Ειδήσεις

Ο κ. Φ. Κωστόπουλος ζήτησε την ψήφο των συναδέλφων του

Τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου ανέλυσε σε ομιλία του προχθές βράδυ ο κ. Φώτης Κωστόπουλος.

Την ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου, έσπευσαν να παρακολουθήσουν αρκετοί δικηγόροι του νησιού μας. Ο κ. Φώτης Κωστόπουλος ανέλυσε τις θέσεις του για αρκετά ζητήματα αλλά άσκησε και κριτική στον συνυποψήφιο του κ. Κώστα Σαρρή.
Επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της μεταφοράς των υπηρεσιών της δικαιοσύνης το οποίο συζήτησε με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά.

“Πιστεύω ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου ίσως δεν είναι εφικτή, χωρίς βέβαια να σταματήσουμε να το επιδιώκουμε. Ως πλέον εφικτή, ενδιάμεση, λύση θεωρώ και προτείνω να επιδιώξουμε την επέκταση σε παρακείμενο κτήριο και συγκεκριμένα σ’ αυτό της Λέσχης Αξιωματικών η οποία δεν έχει λόγο να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο, μετά και την μεταφορά της στρατιωτικής διοίκησης εκτός πόλης. Προτείνω δε την εγκατάσταση σ’αυτό του Εφετείου έτσι ώστε κενούμενου του Α’ ορόφου του Δικαστικού Μεγάρου θα δημιουργηθούν άπλετοι χώροι για την αποσυμφόρηση του ισογείου. Στον Α όροφο μπορούν να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει υπάρξει συγκεκριμένη επεξεργασία από πλευράς μου της πρότασης αυτής και δεν είναι ένα θεωρητικό κατασκεύασμα”, τόνισε ο κ. Φώτης Κωστόπουλος και πρόσθεσε πως είχε συνεργασία για το θέμα αυτό με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά.

“Σε συνεργασία που είχα με τον δήμαρχο Ρόδου μου είπε ότι βλέπει θετική και λογική την πρόταση και λύση αυτή, διότι αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας, που συνωστίζονται στα Δικαστήρια καθημερινά, ότι ουδέποτε του προτάθηκε και δεσμεύθηκε να μην υπογράψει μέχρι την συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ την ανανέωση της παραχώρησης, έτσι ώστε η νέα Διοίκηση σε συνεργασία με τον Δήμο να επεξεργασθούμε την πρόταση αυτή.Καταλαβαίνετε ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ζητήσουμε δέσμευση και από τους υποψήφιους δημάρχους”, είπε ο κ. Φώτης Κωστόπουλος και συμπλήρωσε πως θα δημιουργηθούν αρκετοί χώροι για τα πρωτοβάθμια Δικαστήρια.
“Δυστυχώς πήγαν χαμένες οι προσπάθειες του πρώην βουλευτή και συναδέλφου κ. Καραμάριου. Δεν έχει παραχωρηθεί το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε επικοινωνία που είχα με τον αναπληρωτή Δ/ντή της Υγειονομικής Περιφέρειας Αιγαίου κ. Λάμπη Πλάτση (στον οποίο ανήκει η περιφ. Δωδ/σου) μου είπε ότι δεν υπάρχει πλέον τέτοια περίπτωση, διότι ήδη, κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας εκπονείται μελέτη για την στέγαση στο παλαιό (παραδοσιακό) κτήριο του Νοσοκομείου (εκεί δηλ. που θα μεταφερόταν τα Δικαστήρια) του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ως εκ τούτου κάθε περαιτέρω συζήτηση σ’αυτή την κατεύθυνση συνιστά αποπροσανατολισμό και “έπεα πτερόεντα”, τόνισε ο κ. Φώτης Κωστόπουλος.
Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανανέωσης στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικηγόρων.
Μίλησε ακόμα και για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απονομή της δικαιοσύνης.

“Πρώτιστο και διαρκές μέλημά μας, στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να είναι οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης και η προκλητική καθυστέρηση στην απονομή της, που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, η αντιμετώπιση της καθυστέρησης στον προσδιορισμό των υποθέσεων και στην έκδοση αποφάσεων, γεγονότα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Δικαιοσύνη και δημιουργούν προβλήματα στους Δικηγόρους, οι οποίοι πολλές φορές καλούμεθα να “απολογηθούμε” για τα ζητήματα αυτά, χωρίς να ευθυνόμεθα”, δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος και πρότεινε να καθιερωθούν συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου με τους Δικαστές και Εισαγγελείς, τους εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων και τον Δ/ντη του Κτηματολογίου. Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε πως θα πρέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου να έχει παρουσία και να εκφράζει απόψεις όπως οι υπόλοιποι επιστημονικοί φορείς του νησιού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κωστόπουλος και στη συνέχιση της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου.

Ο κ. Φώτης Κωστόπουλος πρότεινε να ψηφιοποιηθεί και το περιοδικό που εκδίδει ο Δικηγορικός Σύλλογος.
“Οι νέοι συνάδελφοι, πρέπει να τύχουν της αμέριστης συμπαράστασης και ενίσχυσης του Δικηγορικού Συλλόγου έτσι ώστε να βοηθηθούν, στο μέτρο του δυνατού, στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους καριέρας. Αυτό μπορεί να γίνει με την δημιουργία μιας πληρέστερης βάσης δεδομένων στο site του Δικηγορικού Συλλόγου, με εμπλουτισμό βιβλιοθήκης αλλά και με την θέσπιση μόνιμων πρακτικών επιμορφωτικών σεμιναρίων, μέσα από τα οποία οι νέοι Δικηγόροι θα αποκτούν εμπειρίες και γνώση σε θέματα πρακτικής φύσεως, για να αντιμετωπίσουν τις επαγγελματικές τους ανάγκες. Εξ άλλου είναι γνωστή η κινέζικη παροιμία ότι “αντί να σου χαρίσω ένα ψάρι είναι προτιμότερο να σε μάθω να ψαρεύεις”, τόνισε ο κ. Κωστόπουλος και πρόσθεσε πως μπορούν να εγκατασταθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα δικαστήρια.

“Η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης μέσω υλοποίησης σύγχρονων τρόπων παροχής νομικών υπηρεσιών πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι πρέπει να αναδείξουμε τον θεσμό της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης αφού εκπαιδευτούν συνάδελφοι και να τον προβάλουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος, έτσι ώστε να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι ένας αξιόπιστος τρόπος επίλυσης των διαφορών τους, ενώ η διάδοση του θα προσφέρει σε πολλούς συναδέλφους σημαντική επαγγελματική ενασχόληση. Επίσης κάτι άλλο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι με το Π.Δ 241/96 έχει συσταθεί μόνιμη διαιτησία στον Δ.Σ Ρόδου, ένα θεσμό που μπορούμε επίσης να αναδείξουμε. Η σύγχρονη τάση είναι να επιλύονται οι διαφορές εξωδικαστικά. Επίσης υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ) επιμόρφωσης στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς τα οποία πρέπει να ενεργοποιήσουμε.

Η ηλεκτρονική διακίνηση δικογράφων (ο Δ.Σ Αθηνών έχει ήδη ενεργοποιήσει την διαδικασία), η ηλεκτρονική λήψη πιστοποιητικών, έκδοσης παραβόλων είναι ένας άλλος τομέας για τον οποίο πρέπει να εργασθούμε, αφού θα βοηθήσει την καθημερινότητα των Δικηγόρων αλλά και των εντολέων μας”, δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος που αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της στάσης πληρωμών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση ατόκων δανείων.
“Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε συμμαχίες έτσι ώστε, θέματα που μας απασχολούν τοπικά (όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ αλλά και το κτηματολόγιο) να βρίσκουν ανταπόκριση. Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Το νομοσχέδιο υπήρχε αναρτημένο στο OPENGOV επί 2-3 μήνες, ο νόμος ψηφίστηκε αν θυμάμαι τον Νοέμβριο του 2013. Ο Σύλλογος δυστυχώς αντέδρασε κατόπιν εορτής, η επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης έφυγε στις 20 Ιανουαρίου.

Στα πλαίσια της Ολομέλειας θα προτείνω την σύγκληση ενός Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου με την συμμετοχή όλων των Διοικητικών Συμβουλίων, στο οποίο, μετά από σοβαρή επεξεργασία να τεθούν και να αναδειχθούν τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον δικηγορικό κλάδο αλλά και οι λύσεις που πρέπει να υπάρξουν, μέσα από επεξεργασμένες προτάσεις. Γίνεται κατανοητό ότι μια τέτοια διεργασία μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματά μας, σε όλους τους τομείς”, δήλωσε ο κ. Φώτης Κωστόπουλος που αναφέρθηκε και στην στήριξη των γυναικών νομικών που έχουν γίνει μητέρες. Κατήγγειλε όμως την πληρωμή του επιδόματος για τους παιδικούς σταθμούς μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Ο κ. Κωστόπουλος εισηγήθηκε την καθιέρωση διαρκούς οικονομικής και διοικητικής λογοδοσίας μέσω της δημοσίευσης και ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Συλλόγου των αποφάσεων οικονομικής διαχείρισης, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ανά πάσα στιγμή τις αποφάσεις του Δ.Σ και την δράση του Συλλόγου.

“Τιμώ τον απερχόμενο πρόεδρο Κώστα Σαρρή, για την προφορά του στον Σύλλογο, στα 15 χρόνια που είναι πρόεδρος. Όμως πιστεύω, όπως και πολλοί από εσάς, ότι με την 15ετή παρουσία του δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσει και να ολοκληρώσει το έργο του. Και από το βήμα, αυτό, σήμερα καλώ τον συνυποψήφιο μου σε μια κοινή εμφάνιση ενώπιον σας, για να συζητήσουμε ενώπιος-ενωπίω για τα θέματα που μας απασχολούν, ενώ και εσείς και όλοι οι συνάδελφοι θα μπορέσετε να σχηματίσετε πληρέστερη άποψη. Εγώ δεν διαχωρίζω τους υποψήφιους για το συμβούλιο συναδέλφους σε δικούς μου και μη δικούς μου, δεν κάνω διαχωρισμούς και ομαδοποιήσεις, δεν υπάρχουν εμείς και οι άλλοι, υπάρχουν 23 άξιοι συνάδελφοι και η επιλογή είναι δική σας», τόνισε εν κατακλείδι ο κ. Κωστόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου