, με την αμέριστη αρωγή και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Κι εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι όλα γίνονται με ομαδική συνεργασία μέσα από μία ομάδα με δυναμική και όρεξη για δημιουργία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου