Ειδήσεις

«Τεράστιο το βάρος των αστυνομικών στα νησιά. Δικαιούνται ένα ειδικό έκτακτο επίδομα”

Τη θέσπιση ενός προσωρινού επιδόματος για τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο λόγω της εμπλοκής τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα πέντε νησιά στα οποία η κυβέρνηση έχει μεταφέρει το βάρος της διαχείρισης και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τόσο στα hot spot όσο και στα ίδια τα νησιά.
Με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ σε αυτά τα νησιά είναι υποστελεχωμένες, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του προσωπικού και επιδείνωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται.
Ένα μέρος της αστυνομικής δύναμης σε αυτά τα νησιά έχει αναλάβει το έργο της ασφάλειας στα hot spot και της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται ο φόρτος εργασίας των άλλων αστυνομικών.
Ο κ. Κόνσολας εκτιμά ότι οι αναγκαίοι πόροι για ένα προσωρινό επίδομα 100 ευρώ το μήνα που αντιπροσωπεύει ένα ποσό ύψους 1,2 εκ ευρώ σε ετήσια βάση, μπορούν να προέλθουν μέσα από τα χρήματα που ήδη έχουν δεσμευθεί για την Ελλάδα και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ή μέσα από μια ειδική ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καλεί, μάλιστα, το Υπουργείο να διεκδικήσει συντονισμένα αυτή την ενίσχυση από τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2017
Αρ.Πρ.: 1198 15/11/17

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Θέσπιση επιδόματος για τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο λόγω της εμπλοκής τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος»

Κύριε Υπουργέ,

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα πέντε νησιά στα οποία η κυβέρνηση έχει μεταφέρει το βάρος της διαχείρισης και αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τόσο στα hot spot όσο και στα ίδια τα νησιά.
Με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ σε αυτά τα νησιά είναι υποστελεχωμένες, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του προσωπικού και επιδείνωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται.
Ένα μέρος της αστυνομικής δύναμης σε αυτά τα νησιά έχει αναλάβει το έργο της ασφάλειας στα hot spot και της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται ο φόρτος εργασίας των άλλων αστυνομικών.
Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα πέντε αυτά νησιά, επιβάλλουν την έμπρακτη ηθική και υλική επιβράβευση των αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτά.
Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμεύσει πόρους ύψους 1,1 δις ευρώ για το μεταναστευτικό για την Ελλάδα, η χώρα μας μπορεί να διαθέσει ένα μέρος των χρημάτων που λαμβάνει προκειμένου να υπάρξει ένα ειδικό προσωρινό επίδομα για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στα πέντε αυτά νησιά (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Λέρος).
Η Ελλάδα, επίσης, μπορεί να διεκδικήσει το συγκεκριμένο ποσό του απαιτείται για το επίδομα, και το οποίο με 100 ευρώ σε μηναία βάση υπολογίζεται σε συνολικό ετήσιο κόστος 1,2 εκ. ευρώ, από μια ειδική ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα θέσπισης ειδικού προσωρινού επιδόματος για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος και Λέρος) και έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια της αντοχής τους.
2. Εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για να διατεθούν αυτοί οι πόροι μέσα από ενισχύσεις που θα προέλθουν από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) της Ε.Ε.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου