Ειδήσεις

Θέματα ακτοπλοΐας τέθηκαν στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Να μην κοστίζουν τόσο ακριβά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά μας, να μειωθεί το κόστος για τη μεταφορά των φορτηγών και να ανοίξει ξανά η ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει τη Ρόδο με τη Βόρεια Ελλάδα, ζήτησαν χθες οι ξενοδόχοι της Ρόδου από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε το παρών στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άκουσε τα ζητήματα που του έθεσαν οι ξενοδόχοι ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Επισημαίνεται πως στο διοικητικό συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου συμμετέχουν και ξενοδόχοι του νησιού μας, μέλη και μη της διοίκησης της ΕΞΡ.
«Θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα με τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων και το κόστος μεταφοράς των φορτηγών προς τα νησιά μας. Ζητήσαμε να εξετάσει την πρότασή μας για το άνοιγμα εκ νέου της γραμμής που θα συνδέει τη Ρόδο με τη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ. Άρης Σουλούνιας, που συμμετείχε στη συνεδρίαση.
«Ζητήσαμε επίσης να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό τα Λιμεναρχεία στα νησιά μας. Ο υπουργός δεσμεύθηκε να εξετάσει τα αιτήματά μας και να απαντήσει», δήλωσε ο κ. Σουλούνιας και πρόσθεσε πως ζητήθηκε να βελτιωθεί και η σύνδεση των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα.
«Στη συνεδρίαση τέθηκαν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοϊα. Ο υπουργός τόνισε πως το θέμα αυτό είναι σε πολύ καλό δρόμο. Μένει να ληφθεί και η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Α. Σουλούνιας.
Στη συνεδρίαση έγινε ακόμη συζήτηση για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών που θα δώσει ώθηση στο θαλάσσιο τουρισμό. Αίτημα των φορέων του τουρισμού είναι ακόμη η μείωση των τελών για τη διαχείμαση των σκαφών αναψυχής.
«Ο υπουργός μας δήλωσε πως τα ζητήματα αυτά θα τακτοποιηθούν με σχέδιο νόμου», δήλωσε ο κ. Α. Σουλούνιας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες που έγιναν χθες από στελέχη του ΠΑΜΕ για την τοπική σύμβαση εργασίας, ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε:
«Δεν έχουν βάση αληθείας αυτά. Η τοπική σύμβαση εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας».
Για τη συνεδρίαση και την συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας εκδόθηκε χθες από το ΞΕΕ η ακόλουθη ανακοίνωση:
Τη μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, που αποτελεί καίρια συμβολή στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης των νησιωτικών προορισμών δρομολογεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως ανακοίνωσε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Βαρβιτσιώτη στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ανταλλάχτηκαν απόψεις για κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκών ακτοπλοϊκών συνδέσεων ενδονησιωτικών επικοινωνιών ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου τόνισε ότι πρώτη μέριμνα του υπουργείου είναι η ακτοπλοϊκή κάλυψη όλων των νησιών της χώρας, γεγονός που επιβάλλει έναν εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση στις υφιστάμενες ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις προς όφελος των άγονων γραμμών.
Για τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μεταφορών δήλωσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί όλα τα δρομολόγια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και επομένως είναι άμεσα δημοσιοποιήσιμα προς ενημέρωση των τουριστών.
Για τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις και τέλη όσον αφορά στον ελλιμενισμό των τουριστικών σκαφών ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι το υπουργείο έχοντας έτοιμο όλο το πλαίσιο για τα σκάφη αναψυχής, καταργεί μια σειρά από γραφειοκρατικού τύπου αγκυλώσεις που αναφέρονται στον απόπλου και τον κατάπλου των σκαφών, την κατάργηση του τέλους 0,88 ευρώ, την ερασιτεχνική άδεια αλιείας.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το υπουργείο αύξησε το δυναμικό της λιμενικής αστυνομίας στα νησιά τα οποία αποτελούν χώρους εισόδου λαθρομεταναστών και προγραμματίζει την πύκνωση των ελέγχων για την πάταξη της άγρας πελατών και του παρεμπορίου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Σε σχέση με τα Υδατοδρόμια, πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε από το υπουργείο όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων και αναμένεται η εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από εταιρείες υδροπλάνων.
Ο Πειραιάς, σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων λιμενικών έργων θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα hubκρουαζιερόπλοιων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε συμπληρώνονται επίσης οι υποδομές σε λιμένες που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, όπως ο λιμένας του Κατάκολου.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης επισήμανε την ανέλιξη των λιμενικών υποδομών της χώρας, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού.
Σημειώνεται τέλος ότι ο παράγων της νησιωτικότητας της χώρας αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι νησιωτικοί προορισμοί και να αναπτυχθούν οι κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισής τους στο πλαίσιο και της συνθήκης της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών χωρών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου