Ειδήσεις

Έρχεται μέγα λίφτινγκ σε ξενοδοχειακές υποδομές

Δρόμο για επενδύσεις και ριζική αναμόρφωση των τουριστικών υποδομών, με έμφαση στις ξενοδοχειακές μονάδες, ´στρώνειª το υπουργείο Τουρισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει ξεκινήσει ευρύς διάλογος με αντικείμενο την παροχή οικονομικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων σε επιχειρήσεις που θα αναβαθμίσουν δομές και προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητά τους. Αν και οι λεπτομέρειες των κινήτρων που θα δοθούν δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, έμφαση θα δοθεί όπως λένε οι πληροφορίες στις ξενοδοχειακές μονάδες σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες νησιωτικές τουριστικές περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη μερίδα του εισερχόμενου τουρισμού.
Στο επίκεντρο μπαίνουν πιο συγκεκριμένα ολοκληρωμένες τουριστικές παρεμβάσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ειδικά προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης και η ανάπτυξη βασικών υποδομών. Δράσεις αναμένονται ακόμη για την επανάχρηση κτιρίων, τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, τη μερική ή ολική εγκαταλελειμμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων, ακόμη και για την κατεδάφιση παλιών κτιρίων.
Η προώθηση των επενδύσεων κρίνεται απαραίτητη με δεδομένο πως πολλοί τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα παρουσιάζουν μη ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών και καταλυμάτων, παρά τις προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού. Εντούτοις η υψηλή δανειοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση των εσόδων κατά την τριετία 2009-2012, καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη τη δρομολόγηση ανακαινίσεων και επεκτάσεων.
Την ίδια ώρα όμως, το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Κροατία, οι οποίοι προσφέρουν παρόμοιο προϊόν με την Ελλάδα (ήλιος και θάλασσα, τουρισμός με σκάφη αναψυχής, κρουαζιέρα κ.ά.), διεκδικώντας και παίρνοντας τελικά μερίδιο από τις ίδιες τουριστικές αγορές, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για αναμόρφωση των ξενοδοχειακών δομών. Και αυτό γιατί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα των ανταγωνιστών θεωρείται η καλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η αρχή για την αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής έγινε τον προηγούμενο μήνα με την ψήφιση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό. Όπως αναφέρεται, στόχος στους ανεπτυγμένους προορισμούς είναι η παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μονάδων με παράλληλη αναβάθμιση σε τύπους και κατηγορίες καταλυμάτων (4 και 5 αστέρια) ή η επέκταση τους με ειδικές τουριστικές υποδομές.
Πρόβλεψη υπάρχει πάντως και για τις μονάδες χαμηλών κατηγοριών και η ενίσχυση λιγότερο τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών, για αυτές εντούτοις προκρίνεται περισσότερο η αξιοποίηση ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα τεθεί επί τάπητος η αναβάθμιση και η μετατροπή υφισταμένων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα ήπιας ανάπτυξης.
Στο παιχνίδι της τουριστικής αναμόρφωσης, εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες, μπαίνουν τέλος και άλλες υποδομές, καθώς αναμένεται να προωθηθούν αστικές αναπλάσεις και προγράμματα αποκατάστασης του αστικού και παράκτιου τοπίου.
Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου