Τοπικές Ειδήσεις

Γιορτάσθηκε χθες με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η μνήμη του πολιούχου της Ρόδου, Κων/νου του Υδραίου

Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του πολιούχου της Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη και κορυφώθηκαν χτες με την Δοξολογία και Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό των Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου.
Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, τα Σώματα Ασφαλείας και κληρικοί από όλο το νησί και κορυφώθηκαν με την αρτοκλασία στην είσοδο του Δημαρχείου Ρόδου.
Φέτος, στις λειτουργικές τελετές και εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του πολιούχου της Ρόδου, προεξήρχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κω – Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Κατά την αρτοκλασία, ο Μητροπολίτης Ρόδου υπογράμμισε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο δημοτικό μέγαρο της πόλεώς μας, τελειώνοντας τον εορτασμό του πολιούχου μας, νεομάρτυρος, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Τον νεομάρτυρα της Πίστεώς μας, ο οποίος σε μία δύσκολη στιγμή και προσωπικά για εκείνον αλλά και για ολόκληρο το Γένος μας, εξέφρασε περίτρανα χωρίς να φοβηθεί τα βασανιστήρια και τον θάνατο, την ομολογία της Πίστεώς του. Εξέφρασε την αυτοσυνειδησία του Γένους μας και μαρτύρησε σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο Μανδράκι, όπου και ετάφη. Και μας αφήνει πλην των γνωρισμάτων της πρεσβείας και της προστασίας του προς την πόλη μας, ως παρακαταθήκη, την αυτή καθαυτή αυτοσυνειδησία να διαφυλάττουμε και να παραδίδουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Κι ας φύγουμε σήμερα από αυτή την λατρευτική σύναξη αφήνοντας αυτό το μήνυμα να αντηχήσει στις καρδιές μας. Σε δύσκολους καιρούς, σε δύσκολες συγκυρίες, είναι μαζί μας» όπως είπε, ευχαριστώντας τους πιστούς, τους εκπροσώπους φορέων και τοπικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας και κληρικούς που παρέστησαν στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Πολιούχου. Επιπλέον, ευχαρίστησε τους ιεράρχες που συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, υπογράμμισε τα εξής: «Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, μας έδωσε την ευκαιρία σήμερα να βρεθούμε ανάμεσά σας. Να βρεθούμε και να γιορτάζουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, την μνήμη του ενδόξου νεομάρτυρος Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο οποίος μαρτύρησε στην πόλη σας, κι έδωσε το μήνυμα της παρουσίας του διά της μετανοίας και διά της αγάπης στον Θεό και την Πατρίδα. Και ως εκ τούτου, οι ευχές μας είναι εγκάρδιες προς εσάς, μαζί με την Ευλογία μας. Όλοι μαζί κάτω από την σκέπη του Θεού και μέσα στην Αγία Εκκλησία να πορευόμαστε, αγωνιζόμενοι για να κρατάμε την Πίστη μας ζωντανή και να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Χριστιανοί, Ορθόδοξοι και Έλληνες. Χρόνια πολλά σε όλους».
Αμέσως μετά την αρτοκλασία, ακολούθησε η καθιερωμένη εορτή στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου Ρόδου όπου ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος υποδέχτηκε τους αρχιερείς, τους εκπροσώπους των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και τους πολίτες που έσπευσαν να παραστούν, για ανταλλαγή ευχών.
Ο δήμαρχος, αφού ευχήθηκε τα χρόνια πολλά σε όλους, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ιεράρχες που λάμπρυναν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα, τονίζοντας τα εξής: «Η εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με τις ιστορικές αναφορές που ξεδιπλώνουν την διαδρομή και τον βίο του στην Ρόδο. Πραγματοποιήθηκαν οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις και για εμάς η 14η Νοεμβρίου είναι ημέρα πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ευλάβειας. Όλοι οι πολίτες της Ρόδου, τιμούν τον Πολιούχο μας. Είναι ημέρα της ομολογίας της Πίστης του, της μετάνοιας, του θάρρους του, ακατάληπτες αξίες του Χριστιανισμού. Είναι γνωστό ότι η ημέρα αυτή καθιερώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του μακαριστού Μητροπολίτου Ρόδου Σπυρίδωνος, όταν θεσπίστηκε επισήμως η ημέρα με ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1954. Κάθε χρόνο η ιερά μνήμη του Αγίου Τιμάται και ο ροδιακός λαός συμμετέχει μαζί με τον κλήρο στις εκδηλώσεις της πόλης μας».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που ονομάζεται προσφυγικό εξαίροντας τις προσπάθειες και την συμβολή της Εκκλησίας στο έργο των τοπικών αρχών και του Δήμου.
Ακολούθησε η αντιφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου με τις ευχαριστίες του και ο δήμαρχος έδωσε αναμνηστικά δώρα στους ιεράρχες.

Ο «άστεγος»….
Πολιούχος!
Η εορτή του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τη παράδοση της πόλης της Ρόδου, μέσα στον χρόνο. Η 14η Νοεμβρίου είναι ημέρα πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ευλάβειας των πολιτών της Ρόδου, αφιερωμένη στον ασκεπή, Άγιο της πόλης μας, ως αναγνώριση της ομολογίας της πίστης του και της μαρτυρικής τελείωσής του το 1800 στη Ρόδο.
Γι ακόμη μια χρονιά, οι Ροδίτες διαπίστωσαν μετά λύπης, ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, παραμένει ο μοναδικός πολιούχος σε όλη την Ελλάδα που είναι «άστεγος». Δυστυχώς, η «στέγαση» του Πολιούχου μας, είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες και καμία δημοτική αρχή δεν το έχει επιλύσει με συνέπεια, τα λείψανά του να φυλάσσονται σε άλλο ναό στην Ρόδο, αν και έχουν δοθεί επανειλημμένα άπειρες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τόσο από τους δημάρχους της Ρόδου όσο και από τους ιεράρχες της Ιεράς Μητρόπολης. Η ‘στέγαση’ του Πολιούχου παραμένει ένα χρόνιο αίτημα του ροδιακού λαού που δεν έχει ικανοποιηθεί.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου