Όλοι θα ήθελαν έναν προσωπικό επίγειο παράδεισο μέσα στη θάλασσα, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να τον αποκτήσουν. Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την αγορά ελληνικού νησιού από τον Τζόνι Ντεπ κάναμε ένα γύρο στο privateislandsonline, να δούμε τι… πωλείται στην χώρα μας.

Η λευκή άμμος, τα κρυστάλλινα νερά και η τοποθεσία του νησιού κερδίζουν τους ζάμπλουτους σταρ που δεν μπορούν να αρκεστούν στις τεράστιες βίλες στο Χόλιγουντ.

Για τους περισσότερους το όνειρο της απόκτησης ενός ιδιωτικού νησιού παραμένει όνειρο, υπάρχουν άλλοι όμως που αντί να τα χαζεύουν μπορούν να τα κάνουν δικά τους. Γι’ αυτό αρκετά διαδεδομένη είναι η αγοραπωλησία ιδιωτικών νησιών στο εξωτερικό με τους πολυεκατομμυριούχους ενδιαφερόμενους να τα αγοράζουν ως εξοχικά ή για τουριστική αξιοποίηση.

Μπορεί μέχρι σήμερα η σκέψη της κατοχής νησιού να παρέπεμπε στην οικογένεια Ωνάση και το Σκορπιό, ωστόσο πλέον υπάρχουν δεκάδες ιδιωτικά νησιά προς πώληση στη χώρα μας που αποτελούν διακαή πόθο πολλών δισεκατομμυριούχων.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι από τους κατόχους νησιών, τα οποία διατίθεται προς πώληση, τα έχουν κληρονομήσει από προγόνους τους οι οποίοι με τη σειρά τους τα διεκδίκησαν μετά την Τουρκοκρατία. Γι’ αυτό πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να καταφύγουν ακόμα και στον Άρειο Πάγο με κάποιους από αυτούς να πετυχαίνουν την έκδοση αποφάσεων που τους κατοχύρωναν τίτλους ιδιοκτησίας.

Άγιος Θωμάς – Σαρωνικός κόλπος

Ο Άγιος Θωμάς βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο μέσα σε ένα σύμπλεγμα τριών νησιών, τα οποία πωλούνται επίσης. Η συγκεκριμένη νησίδα έχει έκταση 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σύμφωνα με το privateislandsonline εκεί μπορεί να φτάσει κανείς από την Κόρινθο με σκάφος ή από τον Πειραιά.

Το νησί έχει ήδη χτισμένες βίλες και η τιμή του φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ. Φήμες υπήρξαν πως το συγκεκριμένο νησί ένα δικό του ο αμερικανός μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ, ωστόσο ο ίδιος λίγες μέρες αργότερα διέψευσε την αγοραπωλησία.

Χερσόνησος Λυχνάρι

Στα δέκα λεπτά δυτικά της Κορίνθου βρίσκεται η χερσόνησος Λυχνάρι με έκταση 380 στρέμματα. Η τιμή της φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ιστοσελίδα αναφέρει πως τα πλεονεκτήματα από τα συγκεκριμένα κτήματα είναι τα 650 ελαιόδεντρα και η θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα.

Η χερσόνησος προσφέρεται ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση με το privateislandsonline να κάνει λόγο για τιμή προσφοράς που δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό.

Ναυσικά – Ιόνιο Πέλαγος

Τα δημοσιεύματα θέλουν τον εμίρη Χαλίφα Αλ Θάνι να έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για την αγορά νησίδων στο Ιόνιο πέλαγος συμπεριλαμβανομένου και αυτού.

Σε κάθε περίπτωση η έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων φαίνεται πως παραμένει ακόμα προς πώληση για 6,9 εκατομμύρια ευρώ με τον επίδοξο αγοραστή να απολαμβάνει έναν επίγειο παράδεισο μέσα στα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα νησιά που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να επενδύσει τα εκατομμύριά του στην χαλάρωση στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στρογγυλό – Δωδεκάνησα

Το συγκεκριμένο νησί φημολογείται ότι αγόρασε ο Τζόνι Ντεπ, ωστόσο από πλευράς του ηθοποιού δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση και το νησί παραμένει στην λίστα του privateislandsonline. Το Στρογγυλό βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο, τους Λειψούς και τους Αρκιούς, ενώ διαθέτει τρεις αμμουδερές παραλίες.

Το νησί έχει έκταση 218.000 τετραγωνικών μέτρων και ο εκατομμυριούχος ή δισεκατομμυριούχος που θα το αγοράσει αναμένεται να γίνει φτωχότερος κατά 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι μετά από ειδική επεξεργασία το νησί μπορεί να διαθέτει πόσιμο νερό, ενώ η παραλία των 110 μέτρων στο νησί είναι το βασικό πλεονέκτημα.

Όμφορι – Ιόνιο Πέλαγος

Το νησί Όμφορι, βρίσκεται επίσης στο Ιόνιο Πέλαγος και πωλείται 50 εκατ. ευρώ. Το ιδιωτικό νησί 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων διαθέτει μια ασύγκριτης ομορφιάς παραλία με πρασινογάλανα νερά. Μόλις ένα κτίριο υπάρχει σήμερα στο νησί με άδεια δόμησης στο 20% της έκτασης του νησιού.

Από το κτηματομεσιτικό site, το συγκεκριμένο νησί θεωρείται το πιο όμορφο του Ιονίου και ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση.

Δουλίχιο – Ιόνιο Πέλαγος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα που βρίσκεται προς πώληση. Τα 5,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα καταμεσής του Ιονίου πελάγους κοστίζουν 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ψηλότερο σημείο του νησιού φτάνει τα 250 μέτρα πάνω από την θάλασσα!

Το Δουλίχι, νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων, βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και έχει ήδη μαγνητίσει το ενδιαφέρον ζάμπλουτων «μνηστήρων».

Όπως αναφέρεται και στην αγγελία το Δουλίχι διαθέτει 4.000 ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση, ενώ εντύπωση προκαλούν το κόκκινο χρώμα του εδάφους και οι μεγάλοι βράχοι. Σε κάθε πλευρά του νησιού έχουν σχηματιστεί μικρές φυσικές παραλίες, γεγονός που το κάνει ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση.

Καρδιώτισσα – Κυκλάδες

Η όμορφη Καρδιώτισσα είναι ένα ακατοίκητο νησί ανάμεσα στη Σίκινο και τη Φολέγανδρο. Έχει έκταση 1.05 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό site μπορεί να το αγοράσει κανείς για 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι απεριόριστες αφού η Καρδιώτισσα, πρόκειται για έναν τέλειο τουριστικό προορισμό με παραθεριστικές κατοικίες ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και για για μόνιμη κατοικία» αναφέρει το privateislands online και προσθέτει ότι υπάρχουν δυνατότητες για ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και water sports στο νησί.

Πάτροκλος – Σαρωνικός κόλπος

Τουλάχιστον από το 2008 αναζητείται αγοραστής για τον Πάτροκλο, το νησί που απέχει 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 1,5 ναυτικό μίλι από την Ανάβυσσο. Έχει έκταση 2.700 στρέμματα και διαθέτει ξεκάθαρο τίτλο ιδιοκτησίας, ωστόσο στο κτηματομεσιτικό site δεν αναγράφεται η τιμή του και αναφέρεται ότι ο επίδοξος αγοραστής μπορεί να ενημερωθεί για το ποσό κατόπιν αιτήσεως.

Ένας από τους αγοραστές που βρέθηκαν μια ανάσα πριν την αγορά ήταν ο πολυεκατομμυριούχος Antoine Maaloof. Η συμφωνία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Maaloof και ο επενδυτικός του όμιλος απευθύνθηκαν το 2008 στο υπουργείο τουρισμού με σκοπό να αγοράσουν τον Πάτροκλο και να κατασκευάσουν ένα θεματικό πάρκο α λα Λας Βέγκας στο νησί. Οι επίδοξοι αγοραστές φαντάζονταν ένα νησί γεμάτο με καζίνο, γήπεδα γκολφ και πανάκριβα ξενοδοχεία.

Πάντως, για την πώληση κάθε ιδιωτικού νησιού από πίσω κρύβεται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που ήδη έχει αποτρέψει πολλούς αγοραστές. Αναγκαίο κρίνεται να υπάρχει γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ότι το νησί δεν διαθέτει αρχαία, καθώς και της Δασικής Υπηρεσίας ότι δεν είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό. Επιπλέον, χρειάζεται βεβαίωση από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας (μέσω του Πολεμικού Ναυτικού) ότι νησί δεν υπόκειται σε δεσμεύσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας.

newsbeast.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ