Τοπικές Ειδήσεις

Ζητείται παράταση για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Νέα παράταση ζητούν οι Δήμοι της Δωδεκανήσου που υπέβαλαν ένσταση στο πλαίσιο της έκτακτης διαδικασίας επανακαθορισμού των αντικειμενικών αξιών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022, προκειμένου να προσκομίσουν επιπλέον έγγραφα που ενισχύουν το αίτημά τους για μείωση των τιμών.
Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους Δήμους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 51 του ν. 5000/2022 έληξε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όμως ζητήθηκε παράταση προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα έγγραφα από κάθε Δήμο της Δωδεκανήσου ξεχωριστά, με την υποστήριξη και την αρωγή της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Οι αντικειμενικές αξίες καθορίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών ύστερα από εισηγήσεις εκτιμητών, οι οποίες βασίστηκαν όμως μόνο σε αγγελίες πώλησης ακινήτων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το επιθυμητό – προσδοκώμενο όφελος και όχι το πραγματικό ή το τελικά συμφωνηθέν τίμημα, χωρίς κανένα συγκριτικό στοιχείο από ΔOY χωρίς στοιχεία από συμβολαιογραφικές πράξεις και χωρίς καμία επί τόπου έρευνα.
Όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, δεν ζητήθηκε αρχικά από το Υπουργείο Οικονομικών η άποψη των Δήμων, (παρά την πρόβλεψη του νόμου), δεν έχει ληφθεί υπόψιν καθόλου ο χαρακτήρας (αγροτικός ή αστικός), οι χρήσεις γης, ούτε οι υποδομές του κάθε οικισμού με αποτέλεσμα χωράφια – κτήματα να θεωρούνται αστικά ακίνητα, υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στην καταγραφή των οικισμών που εισέρχονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα οι στρεβλώσεις να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ειδικά στα Δωδεκάνησα.
Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα της Αστυπάλαιας, όπου οι τιμές χαρακτηρίζονται εκτός πραγματικότητας και είναι πολλαπλάσιες της εμπορικής αξίας των ακινήτων. Για ένα οικόπεδο στην Χώρα Αστυπάλαιας η τιμή ζώνης κυμαινόταν από 120 έως 400 ευρώ ανά τ,μ. και τώρα έχει ανέλθει στα 2.150 ευρώ ανά τ.μ.
Το ίδιο για μια μονοκατοικία στην ίδια περιοχή του νησιού, της οποίας η τιμή ζώνης ήταν ανάμεσα στα 420 – 504 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα ανήλθε στα 2.150 ευρώ ανά τ.μ..
Η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και στον Οικισμό Λειβάδι που οι περισσότεροι κάτοικοι κατέχουν εκεί χωράφια με οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή: ένα οικόπεδο με τις προηγούμενες αντικειμενικές τιμές κυμαινόταν ανάμεσα στα 50 έως 250 ευρώ ανά στρέμμα, και τώρα εκτοξεύτηκε στα 1.450 ευρώ. Ο, δε, απόλυτος παραλογισμός λαμβάνει χώρα στις νέες αντικειμενικές των Οικισμών του νησιού Μέσα Βαθύ και Έξω Βαθύ, περιοχές που δεν έχουν δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης ούτε καν εσωτερικούς δρόμους, ενώ το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών υποδομών και εγκαταστάσεων έχουν μηδενική τουριστική κίνηση και ανάπτυξη.
Οι παλιές αντικειμενικές για τους παλιούς αυτούς οικισμούς διαμορφώνονταν ανάμεσα στα 420 και τα 520 ευρώ ανά τ.μ. για ένα σπίτι και από 80 έως 90 ευρώ για ένα οικόπεδο, ενώ οι νέες τιμές έχουν ανέλθει στα 800 ευρώ ανά τ.μ.!
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών, θα σημάνει την ουσιαστική ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. όπως επίσης και σε άλλους φόρους που βαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.
Επιπλέον, οι δήμαρχοι των νησιών υποστηρίζουν ότι πολλοί δημότες τους κινδυνεύουν να χάσουν λόγω της κατακόρυφης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, μια σειρά από κοινωνικές παροχές και επιδόματα, σε μια περίοδο που ειδικά οι κάτοικοι των μικρών νησιών δοκιμάζονται εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι πανελλαδικά οι Δήμοι που έχουν υποβάλει ενστάσεις ξεπερνούν τους 140. Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύεται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Δήμοι της Δωδεκανήσου έχουν υποβάλει τα αιτήματά τους συνοδευόμενα από αποδεικτικά στοιχεία, ωστόσο προς ενίσχυση του αιτήματος ζήτησαν παράταση στη διαδικασία -όπως και άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα- για να προσκομίσουν επιπλέον έγγραφα που αποδεικνύουν την τεράστια ψαλίδα μεταξύ των νέων αντικειμενικών αξιών και της πραγματικότητας.

Να σημειωθεί ότι και ο Δήμος Ρόδου, με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ζητά μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% για τις ΔΕ Ρόδου, Ιαλυσού, Καλλιθέας και Λινδίων, 30% για τη ΔΕ Αφάντου, 40% για τις ΔΕ Αρχαγγέλου Νότιας Ρόδου Καμείρου και Πεταλούδων και 50% για το Δήμο Αταβύρου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου