Ο δημιουργός του Gelato Palladion από τη Ρόδο θα διαγωνιστεί στη Μπολόνια εκπροσωπώντας τη χώρα στο Gelato Festival World Masters, τον μεγαλύτερο θεσμό παγωτού παγκοσμίως
Η τελική φάση του διαγωνισμού Gelato Festival World Masters που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 30–31 Οκτωβρίου στην Carpigiani Gelato University στη Μπολόνια της Ιταλίας, με εννέα δημιουργούς παγωτού να διαγωνίζονται για μία θέση στην Παγκόσμια Τελική Φάση που έχει προγραμματιστεί για το 2026. Από αυτούς, δύο θα προκριθούν για να εκπροσωπήσουν τη χώρα.
Οι Έλληνες δημιουργοί που θα συμμετάσχουν
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου του οργανισμού, οι εννέα καλύτεροι τεχνίτες παγωτού της Ελλάδας, που επιλέχθηκαν μέσα από διαγωνισμούς των ετών 2023–2025, είναι οι εξής:
Δημήτριος Χαραλάμπους, από το Gelato Palladion στη Ρόδο, με τη γεύση “Yoghurt Orange”
Δημήτρης Χατίρας, από το Insane Gelato στην Κόρινθο, με τη γεύση “Uva e Sole”
Παντελής Μαϊμέτης, από τη Νεράιδα στη Νεάπολη Λακωνίας, με τη γεύση “Portokali Armparoriza”
Χαράλαμπος Μαραντίδης, από το Marantidis στην Καβάλα, με τη γεύση “Exotic Greek Cheese”
Μάκης Μαθιάσος, από το Makis Mathiasos στη Νάξο, με τη γεύση “Cheesecake of Naxos”
Στυλιανός Νικολιδάκης, από το Kritikos Fournos Daily Bakery Café στο Ηράκλειο, με τη γεύση “Cretan Cheesecake”
Ιωάννης Πεχλιβανίδης, από το Elite στην Ελασσόνα, με τη γεύση “Almond Stracciatella”
Οδυσσέας Σκουτέλης, από το I Scream στην Κεφαλονιά, με τη γεύση “Pistachio & Raspberry”
Νικόλαος Ζώτος, από το Zotos Gelateria στα Φηρά της Σαντορίνης, με τη γεύση “Santorinian Pistachio Sorbet”
Το διεθνές πλαίσιο του διαγωνισμού
Η Carpigiani Gelato University στη Μπολόνια θα μετατραπεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου παγωτού από τις 27 έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, φιλοξενώντας 150 Ευρωπαίους τεχνίτες παγωτού από 14 χώρες. Ο στόχος είναι η πρόκριση μέσα από τις εθνικές φάσεις προς τον Παγκόσμιο Τελικό του 2026, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2022 με 4.000 συμμετοχές και εκατοντάδες τοπικές επιλογές παγκοσμίως.
Το Gelato Festival World Masters διοργανώνεται σε συνεργασία με την Carpigiani και το Sigep – Italian Exhibition Group. Κύριος χορηγός είναι η IFI, ενώ υποστηρίζεται επίσης από τις Pregel, Hiber και Filicori Zecchini.
Το ημερολόγιο των επόμενων διοργανώσεων
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
27–28 Οκτωβρίου: Δεύτερος ημιτελικός της Ιταλίας με 75 συμμετοχές από 15 περιφέρειες· 8 θα προκριθούν στην ιταλική τελική φάση που θα πραγματοποιηθεί στο Sigep 2026.
30–31 Οκτωβρίου: Τελικοί για Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο και Ελλάδα, καθώς και ειδική φάση για το «Υπόλοιπο της Ευρώπης» (Βουλγαρία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Από κάθε χώρα θα επιλεγούν οι κορυφαίες γεύσεις που θα διαγωνιστούν στον Παγκόσμιο Τελικό του 2026.
Ένας θεσμός με ιστορία
Η διοργάνωση Gelato Festival World Masters 2022–2025 σηματοδοτεί τη 16η χρονιά του θεσμού, που ξεκίνησε το 2010 στη Φλωρεντία, εμπνευσμένος από την πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή παγωτού του Ιταλού αρχιτέκτονα Μπερνάρντο Μπουονταλέντι το 1559. Από τότε, το φεστιβάλ επεκτάθηκε σε όλη την Ιταλία, την Ευρώπη και από το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, προσελκύοντας πάνω από 3.500 τεχνίτες παγωτού την περίοδο 2017–2021.
Ο Ροδίτης δημιουργός που ξεχωρίζει
Ο Δημήτριος Χαραλάμπους από τη Ρόδο αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της ελληνικής συμμετοχής. Η γεύση του “Yoghurt Orange”, φτιαγμένη με παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι και αρωματικό πορτοκάλι, αναδεικνύει την απλότητα και την αυθεντικότητα της μεσογειακής πρώτης ύλης. Η επιλογή του ανάμεσα στους κορυφαίους εννέα της χώρας αποτελεί αναγνώριση της τεχνικής του ικανότητας και της δημιουργικής του προσέγγισης στην τέχνη του παγωτού.