Ειδήσεις

Στην Αίγυπτο ο Μητσοτάκης, καθώς ξαναζωντανεύει ο «εφιάλτης» του μεταναστευτικού

Η μετάβαση την Κυριακή στην Αίγυπτο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ομού μετά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και των ομολόγων του από την Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, και το Βέλγιο, Αλεξάντερ ντε Κρο, σηματοδοτεί τον νέο συναγερμό που έχει σημάνει στις Βρυξέλλες – και όχι μόνο – για νέο «κύμα» μεταναστευτικών ροών.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, βρέθηκαν στον Έβρο, όπου και επιθεώρησαν τον φράχτη που κατασκευάζεται στα σύνορα με την Τουρκία, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι το μεταναστευτικό αρχίζει και πάλι, μετά από μια περίοδο, ας πούμε, ύφεσης, να αποτελεί παράγοντα πίεσης προς την κυβέρνηση, η οποία υπερηφανεύεται ότι με την πολιτική της περιόρισε δραστικά το φαινόμενο.

Την ανησυχία αυτή πιστοποίησε σε δηλώσεις του ο Δ. Καιρίδης, ο οποίος, αφού σημείωσε ότι «η συνολική πτώση των ροών από τον Ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο από την Τουρκία, ξεπερνάει το 75% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου. Και έχουμε μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής και καταγραφής που ξεπερνάει το 35%», εντούτοις, παραδέχθηκε ότι «βλέπουμε ότι από την ανατολική Λιβύη, μία περιοχή αυτονομημένη μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη».

Ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε, παράλληλα, ότι «υπάρχει πρόβλημα με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, η πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, με 110 εκατομμύρια. Φιλοξενεί 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει παίξει παραδοσιακά σταθεροποιητικό ρόλο  για όλη την περιοχή η οποία βρίσκεται σε ανάφλεξη, αλλά και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών», προσθέτοντας πως η Αθήνα «έχει διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο και είμαστε ευτυχείς που γίνεται αυτό το ταξίδι και αυτή η συμφωνία […]. Ευτυχώς, ωστόσο, τα ”καμπανάκια” χτύπησαν και έχουμε αυτό το ταξίδι τώρα» (σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαθέσει 7,4 δισ. ευρώ ως βοήθεια για την Αίγυπτο, με το Κάιρο να έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα).

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες του ταξιδιού είπε στους Financial Times ότι στις Βρυξέλλες «ανησυχούμε για δύο σύνορα: αυτό μεταξύ του Σουδάν και της Αιγύπτου, όπου οι Σουδανοί εισέρχονται στη χώρα, και τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης, όπου οι άνθρωποι φεύγουν». Ταυτόχρονα, ωστόσο, και παρότι το Κάιρο έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα προσφυγικών ροών προς την Αίγυπτο από τους Παλαιστίνιους που βιώνουν πραγματική κόλαση στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αποτελεί και τον στόχο του Ισραήλ, ώστε ο παλαιστινιακός θύλακας να εποικιστεί, όπως συμβαίνει και στη Δυτική Όχθη.

Εν πάση περιπτώσει, όσον αφορά στις πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στην Ελλάδα από το νότο, η δήμαρχος της Γαύδου, Μανωλία Στεφανάκη, δήλωσε στο topontiki.gr ότι «δεκάδες μετανάστες φτάνουν καθημερινά στο νησί από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής και οι τοπικές Αρχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας εκατοντάδων ανθρώπων», προσθέτοντας ότι «η Γαύδος δεν αντέχει άλλο. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», αλλά και ότι «και το 2015 είχαμε περιστασιακά κάποιες αφίξεις αλλά τώρα το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Σαν να υπάρχει ένα κανονικό… ακτοπλοϊκό δρομολόγιο που φέρνει αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Από τον Οκτώβριο υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Λιμενικό, το υπουργείο Μετανάστευσης μήπως βρεθεί κάποια λύση. Οι άνθρωποι έρχονται και τους βάζουμε να κοιμούνται σε σλίπινγκ μπαγκ».

Ο Δ. Καιρίδης δήλωσε ότι «δεν θα αφεθεί μόνη της η Κρήτη και ακόμα περισσότερο η Γαύδος, που είναι ένα πολύ μικρό νησί με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους. «Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε – και μαζί να συνεργαστούμε για να βρούμε τη βέλτιστη λύση». Ωστόσο, όσο η πίεση από τις αφίξεις μεταναστών αυξάνεται, τόσο η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις – και για να υπερασπιστεί την πολιτική της για το μεταναστευτικό, η οποία, άλλωστε, βρέθηκε στον πυρήνα της προεκλογικής της καμπάνιας, τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο.

Πηγή topontiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου