Ειδήσεις

Με ενστάσεις της ΝΔ ξεκίνησε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Με ενστάσεις της ΝΔ και κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αφορμή η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σύμφωνα με την οποία η συζήτηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 2.00 το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουνίου και όχι τα μεσάνυχτα, όπως ανέμεναν τα κόμματα, βασιζόμενα στην κοινοβουλευτική παράδοση που προέβλεπε τριήμερη συζήτηση και ψήφιση στις 12.00 τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης παίρνοντας τον λόγο διατύπωσε τις ενστάσεις του κόμματος υπενθυμίζοντας ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης της ΝΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά, η διαδικασία διήρκεσε τρεις ημέρες.

Όπως είπε, «δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης, αλλά και κάτι άλλο». «Τι φοβάται η κυβέρνηση; Φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό, καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την ημέρα (Σάββατο απόγευμα)», σημείωσε και καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία «φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα», ενώ την κάλεσε «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» καθώς αυτό αποτελεί «υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων». Και ο Αν. Λοβέρδος, εκ μέρους της ΔΗΣΥ, είπε στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ότι «είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί», ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι «ανεξάρτητα των επιδιώξεων της ΝΔ πρέπει να ακολουθήσουμε την πεπατημένη». Κατά της σύμπτυξης των διαδικασιών τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος.
Ωστόσο, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πως «είναι σαφές ότι θα υπάρξει άπλα στην συζήτηση αυτή», υπενθυμίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής μιλάει για συζήτηση «μέχρι τρεις μέρες». Ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση ως προς τον περιορισμό του χρόνου, αλλά, όπως είπε με αιχμηρή διάθεση, «δεν θα οριστούν οι ώρες από το πότε το κάθε κόμμα έχει κινητοποιήσεις». «Το τελευταίο που φοβάται αυτή η κυβέρνηση και αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις», τόνισε, ενώ διερωτήθηκε: «Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο (Παρασκευή) με ομιλητή τον κ. Πατούλη θα συνεχιστούν και το Σάββατο;». Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι την πρώτην και δεύτερη μέρα η συζήτηση θα διαρκέσει μέχρι την 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε θα υπάρχει χρόνος για να τοποθετηθούν όσοι θέλουν. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τον κατάλογο των ομιλητών.

Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε λέγοντας ότι η κυβέρνηση «μπορεί να σέβεται ή να μην σέβεται τον εαυτό της». «Δεν δικαιούται όμως να μην σέβεται την αντιπολίτευση. Πάντα έτσι γινόταν από την μεταπολίτευση», είπε και ζήτησε «να τηρηθεί αυτό που τηρήθηκε από τη ΝΔ στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ». Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ Κ. Τσιάρα και Γ. Γεωργαντά, ενώ θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, περί τους 15 υπουργούς και βεβαίως οι πολιτικοί αρχηγοί (το Σάββατο), για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με ονομαστική ψηφοφορία. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Σημειώνεται ότι πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης (εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου