Ειδήσεις

Τέθηκαν θέματα εμπορίου, τουρισμού και υγείας στη συνέντευξη στελεχών του ΠΑΜΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού έθεσαν σε συνέντευξη που παραχώρησαν χθες τα μέλη της γραμματείας του ΠΑΜΕ κκ. Μιχάλης Κουτσουράκης και Κώστας Γιαννόπουλος.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπάλλήλων κ. Μιχάλης Κατσουράκης κάλεσε τους εργαζόμενους να οπλιστούν με υπομονή, επιμονή και ελπίδα και να έρθουν πιο κοντά στο σωματείο τους. Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση στην Κυριακάτικη αργία.
«Ορθάνοικτη την πόρτα για την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση της αργίας της Κυριακής αφήνει το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας ότι ο νόμος 4177 /2013 ήταν ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζουμε πως ο συγκεκριμένος νόμος όριζε ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν επτά Κυριακές το χρόνο και τα καταστήματα κάτω των 250 τμ όσες επιπλέον Κυριακές ορίζουν με απόφασή τους οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες. Τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται τις προτάσεις που κατατέθηκαν το τελευταίο διάστημα για την λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους. Αυτό σημαίνει πως θα προστεθεί άλλη μια Κυριακή στις επτά που έχουν θεσμοθετηθεί», είπε ο κ. Μιχ. Κατσουράκης και πρόσθεσε πως η Κυριακή θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως αργία.
«Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αρνηθούν την απασχόληση τις Κυριακές. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για τη συγκεκριμένη αργία, την κλαδική συλλογική σύμβαση στο εμπόριο, την κατοχύρωση του οκτάωρου και του πενθήμερου. Θέλουμε πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Κατσουράκης.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος που αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας. «Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή οδηγεί σε νέα υποχρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και ο ΕΟΠΥΥ θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη πενιχρές δωρεάν παροχές. Οι λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους είτε απευθύνονται στις κρατικές μονάδες που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις ή στις ιδιωτικές δομές», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος που αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.
«Οι εργαζόμενοι δεν γεύτηκαν ούτε σεντ από τον πλούτο που έχουν παράγει. Αντίθετα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη μείωση κατά 13% των αποδοχών τους. Δεν επαληθεύθηκε το επιχείρημα πως η ανάπτυξη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Εφαρμόσθηκαν επτά επιχειρησιακές συμβάσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία. Από μαρτυρίες γνωρίζουμε επίσης ότι 3.500 εργαζόμενοι σε 34 ξενοδοχεία είναι απλήρωτοι», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος που κατηγόρησε τη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων πως έκανε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΞΡ διαγράφοντας την απόφαση που είχε ληφθεί για αύξηση κατά 12 με 13% των αποδοχών των εργαζομένων.
«Η συγκεκριμένη σύμβαση ανακοινώθηκε με διθυράμβους. Εμείς περιμένουμε ακόμη το κείμενο που δεν έχει κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας. Τι γίνεται με την περιβόητη σύμβαση, γιατί δεν την εμφανίζουν;», αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν όσα έγιναν στη γενική συνέλευση του ΕΚΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου