Τοπικές Ειδήσεις

Η Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security από τον Δήμο Ρόδου

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του 7ου Υποέργου για το οποίο επιδοτήθηκε ο Δήμος Ρόδου από το Ταμείο Ανάκαμψης με τίτλο «Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security» παραχώρησαν χτες, ο κ. Γεώργιος Βαρέλης – αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αρχαγγέλου και Ψηφιακής Μετάβασης και ο δρ. Νικόλαος Κ. Μανίκαρος – επιστήμων Πληροφορικής, MSc, PhD / διευθυντής Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μανίκαρος τόνισε τα εξής:
Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΒΨΜ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην έξυπνη πόλη ως κοιτίδα ψηφιακού μετασχηματισμού σε τοπικό επίπεδο.
Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι έξυπνες πόλεις αποτελούν έργο πλαίσιο για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και την εγκατάσταση έξυπνου εξοπλισμού σε δήμους της χώρας, για την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Η δράση στοχεύει σε ανάπτυξη και λειτουργία συστημάτων που θα βελτιώσουν τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων στις πόλεις, την ασφάλεια των πολιτών, την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, τη μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στο δημόσιο χώρο και την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων».
Το υποέργο της Ενιαίας πλατφόρμας Smart City & Cyber Security, το 7ο κατά σειρά του τεχνικού δελτίου από τα 7 υποέργα του ταμείου ανάκαμψης που υποβάλαμε, υπογράφηκε την 08η /03/2024.
Ο προϋπολογισμός του υποέργου ήταν 352.000€ και ανάδοχος είναι η εταιρεία UNI SYSTEMS Συστήματα Πληροφορικής που υπέβαλε προσφορά 350.224,20€.
Συνοψίζοντας, η Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security θα υποστηρίζει τα παρακάτω υποσυστήματα και υπηρεσίες:
• Κέντρο Ελέγχου /Επιτελικής Διαχείρισης (Control Room)
Το Κέντρο Ελέγχου/Επιτελικής Διαχείρισης αποτελεί το θεμελιώδες στοιχείο της Ψηφιακής Στρατηγικής του Δήμου Ρόδου καθώς θα βοηθήσει στην αξιοποίηση και διαχείριση των κατακερματισμένων έργων και υπηρεσιών.
Η εφαρμογή του συστήματος Ενιαίας Πλατφόρμας Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου και συγκεκριμένα στο κτήριο που στεγάζεται το Δημαρχείο Ρόδου.
• Υποσύστημα Παρακολούθησης και Διαχείρισης Γεγονότων/Περιστατικών
Το Υποσύστημα Παρακολούθησης και Διαχείρισης Γεγονότων/Περιστατικών θα πρέπει να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο τα καταγεγραμμένα γεγονότα/ περιστατικά (events) που συλλέγονται είτε από τον εξοπλισμό του πεδίου είτε από τις εξειδικευμένες εφαρμογές «έξυπνων πόλεων» που θα υλοποιηθούν από τις προτεινόμενες δράσεις.
• Υποσύστημα Γεωγραφικών Δεδομένων & Γνωσιακής Βάσης (Knowledge Base) Smart City Ontology
Το Υποσύστημα Γεωγραφικών Δεδομένων & Γνωσιακής Βάσης (Service Map & Knowledge Base) θα πρέπει να παρέχει στους επιτελικούς χρήστες τη δυνατότητα να αποτυπώσουν τα σημεία ενδιαφέροντός τους (π.χ. αισθητήρες, εφαρμογές) και λοιπές πληροφορίες τους σε διαδραστικό χάρτη, να αναβαθμίσουν το υφιστάμενο σύστημα γεωγραφικών δεδομένων, καθώς επίσης να διαχειριστούν τα σημεία ενδιαφέροντος, τις δραστηριότητες και τους δείκτες μέτρησης τους με ενιαίο τρόπο στο σύνολο των εφαρμογών ανά θεματική ενότητα (κινητικότητα, Μεταφορές, Ενέργεια, κλπ ) που σχετίζονται με την πόλη μέσω της σχετικής οντολογίας.
• Υποσύστημα Προβολής και Ανάλυσης δεικτών μέτρησης των θεματικών περιοχών
Μέσω του συγκεκριμένου υποσυστήματος να παρέχεται η δυνατότητα γεωγραφικής απεικόνισης σε διαδραστικό χάρτη των συγκεντρωτικών δεικτών μέτρησης ανά θεματική περιοχή (Κινητικότητα, Περιβάλλον) που χρήζουν παρακολούθησης.
• Υποσύστημα Αναφορών
Το Υποσύστημα Αναφορών θα παρέχει την δυνατότητα στους επιτελικούς χρήστες για εξαγωγή συγκριτικών στατιστικών, αναφορών και συμπερασμάτων με σκοπό την υποστήριξη της προώθησης και της ανάπτυξης νέων συμπληρωματικών εφαρμογών και της εμφάνισής τους σε κατάλληλο Dashboard.
Υποσύστημα Λήψης
αποφάσεων
• Υποσύστημα Διαλειτουργικότητας Τρίτων συστημάτων (Εσωτερικά / Εξωτερικά)
Η πληροφορία που βρίσκεται αποθηκευμένη σε βάσεις δεδομένων των κάθετων λύσεων και δράσεων, αδυνατούν στην παρούσα φάση να διαλειτουργήσουν με κοινό τρόπο με τρίτα συστήματα και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αντίστοιχα, ενώ υπάρχει η σχετική δυνατότητα δεν γίνεται εκμετάλλευση των προγραμματιστικών διεπαφών που προσφέρει η κεντρική διοίκηση
• Υποσύστημα Διαχείρισης Ταυτοποίησης & Ασφάλειας Συσκευών, Χρηστών και Υπηρεσιών
Το υποσύστημα Διαχείρισης Ταυτοποίησης & ασφάλειας Συσκευών, Χρηστών και Υπηρεσιών θα πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα της προτεινόμενης λύσης μέσω καθορισμένων προτύπων και τεχνικών.
• Υποσύστημα Παρακολούθησης Λειτουργίας Εξοπλισμού & Συστήματος
• Υποσύστημα Κυβερνοασφάλειας IoT
Tο συγκεκριμένο υποσύστημα θα αποτελέσει ενσωματωμένη ολοκληρωμένη λύση της Ενιαίας Πλατφόρμας Παρακολούθησης με χαρακτηριστικά και λειτουργίες η οποία θα εξασφαλίζει την κεντρική παρακολούθηση και διαχείριση, αποφεύγοντας άλλες παλαιού τύπου τεχνικές για την εγκατάσταση διαφορετικών ξεχωριστών εργαλείων (Security Information & Events Management) που εγκαθίστανται και διαχειρίζονται ξεχωριστά ή απαιτείται χειροκίνητη ξεχωριστή διαδικασία ενσωμάτωσής τους.
α/α ΥΠΟΕΡΓΟ
1ο Έργο Πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες CCD και αισθητήρες 5 αισθήσεων»
2ο Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών»
3ο Σύστημα Έξυπνης Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων»
4ο Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας Οχημάτων»
5ο Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι»
6ο «Δίκτυο αισθητήρων στα σχολικά κτήρια για έλεγχο αέρα, ρύπων και ταλαντώσεις κτηρίων»
7ο Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security»

ΒΑΡΕΛΗΣ:
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΗ Δ.Ε.
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
Ερωτηθείς σχετικά με την ιδιότητά του, ως αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αρχαγγέλου και ποιες είναι οι προτεραιότητες για φέτος ενόψει και της φετινής σεζόν, ο κ. Βαρέλης δήλωσε:
«Αυτό που μας απασχολεί και θέλουμε να δώσουμε τώρα ιδιαίτερο βάρος, είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα των συμπολιτών μας –όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, το οδικό δίκτυο αλλά και το νερό.
Προς το παρόν, ενώ είχε εγκατασταθεί ο εργολάβος και ξεκίνησε παρεμβάσεις (το έργο είναι εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την προηγούμενη δημοτική αρχή) αλλά έχει σταματήσει. Ευτυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα, αλλά το παρακολουθούμε. Όσον αφορά στις βλάβες εντός του δικτύου, θα τις αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο που γινόταν μέχρι πρότινος. Οι συνδημότες μου, αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί ενώ ο κεντρικός αγωγός, δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα μέχρι τώρα.

ΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ;
Ο κ. Βαρέλης, κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως εντοπίστηκαν κάμερες που αναμεταδίδουν ήχο (!) σε σημεία της πόλης της Ρόδου, της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και του νησιού, εάν ανήκουν στον Δήμο Ρόδου ή εάν δόθηκε ποτέ άδεια από κάποια δημοτική αρχή, γι’ αυτό.
Ο ίδιος, το διέψευσε κατηγορηματικά (όπως και ο κ. Μανίκαρος) ότι ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου Ρόδου, και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν δόθηκε ποτέ άδεια στην ιδιωτική εταιρία να τις τοποθετήσει και μάλιστα με ήχο:
«Έχουν τοποθετηθεί κάποιες κάμερες από τον Δήμο Ρόδου, με σχετική απόφαση (https://www.rhodes.gr/rodos-live-cameras/) αλλά δεν αναμεταδίδουν ήχο. Οι κάμερες αυτές είναι σε συγκεκριμένα σημεία και είναι πανοραμικές.
Επίσης, δεν δόθηκε ποτέ άδεια από τον Δήμο Ρόδου, σε κάποια ιδιωτική εταιρεία για να τοποθετήσει κάμερες και μάλιστα με ήχο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου