Τοπικές Ειδήσεις

Οι «Μαμάδες του Αιγαίου» & ΟΙ «Κηπουροί του Αιγαίου» πρωταγωνίστησαν ξανά σε σχολεία της Ρόδου

Στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019»

Με επιτυχία και πολύ μεγάλη απήχησή σε όλη την οικογένεια συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος των Κηπουρών του Αιγαίου (Aegean Gardener)& Aegean Mamas Know Best, στο πλαίσιο των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, που δημιούργησε λαχανόκηπους σε τρία ακόμη δημοτικά σχολεία της Ρόδου.

Αυτή την φορά σειρά είχε το στο 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου – Ακαδημία στην πόλη της Ρόδου, το 15ο σχολείο Ρόδου – Ροδίνι , και το Δημοτικό σχολείο Παστίδας όπου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις οι «Κηπουροί του Αιγαίου» και οι «Μαμάδες του Αιγαίου».

Τη Δευτέρα 13/5/2019 στον προαύλιο χώρο των σχολείων , παιδιά , δάσκαλοι και μαμάδες συμμετείχαν μαζί με την πρέσβειρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης καταξιωμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην μεγάλη αυτή γιορτή της Γαστρονομίας του Αιγαίου.

Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Α.Ε. και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, οι δάσκαλοι, οι δασκάλες και πλήθος από μαμάδες.

Και στα τρία αυτά σχολεία, υλοποιήθηκε η δράση “κηπουροί του Αιγαίου”, από τους μαθητές της Β’ τάξης του δημοτικού σχολείου, με τα ίδια τα παιδιά να φυτεύουν τοπικές ποικιλίες λαχανοκομικών προϊόντων.

Τα παιδιά καλλιέργησαν στον κήπο του σχολείου τους τα δικά τους λαχανικά από παραδοσιακούς σπόρους και με παραδοσιακές μεθόδους με την υποστήριξη του Περιφερειακού Φυτωρίου και του Γεωπόνου Νίκου Ρένεση και συζήτησαν με την κ. Μπαρμπαρίγου τα οφέλη της Αιγιακής διατροφής με βάση τα ντόπια εποχιακά προϊόντα.

Ο κ. Νίκος Ρένεσης, εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλλιεργήσουν τα φυτά , καθώς και τον τρόπο που πρέπει να τα φροντίσουν στη συνέχεια για να αναπτυχθούν.

Οι μαθητές μέσα από το πρότζεκτ “Κηπουροί του Αιγαίου” (“Aegean Gardener”), μαθαίνουν τον κύκλο της καλλιέργειας αυτών των προϊόντων, με απώτερο στόχο όχι μόνο να στηρίξουν την τοπική παραγωγή που τους προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και να φυτεύουν και να τα συντηρούν και οι ίδιοι αργότερα στα χωράφια και τους κήπους τους, ξεκινώντας από το σχολείο.

Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μυούνται στην Αιγαιακή Διατροφή μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε: “Η μεταλαμπάδευση της γνώσης από την μαμά στην κόρη και την εγγονή είναι ο πιο αποτελεσματικός, ο πιο αυθεντικός τρόπος για αν κρατηθεί ζωντανή η παράδοσή μας. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σταθερά βρίσκεται δίπλα σε όλα τα νησιά και στηρίζει την διάσωση και διάδοση των παραδόσεών μας.”

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης δήλωσε: “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό της Φυτώριο από την πρώτη μέρα της θητείας μας απέκτησε ουσιαστική παρουσία και στο πιο μικρό νησί. Η δράση Aegean Gardener είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μυήσουμε τους μικρούς μας νησιώτες στην αναγνώριση των παραδοσιακών σπόρων αλλά και στην αγάπη που πρέπει να έχουν για το περιβάλλον».

Σχολεία που πήραν μέρος στη δράση και σύλλογοι :

Δημοτικό Σχολείο Παστίδας

Σύλλογος Γυναικών Παστίδας.

Πρόεδρος κα Κατίνα Μοσχή.

Μαγείρεψαν: Βούλα Γιακουμάρου, Ευαγγελία Αυγενικού, Ελένη Μάλλιακα, Σταυρούλα Βασιλώτου, Παρασκευή Αυγενικού, Μοσχούλα Τριανταφύλλου, Μαρία Γιορδαμνή, Ρούλα Παπαγεωργίου, Αναστασία Ματακάκη, Αναστασία Ευθυμίου, Σέβα Πολλιά.

ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ: ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα και λαχανένα, περγούρι με τσικαρίτες (χοιρινό), πλαστά (μακαρόνια) με σύβραση τυρί, πατάτες με σαρμό, βοδόγλωσσα με σκορδαλιά, μελόπιτα (κέρασμα στο γάμο), αυγούλα του γαμπρού, κουλούρια ανεβατά, πατατοκεφτέδες, κεφτέδες με χονδρό κιμά χοιρινό, αποψήματα, σφογγάτο, φασολάδα, ρεβύθια με ρύζι, παρασήκωτο.

2. 15ο Σχολείο Ροδίνι

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, πρόεδρος Σεβαστή Δερμιτζάκη. Διευθυντής ΔημήτρηςΜάτζανος, υποδιευθύντρια Κατερίνα Χριστοπούλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ: Αντωνιάδη Χρυσανθοπούλου Ελένη-κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο, Αργυρού Ευδοκία-τηγανιτά πιτάκια με χόρτα εποχής, Γκουβούση Κούλα-τραχανάς & πιτάκια αλεύρι, Δερμιτζάκη Χρυσανθή Σεβαστή & Μίνα Βαρέλη-λόπια, Μεταξωτού Καραμανλή Μορφούλα & Louli Bida – ντολμαδάκια, πλιγούρι σαλάτα και κοκκινιστό, κάπαρη, Μοσχοπούλου Βασιλεία – κουλουρία & ντολμαδάκια με θρούμπι, μαθήτρια (8 ετών) με τη βοήθεια της μαμάς Καλημεράκη Σοφία – πιταρούδια, Μαυρουδή Κωνσταντίνα – σφουγγάτο, Πισσάκα Βαλεντίνα – μελεκούνι, Λούπη Ειρήνη – ακούμια & σβύγγους, Κρητικού Σέβη (μαθήτρια Β1) – χορτόπιτα με φύλλο παραδοσιακό

3. 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ακαδημίας Διευθύντρια κα Σταματία Μαντικού.

Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων, πρόεδρος Σταματέλλος Ανδρέας, γραμματέας Μίνα Παπαστεργίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ: καπαμάς – Τσαμπίκα Δαμιανού, τακάκια – Βαλασία Κασιώτη, ρεβύθια με χοιρινό – Τσαμπίκα Μανωλά, ροδίτικη λοπάδα – Λήδα Παπακωνσταντίνου, κοτόπουλο με πληγούρι – Σοφία Παυλίδη, μελιτζάνες με τομάτα – Ερασμία Παπαδάκη, μοσχοπούγγια – Φιλία Παπασάββα, κατσικάκι με ρεβύθια – Σταματία Χριστοφάκη, κεράσματα παραδοσιακά – Ανδρέας Σταματέλλος, γιαπράκια με πιταρούδια – Αθανασία Νυστάντζου, πλαστά μακαρόνια με σύβραση & χωριάτικο τυρί – Γεωργία Στεφανάρα, Μεσαναγρενή κουλουρία – Λίτσα Μπίλλη

Να σημειωθεί ότι ο πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εφαρμόζεται σε δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ευχαριστεί θερμά την Λέσχη Αρχιμαγείρων για την βοήθεια τους, την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αλλά πάνω από όλους ευχαριστεί τα παιδιά, τους δασκάλους και τις μαμάδες που έλαβαν μέρος σε αυτήν την δράση.

Ξεχωριστά ευχαριστεί τους χορηγούς της Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean Airlines που σταθερά και συνεχώς στηρίζουν τις δράσεις της.

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου