Ειδήσεις

Κατώτατο μισθό για όλα τα κράτη της Ευρώπης θεσμοθετεί η ΕΕ

Το νομοθετικό πλαίσιο για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό φιλοδοξεί να ρυθμίσει η Κομσιόν. Δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο ποσό που θα ισχύει για όλες τις χώρες, αλλά για τη θεσμοθέτηση μιας δέσμης κριτηρίων που θα εξασφαλίζουν έναν αξιοπρεπή μισθό για κάθε Ευρωπαίο εργαζόμενο.

Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ξεκίνησε και πρόκειται να οδηγήσει σε ένα σημαντικό σχέδιο που θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν καλύτερα το κοινωνικό ντάμπινγκ. Ωστόσο, κάποιες χώρες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Για «ιστορικό βήμα» κάνουν λόγο από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργαζομένων.

Σήμερα, τα 22 από τα 28 κράτη μέλη έχουν θεσπίσει έναν κατώτατο μισθό, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο ύψος του: από 286 ευρώ στη Βουλγαρία μέχρι 2.017 ευρώ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Έξι χώρες δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) επειδή λειτουργούν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.

Σύμπτωση ή ειρωνία της τύχης, ο αρμόδιος Επίτροπος για το θέμα είναι ο Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούργο. Της χώρας δηλαδή με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό!

Ήδη Σουηδία και Δανία έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, αφού εκεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών και των παντοδύναμων σωματείων εργαζομένων συμφωνούν στο ύψος των μισθών. Οι δύο χώρες φοβούνται ότι η διαδικασία της Κομισιόν θα υποβαθμίσει το δικό τους σύστημα, θα το “τραβήξει” δηλαδή προς τα κάτω.

ΠΗΓΉ ethnos.gr

Μαρία Ψαρά

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου