ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέτσας για Oruc Reis : Κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα τα 6 ναυτικά μίλια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Η Ελ­λά­δα υπε­ρα­σπί­ζε­ται την κυ­ριαρ­χία της τό­νι­σε ο Στέ­λιος Πέ­τσας ερω­τη­θείς για το ποια είναι η κόκ­κι­νη γραμ­μή της Ελ­λά­δας σε ότι αφορά το Oruc Reis.

Τα 6 μίλια απο­τε­λούν μέρος της κυ­ριαρ­χί­ας μας

Σε αυτό το πλαί­σιο ο κ. Πέ­τσας ανα­φέρ­θη­κε στα 6 ναυ­τι­κά μίλια ως μέρος της κυ­ριαρ­χί­ας της χώρας και πρό­σθε­σε ότι τα 12 μίλια αφο­ρούν στο δι­καί­ω­μα επέ­κτα­σης των χω­ρι­κών υδά­των της Ελ­λά­δας το οποίο η χώρα μας δια­τη­ρεί.

Προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση ζή­τη­σε σο­βα­ρό­τη­τα από τον Αλέξη Τσί­πρα και την Φώφη Γεν­νη­μα­τά εγκα­λώ­ντας τους και ζη­τώ­ντας τους να είναι πιο προ­σε­κτι­κή στις το­πο­θε­τή­σεις τους.

Συ­γκε­κρι­μέ­να ο κ. Πέ­τσας κατά την ενη­μέ­ρω­ση των πο­λι­τι­κών συ­ντα­κτών ρω­τή­θη­κε για το ποια είναι η κόκ­κι­νη γραμ­μή της κυ­βέρ­νη­σης, τα 12 μίλια ή τα 6 μίλια, με δε­δο­μέ­νο ότι η Navtex της Τουρ­κί­ας δε­σμεύ­ει πε­ριο­χή στα 6,5 μίλια από το Κα­στε­λό­ρι­ζο ενώ την ίδια ώρα ο Αλέ­ξης Τσί­πρας ζή­τη­σε την επέ­κτα­ση των χω­ρι­κών υδά­των στα 12 μίλια, ενώ η Φώφη Γεν­νη­μα­τά χα­ρα­κτή­ρι­σε τα 12 μίλια ως κόκ­κι­νη γραμ­μή που θα πρέ­πει να έχει η Ελ­λά­δα σε αντί­θε­ση με την το­πο­θέ­τη­ση του υπουρ­γού Επι­κρα­τεί­ας Γιώρ­γου Γε­ρα­πε­τρί­τη που μί­λη­σε για τα 6 μίλια ως κόκ­κι­νη γραμ­μή.

Σο­βα­ρό­τη­τα

Ο κ. Πέ­τσας απά­ντη­σε:

«Η κόκ­κι­νη γραμ­μή είναι απλή. Η Ελ­λά­δα υπε­ρα­σπί­ζε­ται την κυ­ριαρ­χία της, αλλά και τα κυ­ριαρ­χι­κά της δι­καιώ­μα­τα. Το απέ­δει­ξε πάρα πολ­λές φορές και στο πρό­σφα­το πα­ρελ­θόν. Η δια­φο­ρά είναι ότι αφορά στα χω­ρι­κά της ύδατα που είναι σαφώς προσ­διο­ρι­σμέ­να στα 6 ναυ­τι­κά μίλια, ενώ τα κυ­ριαρ­χι­κά της δι­καιώ­μα­τα αφο­ρούν την υφα­λο­κρη­πί­δα που δεν είναι οριο­θε­τη­μέ­νη και δεν αφορά τα υπερ­κεί­με­να ύδατα.

Βε­βαί­ως η Ελ­λά­δα δια­τη­ρεί το δι­καί­ω­μα επέ­κτα­σης των χω­ρι­κών της υδά­των έως τα 12 ναυ­τι­κά μίλια. Το δι­καί­ω­μά της αυτό θα το ασκή­σει στο μέλ­λον όποτε η ίδια το κρί­νει σκό­πι­μο.

Όσον αφορά για τις αι­τιά­σεις είτε τις αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης είτε του ΚΙΝΑΛ, τι μπο­ρεί να πει κα­νείς; Σε αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις όπως αυτή που διά­γου­με σή­με­ρα, χρειά­ζε­ται σο­βα­ρό­τη­τα.

Όταν ο κ. Τσί­πρας δεν γνώ­ρι­ζε ότι η θά­λασ­σα δεν έχει σύ­νο­ρα ξαφ­νι­κά φτά­νει στο άλλο άκρο και λέει να επε­κτεί­νου­με τα χω­ρι­κά μας ύδατα στα 12 ναυ­τι­κά μίλια θα τον κρί­νουν οι πο­λί­τες για τη σο­βα­ρό­τη­τα αυτών των επι­χει­ρη­μά­των του ή των αι­τιά­σε­ών του.

Όσον αφορά για το ζή­τη­μα της κας Γεν­νη­μα­τά έχει και η ίδια δια­τε­λέ­σει υπουρ­γός προη­γού­με­νων κυ­βερ­νή­σε­ων και ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Εθνι­κής Άμυ­νας επί κυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά και θα έπρε­πε να είναι πιο προ­σε­κτι­κή σε αυτό το θέμα»

Ερω­τη­θείς ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος για το ποια θα είναι η αντί­δρα­ση της Ελ­λά­δας σε επι­χει­ρη­σια­κό επί­πε­δο αν το Oruc Reis πο­ντί­σει κα­λώ­δια και κάνει έρευ­νες ανέ­φε­ρε ότι «αυτή τη στιγ­μή βρι­σκό­μα­στε στο ση­μείο που κι­νού­με τα δι­πλω­μα­τι­κά ερ­γα­λεία. Θα μείνω σ’ αυτό».

Τουρ­κι­κή πε­ρι­φρό­νη­ση στα συ­μπε­ρά­σμα­τα του ΕΣ

Ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης και ο Νίκος Ανα­στα­σιά­δης θα θέ­σουν τις τε­λευ­ταί­ες τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις στο Ευ­ρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο τό­νι­σε ο Στέ­λιος Πέ­τσας ξε­κα­θα­ρί­ζο­ντας ότι δεν μπο­ρεί να γίνει επα­νά­λη­ψη των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών με το Oruc Reis στην ελ­λη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα ανέ­φε­ρε ο Στέ­λιος Πέ­τσας.

Ο κ. Πέ­τσας τό­νι­σε ότι η Τουρ­κία προ­έ­βη σε διπλή πρό­κλη­ση (Βα­ρώ­σια και Oruc Reis) που απο­τε­λεί πε­ρι­φρό­νη­ση στα συ­μπε­ρά­σμα­τα του προη­γού­με­νου Ευ­ρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου και ση­μεί­ω­σε ότι «οι δυο αυτές προ­κλη­τι­κές κι­νή­σεις συ­γκρού­ο­νται με συ­γκε­κρι­μέ­νες πα­ρα­γρά­φους του Ευ­ρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου».

Η Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει προ­σλη­λω­μέ­νη στις πά­γιες θέ­σεις της επα­νέ­λα­βε ο κ. Πέ­τσας και ση­μεί­ω­σε: «Στα­μα­τούν οι προ­κλή­σεις αρ­χί­σου­ζουν οι συ­ζη­τή­σεις».

Ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος Στέ­λιος Πέ­τσας επε­σή­μα­νε ότι η Ελάδα επι­μέ­νει με ψύ­χραι­μη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα στη δι­πλω­μα­τία, ανα­φέ­ρο­ντας ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «έχουν εγκα­τα­λεί­ψει την πο­λι­τι­κή των ίσων απο­στά­σε­ων».

Ενό­τη­τα και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της Ευ­ρώ­πης

Σε ότι αφορά τις κυ­ρώ­σεις ο κ. Πέ­τσας απέ­φυ­γε να σχο­λιά­σει τις γερ­μα­νι­κές αντιρ­ρή­σεις στην επι­βο­λή κυ­ρώ­σε­ων στην Τουρ­κία υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι ση­μα­σία έχει η ΕΕ να δεί­ξει ενιαία και απο­φα­σι­στι­κή στάση απέ­να­ντι στην Τουρ­κία και τό­νι­σε ότι η ηγέ­τες της ΕΕ κα­λού­νται να δουν τη συ­μπε­ρι­φο­ρά της Άγκυ­ρας και να κρί­νουν αν αυτή συμ­μορ­φώ­νε­ται με τα συ­μπε­ρά­σμα­τα του προη­γού­με­νου Ευ­ρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου.

Οι κυ­ρώ­σεις πρό­σθε­σε ο κ. Πέ­τσας είναι πάντα στο τρα­πέ­ζι ωστό­σο συ­μπλή­ρω­σε ότι Το μείγ­μα, ο χρό­νος και ο τρό­πος υλο­ποί­η­σης των κυ­ρώ­σε­ων ενα­πό­κει­ται στους ηγέ­τες της ΕΕ.

Σε ότι αφορά το επει­σό­διο με τον Νίκο Δέν­δια ο κ. Πέ­τσας ση­μεί­ω­σε ότι πρό­κει­ται για μια ακόμη πρό­κλη­ση, πα­ρέ­πεμ­ψε στην αντί­δρα­ση του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών αλλά επε­σή­μα­νε ότι θέλει να μεί­νει στο γε­γο­νός ότι δό­θη­καν εξη­γή­σεις από τουρ­κι­κής πλευ­ράς. «Ελ­πί­ζου­με να μην ξα­να­συμ­βεί στο μέλ­λον» είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Πέ­τσας.

Η Τουρ­κία αθε­τεί για δεύ­τε­ρη φορά τις δε­σμεύ­σεις της

Κατά την ει­σα­γω­γι­κή του το­πο­θέ­τη­ση στην ενη­μέ­ρω­ση των πο­λι­τι­κών συ­ντα­κτών, ανα­φο­ρι­κά με τη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής και τις τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις, ο Στέ­λιος Πέ­τσας τό­νι­σε:

Για δεύ­τε­ρη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, η Άγκυ­ρα αθε­τεί τις δε­σμεύ­σεις της.

Ο Τούρ­κος Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, κατά την πρό­σφα­τη σύ­ντο­μη συ­νά­ντη­ση με τον Έλ­λη­να ομό­λο­γό του, είχε δε­σμευ­τεί πως θα προ­τεί­νει ημε­ρο­μη­νία για τη διε­ξα­γω­γή στην Τουρ­κία του 61ου γύρου των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών.

Όμως, αντί της πρό­σκλη­σης, εί­χα­με  πρό­κλη­ση. Και μά­λι­στα διπλή.

Γε­γο­νός που απο­δει­κνύ­ει την ανα­ξιο­πι­στία της Τουρ­κί­ας, αλλά και πε­ρι­φρό­νη­ση στα Συ­μπε­ρά­σμα­τα του Συμ­βου­λί­ου Κο­ρυ­φής της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης της 1ης και 2ας Οκτω­βρί­ου.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης βρί­σκε­ται ήδη στις Βρυ­ξέλ­λες όπου τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρό­ε­δρος της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας Νίκος Ανα­στα­σιά­δης θα θέ­σουν προς τους Ηγέ­τες των χωρών μελών της Ένω­σης τις τε­λευ­ταί­ες τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις, με το άνοιγ­μα του πα­ρα­λια­κού με­τώ­που της Αμ­μο­χώ­στου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε πε­ριο­χές που επι­κα­λύ­πτουν τμή­μα­τα της ελ­λη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας.

Ιδίως, μά­λι­στα, το γε­γο­νός ότι και οι δύο αυτές προ­κλη­τι­κές κι­νή­σεις της Άγκυ­ρας συ­γκρού­ο­νται ευ­θέ­ως με συ­γκε­κρι­μέ­νες πα­ρα­γρά­φους των Συ­μπε­ρα­σμά­των του πρό­σφα­του Συμ­βου­λί­ου Κο­ρυ­φής.

Σε μη οριο­θε­τη­μέ­νη πε­ριο­χή το Oruc Reis

Η Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρά προ­ση­λω­μέ­νη στη θέση που δια­τύ­πω­σε ο Πρω­θυ­πουρ­γός από την πρώτη έξοδο του τουρ­κι­κού ερευ­νη­τι­κού και συ­νο­ψί­ζε­ται στη φράση «στα­μα­τούν οι προ­κλή­σεις, αρ­χί­ζουν οι συ­ζη­τή­σεις».

Όπως τότε, έτσι και τώρα υπο­γραμ­μί­ζου­με ότι επα­νά­λη­ψη των διε­ρευ­νη­τι­κών δεν μπο­ρεί να γίνει υπό κα­θε­στώς απει­λών και εκ­βια­σμών.

Δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξουν διε­ρευ­νη­τι­κές όσο το Oruc Reis πα­ρα­μέ­νει στην ελ­λη­νι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα.

Δεν μπο­ρεί η Τουρ­κία  να προ­κα­τα­λαμ­βά­νει τη συ­ζή­τη­ση με  ένα ερευ­νη­τι­κό σκά­φος στην πε­ριο­χή που υπο­τί­θε­ται ότι θέλει να οριο­θε­τή­σου­με.

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τις ίσες απο­στά­σεις

Η Ελ­λά­δα επι­μέ­νει με ψύ­χραι­μη αυ­το­πε­ποί­θη­ση στη δι­πλω­μα­τία.

Και συ­νε­χί­ζει την προ­σπά­θεια ενί­σχυ­σης των στρα­τη­γι­κών συμ­μα­χιών της.

Δια­πι­στώ­νε­ται, ήδη, υιο­θέ­τη­ση των θέ­σε­ών μας, όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκα­τα­λεί­ψει την τα­κτι­κή των ίσων απο­στά­σε­ων, κα­ταγ­γέλ­λουν την Τουρ­κία ότι  αυ­ξά­νει μο­νο­με­ρώς τις εντά­σεις στην πε­ριο­χή και την κα­λούν να τερ­μα­τί­σει αυτήν την προ­σχε­δια­σμέ­νη πρό­κλη­ση και να ξε­κι­νή­σει αμέ­σως διε­ρευ­νη­τι­κές συ­νο­μι­λί­ες με την Ελ­λά­δα.

Ταυ­τό­χρο­να, η Ελ­λά­δα κάνει σε επι­χει­ρη­σια­κό επί­πε­δο -όπως έκανε και στην προη­γού­με­νη έξοδο του Oruc Reis – ό,τι πρέ­πει.

Οι Ένο­πλες Δυ­νά­μεις κι­νού­νται στο πλαί­σιο της απο­στο­λής τους για την προ­ά­σπι­ση των εθνι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Έχουν απο­δεί­ξει πολ­λές φορές φέτος, ότι είναι ικα­νές να φέ­ρουν σε πέρας το έργο τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.