Την πεποίθηση ότι «η κρουαζιέρα θα παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης σταδιακά για τη Ρόδο», εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο υπεύθυνος ασφαλείας Λιμένα Ρόδου κ. Παναγιώτης Ντόκος. Επίσης, μιλάει για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις λιμενικές αρχές λόγω κορωνοϊού, για τα μέτρα ασφαλείας στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και για τις φετινές προσεγγίσεις του κρουαζιερόπλοιων.
Όπως υπογραμμίζει: «Το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά για την Ρόδο… με μόλις 209 προσεγγίσεις. Το 2020 προβλέπονται μέχρι στιγμής 341 ενώ υπάρχουν και έκτακτες προς το παρόν».

• Κύριε Ντόκο, να ξεκινήσουμε από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο λιμάνι της Ρόδου λόγω κορωνοϊού. Υπάρχουν και πολλοί που ανησυχούν με τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων.
Τα μέτρα ασφαλείας συνεχίζουν να τηρούνται όπως και στο παρελθόν. Δεν έχει αλλάξει κάτι από το υπουργείο Ναυτιλίας. Σχετικά με τον κορωνοϊό, λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα: 24 ώρες πριν καταπλεύσει ένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Ρόδου, μας αποστέλλει τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας, όπου βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας επιβάτης που να έχει κάποιο πρόβλημα –όχι μόνον συμπτώματα κορωνοϊού αλλά και ο,τιδήποτε άλλο. Και βεβαίως, πριν καταπλεύσει ένα κρουαζιερόπλοιο υπάρχει επικοινωνία με τον πλοίαρχο και τους υπεύθυνους αξιωματικούς που μας ενημερώνουν εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι. Εάν, ωστόσο, εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα επεμβαίνει το Λιμεναρχείο, και ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο Νόμος. Λαμβάνονται δείγματα από τον ασθενή και αποστέλλονται για εξετάσεις. Εάν είναι θετικός, λαμβάνονται μέτρα και οδηγείται στο Νοσοκομείο.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ή έκτακτη ανάγκη ή οποιοδήποτε περιστατικό, είναι όλοι ενήμεροι –όπως διαβεβαιώνουν οι λιμενικές αρχές της περιοχής μας αλλά και το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.

• Πρόσφατα έγινε απολύμανση και στον επιβατηγό σταθμό αφίξεων και αναχωρήσεων στην γραμμή της Τουρκίας;
Ναι, βέβαια. Έγινε, και θα ξαναγίνει απολύμανση ενώ να σημειώσω πως όποιο πλοίο έρχεται από την γείτονα Τουρκία, ελέγχεται απόλυτα. Επιπλέον, σε όλα τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου και των εργαζόμενων στο λιμάνι διατέθηκαν μέσα ατομικής προστασίας για την προσωπική τους υγιεινή και δόθηκε υλικός εξοπλισμός όπως μάσκες, γάντια, απολυμαντικό αέρος, αντισηπτικά κ.λπ.
• Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις έκτακτες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο.
Θέλοντας να αποφύγουν τα άλλα λιμάνια που είναι στην Μέση Ανατολή, επιλέγουν την Ρόδο που είναι ασφαλής προορισμός. Η Ρόδος βγαίνει «κερδισμένη» από το θέμα που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό –τουλάχιστον όσον αφορά τις προσεγγίσεις των κρουαζιεροπλοίων καθώς τα διεθνή λιμάνια στα οποία προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, έχουν κλείσει λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονται «έκτακτες» προσεγγίσεις με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται κινητικότητα στο λιμάνι τον τελευταίο καιρό ενώ ήδη έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και άλλες εταιρείες να προσεγγίσουν την Ρόδο μέσα στο προσεχές διάστημα. Με δεδομένο αφενός τον πανικό και την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο και την Ρόδο να μην περιλαμβάνεται στις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα μέχρι στιγμής, οι εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, θεωρούν ότι είναι ένας ‘ασφαλής’ τόπος. Ήδη την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκαν 8 αιτήματα για έκτατες προσεγγίσεις. Η «λίστα» με τις έκτακτες αφίξεις, αλλάζει καθημερινά καθώς προστίθενται και άλλες.
• Πώς θα είναι φέτος η κίνηση; Καταγράφεται μία αύξηση στις προσεγγίσεις των κρουαζιεροπλοίων;
Οι εκτιμήσεις για την κρουαζιέρα φέτος, το 2020, είναι πολύ θετικές σε σχέση με πέρσι. Θα είναι μια χρονιά με αύξηση στις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων –κάτι που ενθαρρύνει την τοπική αγορά και φυσικά, την κίνηση. Φέτος θεωρείται ότι θα είναι καλύτερη χρονιά με 341 κρουαζιερόπλοια να έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταπλεύσουν στην Ρόδο κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους. Επειδή ωστόσο, μερικές χώρες έχουν αποκλείσει τα λιμάνια τους (Ισραήλ, Λεμεσός) παρουσιάζεται ενδιαφέρον για την Ρόδο.
Το μόνο μας πρόβλημα φέτος είναι πως τα κρουαζιερόπλοια έρχονται με λιγότερο κόσμο. Είναι θεμιτό, καθώς ο κόσμος δεν θέλει να ταξιδέψει αυτό τον καιρό και το καταλαβαίνουμε όλοι.
• Υπάρχουν ακυρώσεις από εταιρείες για προσεγγίσεις των κρουαζιεροπλοίων με αφορμή τον κορωνοϊό;
Ναι, υπάρχει μία ακύρωση μέχρι αυτή την στιγμή από το κρουαζιερόπλοιο OPERA που ήταν να έρθει από την Γένοβα στις 19 Μαρτίου 2020.
• Κατά τα άλλα, πώς βλέπετε την ανάπτυξη της κρουαζιέρας τα τελευταία χρόνια στην Ρόδο; Είχε διακυμάνσεις;
Είχαμε μια μείωση στην κρουαζιέρα το 2018 που ήταν η χειρότερη χρονιά για τη Ρόδο. Φτάσαμε σε μόλις 209… προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Το 2019 πήγαμε στις 258 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων ενώ φέτος (μέχρι στιγμής) έχουμε 341 προσεγγίσεις –χωρίς τις έκτακτες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν τάσεις ανάκαμψης και μάλιστα ενθαρρυντικές.
Είναι βέβαια και οι διεθνείς συγκυρίες. Η κρουαζιέρα σημειώνει πτώση. Τα πλοία που έρχονται είναι από συγκεκριμένες χώρες που επιλέγουν την Ελλάδα και την Ρόδο, σταθερά γιατί είναι ασφαλής προορισμός. Ωστόσο, είναι θέμα των εταιρειών.
• Τα μέτρα ασφαλείας –γενικότερα- στο λιμάνι της Ρόδου είναι επαρκή; Μήπως χρειάζεται κάποια βελτίωση στις υποδομές π.χ.;
Κοιτάξτε, τα μέτρα ασφαλείας είναι γνωστά και φυσικά ανταποκρίνονται στα διεθνή δεδομένα. Το λιμάνι της Ρόδου είναι ασφαλές και οι υποδομές σύγχρονες. Μπορεί να δεχτεί και πέντε και έξι κρουαζιερόπλοια σε μια μέρα! Το έχουν δει όλοι οι Ροδίτες αυτό. Ειδικά και με τα νέα μέτρα, που έχουμε λάβει θα χρησιμοποιήσουμε εάν απαιτηθεί και το λιμάνι της Ακαντιάς. Όσον αφορά την παρακολούθηση, υπάρχουν 70 κάμερες σε πολλά σημεία ενώ οι λιμενικές αρχές είναι άρτια προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο.

15 σχόλια στο Π. Nτόκος: «Το λιμάνι της Ρόδου θεωρείται ασφαλές για τα κρουαζιερόπλοια»

 1. Avatar Ο/Η Qqqqq λέει:

  Jdisbdhd

 2. Avatar Ο/Η Qqqqq λέει:

  Vsgsiqlbavjskss bahsisobe

 3. Avatar Ο/Η Spyros λέει:

  βρε ουγκανα γιατι τα χωνετε στον ανθρωπο?
  ειναι ο υπευθυνος ασφαλειας του λιμανιου κι απλα εκτελει εντολες ανωθεν.
  το ποιο καραβι θα δεσει ειναι αποφαση του προισταμενου του ΛΤ , του λιμεναρχη κι οπως ομολογησε
  ο περιφερειαρχης κι ο ιδιος εδωσε το οκ για το opera πριν κατι μερες.
  οποτε αποδωστε τις ευθυνες εκει που πρεπει.

  γενικα για τους προορισμους με τα λιμανια των κρουαζιεροπλοιων υπαρχει σχεδιασμος απ τις ιδιες τις εταιριες
  κι εχουν γραμμενους τους κατα τοπους αρμοδιους εκει που δεν πιανει μελανι.

 4. Avatar Ο/Η Stathis λέει:

  ΝΤΟΚΟΣ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ Ή ΣΤΟΚΟΣ;;;;;;ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΙ……

 5. Avatar Ο/Η Κοστας λέει:

  Μήπως ο κύριος Ντοκος έχει καπια συμφέροντα από την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων εδώ το κράτος μάς βάζει μέτρα και καλά κάνει να μην υπάρχει έξαρση στο πρόβλημα που έχει η χώρα Και εμείς θα βγούμε να σερβίρουμε τους τουρίστες που δεν ξέρουμε τι έχουν για να πάρουμε ένα μεροκάματο ε δεν είναι καλά στο μυαλό αν τον υποστηρίζουν προφανος και οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να δώσουμε παράταση για να αποφύγουμε την έξαρση του κορνοιου τουλάχιστον για λίγο καιρό και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας Όπως μπορεί ο καθένας για να κρατήσουμε το νησί μας σε μηδενικά ποσοστά της έξαρσης του κορνοιου

 6. Avatar Ο/Η Κ. Κ λέει:

  . ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ????? ΤΣΙΠΑ ΔΝ ΥΠΑΡΧΕΙ?? Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ.!!! Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ….. ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Κ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ…

 7. Avatar Ο/Η George λέει:

  Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσουν τα πικρόχολα σχόλια για τον συγκεκριμένο κύριο να διαβάζουμε με περισσότερη προσοχή τι λέει.. Δεν παίρνει πρωτοβουλίες ο εν λόγω κυρίος αν θα έρθουν κρουαζιεροπλοια η όχι.. Ουτε ρισκάρει την ανθρώπινη ζωή για τον βωμό του κέρδους.. Αλλά αφού η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη από την αμάθεια καλόδεχουμενη η άποψη σας..

 8. Avatar Ο/Η Ανακοντα λέει:

  Πιο άσχετος πεθαίνεις..

 9. Avatar Ο/Η Ioannis Karamitsas λέει:

  Δεν είμαστε καλά βάλθηκαν να μας πεθάνουν όλα για το κέρδος. Διώχνουν τα κρουαζιερόπλοια από άλλα μέρη και εμείς πανηγυρίζουμε που τα δεχόμαστε. Τι κλείσαμε τα πάντα τότε στη χώρα, δουλεύομαστε; Εγκληματούν.

 10. Avatar Ο/Η Grand λέει:

  Πιο ηλίθιος πεθαίνεις… Ασφαλές για τους τουρίστες, επικίνδυνο για την τοπική κοινωνία

 11. Avatar Ο/Η Μαρια λέει:

  Οι κάτοικοι της Ροδου θα είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους ως μέτρο πρόληψης κατά της πανδημίας αλλά κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες τουρίστες θα πηγαινοερχονται;Είμαστε σοβαροι;Ξενοδοχεία κλείνουν,επιχειρήσεις κλείνουν.Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης ακουν;;;;Κι αν ναι τι κάνουν γι αυτο;

 12. Avatar Ο/Η Βαγγέλης λέει:

  Κανένα πλοίο να μην έρθει,Επειδή είμαστε παραδιπιστοι όπως όλος ο κόσμος μενού με σπίτι. Ντροπή μας να λέμε ότι είμαστε ασφαλής.

 13. Avatar Ο/Η ck λέει:

  Και να υπάρχουν έλεγχοι τάχα τα συμπτώματα εμφανίζονται μετα από 2/3 εβδομάδες. Για να κρατήσουμε ασφαλής το νησί μας χρειάζεται απαγορευτικό και να μην υπάρχουν κρουαζιερόπλοια. Δε μου το χωράει ο νους πως σκέφτηκε τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν. Δε είναι παίξε γέλασε αυτό.

 14. Avatar Ο/Η Spyros λέει:

  η διαδοση του κορονοιου προβλεπεται να κορυφωθει σε 10 με 14 εβδομαδες.

  ηδη εχουν ακυρωσει 3 εταιρειες ,η celestyal με τις περισσοτερες μαλιστα προσεγγισεις και 2 ιταλικες η msc & η costa.

  τι σας κανει να πιστευετε οτι οι υπολοιπες 3-4 θα παρουν το οποιοδηποτε ρισκο να προσεγγισουν ?

  και μην ξεχναμε οτι με σφραγισμενη την Ιταλια απ οπου ξεκινανε η περνανε ολα τα πλοια σβηνει η κρουαζιερα,
  η μηπως ειναι ασφαλη λιμανια Πειραιας / Κατακολο ? αναμονη μια βδομαδα…

  τα ταξιδια θα ακυρωθουν εντελως κι ας νομιζουν μερικοι οτι θα συνεχισουν μονο για παρτη μας.

  για τις προδιαγραφες του λιμανιου καλο ειναι να ευλογουμε τα γενια μας αλλα θυμομαστε πολυ προσφατα κατι λαντζες να πηγαινοερχονται μεσοπελαγα η κατι καπετανιους ν αλλαζουν ροτα για γελοιους λογους με καθαρα δικια μας υπαιτιοτητα χωρις ποτε να λογοδοτησει κανεις π$π$ρας..

  εκτος αν θεωρουνται αναβαθμιση 2 κουβουκλια με μπαρες κι εξτρα σεκιουριταδες
  ενω τα καγκελα και τα μπετα τριγυρω εχουν ρημαξει ,
  με ταριφες να τραβολογανε πελατες χωρις να τους ενοχλει ποτε κανεις ..

  εδω ταιριαζει το ”αν η πραγματικοτητα δεν συμφωνει μαζι μας τοσο το χειροτερο γι αυτην ”

 15. Avatar Ο/Η gyx owe λέει:

  ……..Μπορεί να δεχτεί και πέντε και έξι κρουαζιερόπλοια σε μια μέρα! Το έχουν δει όλοι οι Ροδίτες αυτό……

  Να μη ξεχνάμε ότι πολλοί Ροδίτες έχουν δει και πάμπολλα λιμάνια κρουαζιέρας στο εξωτερικό και μπορούν να συγκρίνουν και αυτά τα οποία διαβάζουν και αυτά τα οποία έχουν δει.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ