Αλλάζει άρδην το τοπίο στην πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων με απόφαση, που σύμφωνα με πληροφορίες της “δ”, αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών από την υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά.
Έπειτα από πρόταση του προέδρου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτη Τοκούζη, η διαδικασία απλουστεύεται προς όφελος των μελών της Συνομοσπονδίας, καθώς πλέον θα μπορεί να γίνεται από πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα, χωρίς να χρειάζεται ο ιδιοκτήτης της κάθε επιχείρησης να καλεί εταιρεία πιστοποίησης από την Αθήνα.
Με την νέα διαδικασία περιορίζεται σημαντικά το κόστος που επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, παράλληλα με το οικονομικό όφελος και για τους κατά τόπους πολιτικούς μηχανικούς και κατ’ επέκταση για τις τοπικές οικονομίες, όπως ανέφερε στη “δ” ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Παναγιώτης Τοκούζης, παρουσιάζοντας το νέο σχέδιο πιστοποίησης.
Να σημειωθεί ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία του ενός κλειδιού, βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών τις οποίες πρέπει να πληροί η επιχείρηση καθώς και βαθμολογούμενων κριτηρίων, από την εφαρμογή των οποίων η επιχείρηση υποχρεούται να συγκεντρώσει τουλάχιστον τον αριθμό μορίων που αποτελεί τη “βάση” της κατηγορίας, στην οποία πρόκειται να καταταγεί.
Η δυναμικότητα σε κλίνες των δωματίων υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, σύμφωνα με τον θεσμοθετημένο πίνακα κατάταξης του υπουργείου Τουρισμού και δεν μπορεί να ξεπερνά τις τέσσερις κλίνες ανά δωμάτιο. Στα διαμερίσματα είναι δυνατή η εκμίσθωση έως δύο το πολύ κλινών στο χώρο του καθιστικού, εφόσον δηλώνεται σχετικώς από τον επιχειρηματία και εφόσον καλύπτονται τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα.
Οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ που επιλέγουν να μην κατατάσσονται σε σύστημα κλειδιών, υποχρεούνται να πληρούν τα προβλεπόμενα της ΥΑ 12868 και τις υποχρεωτικές προδιαγραφές των καταλυμάτων του ενός κλειδιού. Η επιλογή των κριτηρίων, που εξασφαλίζουν την κάλυψη της βάσης των βαθμολογούμενων κριτηρίων ανήκει στον επιχειρηματία.
Η διαδικασία κατάταξης σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι αποτέλεσμα ελέγχου υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων αναφορικά με τα κτιριακά, τον εξοπλισμό και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα βαθμολογούμενα κριτήρια κατάταξης είναι οι εξής:

Κτήριο / Δωμάτια
Εξοπλισμός δωματίου
Υπηρεσίες
Εξοπλισμός μπάνιου
Εξοπλισμός κουζίνας
Οικιακός εξοπλισμός
Αναψυχή
Διάφορα
Το πιστοποιητικό κατάταξης ΕΕΔΔ (Επιχείρηση Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων – Διαμερισμάτων) σε κατηγορίες κλειδιών ισχύει για πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσής του. Κατά τη λήξη της πενταετίας η επιχείρηση υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού πιστοποιητικό ανανέωσης της κατάταξης του καταλύματος.
2. Για την ανανέωση της κατάταξης των ΕΕΔΔ καθώς και για την ανακατάταξη αυτών για οποιονδήποτε λόγο, υποβάλλεται αίτηση, καταβάλλεται το παράβολο και ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Εφόσον ο ιδιώτης μηχανικός πραγματοποιήσει τον έλεγχο υποβάλλει τον φάκελο στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) που με τη σειρά τους θα κρίνουν αν απαιτείται επανέλεγχος από μηχανικούς της δικής τους υπηρεσίας.
Μάλιστα ενδεικτικά αναφέρεται ότι με το σημερινό σύστημα, για να πιστοποιηθεί μια επιχείρηση στην Κάσο, απαιτείται ο ιδιοκτήτης να καταβάλει το ποσό περίπου των 1.500 ευρώ για να μεταβεί από την Αθήνα κλιμάκιο εταιρείας πιστοποίησης, ενώ πλέον με την νέα διαδικασία αρκεί η αυτοψία από έναν τοπικό μηχανικό.
Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες της “δ”, αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες από την υπουργό Τουρισμού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ