Ειδήσεις

Για διαπλοκή, επενδύσεις, ανεργία οι κόντρες Τσίπρα-Μεϊμαράκη

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε εξέλιξη το debate των δυο αρχηγών. Ο Μειμαράκης δεν θέλει να τα βάλει με τη διαπλοκή τονίζει ο Τσίπρας. Δεν θα υπάρξει παρά φύσιν κυβέρνηση, λέει. Δεν ψηφίσατε ούτε ένα νομοθέτημα για τη διαπλοκή, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της

Με βασική καινοτομία τις «κόκκινες κάρτες» που μπορεί να βγάζει ο καθένας από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς προς τον αντίπαλο διεξάγεται το debate μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στη διαδικασία παίρνουν μέρος έξι δημοσιογράφοι από τα έξι τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με συντονιστή της ΕΡΤ και θα υπάρχουν τέσσερις γύροι. Οι θεματικές ενότητες θα είναι δύο, μία για την εσωτερική πολιτική και μία για την εξωτερική πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας για την νέα κυβέρνηση και την «παρά φύση συνεργασία»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει κυβέρνηση. Διεκδικώ την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή αλλά θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις. Θα υπάρξει κυβέρνηση αλλά όχι παρά φύση κυβέρνηση. Δεν μπορώ να συμπράξω με τον Μεϊμαράκη, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ή θα αλλάξουμε ή θα τα κρατήσουμε όλα ίδια. Να ερωτηθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τη στάση τους. Εχω τη βεβαιότητα για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αν είναι στη Βουλή. Μπορούμε να πάρουμε τους δυο παραπάνω βουλευτές τώρα που έφυγαν όσοι μιλούσαν για δραχμή.

Το πρόβλημα με τη ΝΔ δεν είναι μόνο ότι είπε άχρηστους τους δημόσιους υπαλλήλους. Εχουμε διαφορές στο θέμα του χρέους που έλεγαν ότι είναι βιώσιμο. Στις εργασιακές σχέσεις, που δεν θέλουμε ομαδικές απολύσεις.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης για την «Εθνική Ελλάδος»

Από το Γενάρη μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, και εμείς οι ίδιοι. Χρειάζονται συνεργασίες για να προχωρήσουμε έστω τον πρώτο χρόνο. Ζήτησαν κοινό πραγματισμό με ΣΥΡΙΖΑ έστω για τα βασικά, όπως την υλοποίηση του μνημονίου. Δεν είναι θέμα προσώπων είναι θέμα προγράμματος. Αν συμφωνήσουμε είτε ανταλλάξαμε χαρακτηρισμούς είτε όχι μπορούμε να συνεργαστούμε για μια εθνική ομάδα για την κυβέρνηση και για ένα νέο σχέδιο αναφορικά με το πώς θα πορευτεί η χώρα.

Δεν μπορώ να πω ονόματα αλλά θα πω ότι πολλούς ικανούς και άξιους θέλω να χρησιμοποιηθούν.

Οι χαρακτηρισμοί Τσίπρα για τα υπόλοιπα κόμματα περί διαπλοκής

Ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της αλλά δεν το καταφέρει. Έχουμε τις μάχες για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα εργασιακά. Επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα προσπαθούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα. Κάποιοι και στο δημοψήφισμα έλεγαν ότι είμαστε ίσα ίσα αλλά το «όχι» ήταν 24 μονάδες μπροστά. Αφήσαμε δείγμα γραφής και θα είμαστε κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είπε ότι όλοι έχουμε μια ιστορία. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί. Ο χώρος του κυβέρνησε 40 χρόνια και φόρτωσε βάρη στο λαό και ένα σύστημα διαπλοκής. Δεν νομίζω ότι θέλει να τα βάλει με την διαπλοκή.

Μεϊμαράκης για το εάν είναι «το παλαιό»

Η χώρα πήγε μπροστά με τη ΝΔ. Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής όσοι δεν ψήφισαν ούτε ένα νομοθέτημα για τη διαπλοκή. Εμείς προχωρήσαμε σε άρση τραπεζικού απορρήτου και ενισχύσαμε τους οικονομικούς εισαγγελείς. Τι έκανε το κόμμα του κου Τσίπρα. Το μόνο που έκανε ήταν να καταργηθεί η Διαύγεια. Έφερε το νόμο για τα ΜΜΕ. Γιατί δεν τον ψήφισε. Ήθελε να κρατά όμηρο τη διαπλοκή.

Είπε ότι δεν έχει πει ποτέ ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κολλήσει ένσημα. «Δεν με ενδιαφέρει είναι δικό του θέμα», σημείωσε. Είμαστε παρόντες στις πέντε μάχες που θέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παλέψουμε. Μπορεί να γίνει μια τέτοια κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Μειμαράκης

Η πρώτη κόκκινη κάρτα Τσίπρα

«Άκουσα πόσα έκανε η κυβέρνηση σας για τη διαπλοκή», στην πρώτη του παρέμβαση. Ποιος έπαιρνε τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ποιος έδιωξε τον Χριστοφοράκο. Με τον Παπασταύρου πήγατε στις Βρυξέλλες. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με την διαπλοκή; διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε ότι ποτέ δεν περίμενε να ρίξει τόσο το επίπεδο. Ισως βλέπει ότι χάνει ή ότι έχει γίνει μνημονιακός. Εγώ έχω κάνει χρήση όσων λέει η Κωνσταντοπούλου; Πήγαν κάποιοι και πήραν μια συνέντευξη από τον Φαλτσιανή που είναι συνεταίρος των Podemos. Εμείς εισπράξαμε 34 εκατ. από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς τι εισπράξατε.

Ο Αλέξης Τσίπρας για τις Σκουριές και τις επενδύσεις

Πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Ζητήσαμε από την εταιρία να κάνει εφαρμογή της μεθόδου για να δούμε αν μολύνει το περιβάλλον κάτι που είναι δεσμευτική της υποχρέωση. Δεν το έπραξε και έκλεισε όλες τις δραστηριότητες για να εκβιάσει. Είμαστε με τη νομιμότητα αλλά και το περιβάλλον, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης. Αν δεν μολύνει το περιβάλλον θα προχωρήσει. Θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Για να έρθουν επενδύσεις χρειάζεται σταθερότητα και να σταματήσει να υπάρξει διαφθορά ώστε κάποιος να ξέρει ότι δεν χρειάζεται να «λαδώσει», συμπλήρωσε.

Ο Μεϊμαράκης για Σκουριές και επενδύσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ όποια επένδυση ήταν να έρθει τις έδιωξε. Αν το ΣτΕ αποφάσισε θετικά γιατί δεν γίνεται δεκτό. Γιατί πρέπει να μπλοκάρει η επένδυση. Πρέπει να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα τα οποία σταμάτησαν όλα. Εμείς θα απορροφήσουμε τα λεφτά του ΕΣΠΑ για να έρθει ζεστό χρήμα, σημείωσε.

Η συμφωνία φέρνει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου. Θα προσπαθήσουμε να λειάνουμε τις διαφορές. Ομαδικές απολύσεις δεν υπήρξαν για εμάς, διευκρίνισε.

Εφυγαν οι κάρτες σε πέντε λεπτά!

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την “κόκκινη κάρτα”. Εχουμε μνήμη και γνωρίζουμε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρξε τρομερή αποεπένδυση της τάξης του 60%. Με την Cosco πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση να κρατήσει κάτι το δημόσιο. Μιλάτε για την Ιονία Οδό που εμείς πετύχαμε να μειωθούν τα διόδια. Ξεπουλάτε τα αεροδρόμια. Υπερασπίζεστε το γερμανικό Δημόσιο που ανήκει η εταιρεία, τόνισε.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε ότι το 2014 βγαίναμε στην ανάπτυξη. Πέστε μου μια θέση εργασίας που φέρατε.

Παίρνοντας πάλι το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι το α’ εξάμηνο υπήρχε ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ και 186.000 θέσεις εργασίας. Υπήρξε πρόβλημα παραδέχτηκε με τα capital controls. Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην 5η αξιολόγηση. Λέτε ότι για όλα φταίμε εμείς που κυβερνήσαμε έξι μήνες.

Ανταπαντώντας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το καλοκαίρι. Υποστήριξε ότι ο τουρισμός ανέβηκε ως προς τις αφίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας για το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό είναι θέμα που μας βασάνισε πολύ. Πολλοί συνταξιούχοι τρέφουν και τα παιδιά τους. Είναι βραδυφλεγής βόμβα γιατί με το PSI κουρεύτηκαν 25 δισ. αποθεματικών και η ανεργία δημιούργησε μεγάλο έλλειμμα εσόδων. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για να προστατεύσουμε τους αδύναμους.

Έφερα νομοσχέδιο για να σταματήσουν τα προνόμια στους βουλευτές. Πρέπει να τελειώσει αυτό. Στο συγκεκριμένο νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε τη ΝΔ παρ΄ ότι δεν θα συγκυβερνήσουμε, τόνισε.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης για την εφαρμογή του Μνημονίου

Επρεπε να συνεννοηθούμε με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτός υπέγραψε τη συμφωνία. Δεν θέλει δυο, τριανταδύο θέλει για να κάνει κυβέρνηση με τις διαρροές που είχε. Ολοι μαζί πρέπει να πιάσουμε δουλειά, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τυχαίο είναι ότι τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%. Γιατί ήταν η χώρα σε κανονικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τον πόνο και έφτασε αυτό το μόρφωμα σε αυτά τα ποσοστά.

Ο Αλέξης Τσίπρας για τα λάθη και τις αυταπάτες

Πιστεύω ότι ο λαός θέλει πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια και να παραδέχεται τα λάθη του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι το άλλο όνομα του λάθους είναι η εμπειρία. Εγώ απέκτησα εμπειρία και προσπάθησα να κάνω το παν για να διεκδικήσω τα δίκια του λαού, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο μόνος αλάθητος είναι αυτός που δεν προσπαθεί. Δεν προδώσαμε τον αγώνα. Με το δημοψήφισμα είπα την αλήθεια: Πάμε για καλύτερη συμφωνία. Φέραμε καλύτερη συμφωνία παρά τις δυσκολίες. Ήταν επιλογή εθνικής ευθύνης να αποφύγω το Grexit.

Διαφωνώ απάντησε στο ότι δεν υπήρχαν συνθήκες αστάθειας. Παραλάβαμε άδεια ταμεία και την 5η αξιολόγηση στο τραπέζι. Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης ήταν το μεγαλύτερο ψέμμα. Όταν ειπώθηκε τα spreads πήγαν στο Θεό, σημείωσε.

Ο Μεϊμαράκης για το πώς θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν επί ΝΔ

Ψέματα από τον Αλ. Τσίπρα ότι παρέλαβε άδεια Ταμεία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ήξεραν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, υποστήριξε. Μάθαμε πολλά και εμείς και αλλάξαμε. Το γάλα ήταν σοβαρό θέμα, όντως το πληρώσαμε.

Με νέους ανθρώπους θα συγκρουστούμε για τη διαπλοκή και θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Απαντώντας για τους αγρότες αρνήθηκε ότι έχει δώσει προεκλογικά δεσμεύσεις. Δεν είναι συντεχνιακό θέμα, πρέπει να έχουμε πρωτογενή τομέα. Είπαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά όσα έφερε το Μνημόνιο, υπογράμμισε ο κ. Μειμαράκης.

O Ευάγγελος Μεϊμαράκης για την αναδιαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν τις πιστεύει, εμείς θα τις κάνουμε. Φεβρουάριο – Μάρτιο παρουσιάζοντας το σχέδιο ανάπτυξης θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με την Ευρώπη. Δεν θέλει να μας σκοτώσει η Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε. Για το πρώτο εξάμηνο δεν υπόσχομαι τίποτα για όσα ήδη ψηφίστηκαν. Οι αγρότες δεν έχουν ψηφιστεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα παραπάνω λέγοντας ότι η Ευρώπη είναι πεδίο πάλης. Στην Ευρώπη υπάρχουν στρατόπεδα. Αυτό που ανήκετε εσείς είναι αυτό της Δεξιάς που την ηγεμονία έχει Μέρκελ και Σόιμπλε. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας. Αυτοί που μας στήριξαν είναι οι ευρωπαίοι πράσινοι, οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί. Είχατε την ίδια γνώμη για το χρέος με την Μέρκελ.

Το λόγο πήρε πάλι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απαντώντας ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει πάθει μετάλλαξη. Δεν είστε ωρομίσθιος να μιλάτε για τις 17 ώρες. Ας μην υπογράφατε, ας πηγαίνατε σε εκλογές. Τώρα τι μας λέτε; αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη διάσκεψη για το χρέος

Μετά από «αυτοφοράκιας» έγινα και ωρομίσθιος, σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός. Αυτό που μετρά είναι ότι διεκδικήσαμε το δίκαιο του λαού. Η συμφωνία είναι «ζωντανός οργανισμός», υπάρχουν πέντε ανοικτά μέτωπα. Αυτό που πρέπει να κρίνει ο λαός είναι αν θα τα εξυπηρετήσει πρωθυπουργός που θα δώσει μάχη ή κάποιος που λέει «ναι» σε όλα.

Η συμφωνία μας εξασφαλίζει τις ανάγκες για τρία χρόνια και παράλληλα έχει το πακέτο των 35 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ανοικτά θέματα για διαπραγμάτευση. Το κρίσιμο είναι να βγούμε από την επιτροπεία εφαρμόζοντας όσα συμφωνήσαμε, διεκδικώντας τα ανοικτά θέματα και κάνοντας τομές στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης για Μέρκελ, Βέμπερ και ΕΛΚ

Απαντώντας γιατί δεν καταδίκασε όσα είπε ο Βέμπερ (έξοδο από το ευρώ για την Ελλάδα) είπε ότι ο Βέμπερ ψήφισε υπέρ της συμφωνίας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Δεν συμφωνούμε με όλα όσα λένε. Το χρέος ήταν βιώσιμο με εμάς. Δεν μπορείς να λες ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Παρότι φέσωσε με 90 δισ. ευρώ το χρέος λέμε ότι πρέπει να συζητηθεί, όχι ότι δεν είναι βιώσιμο.

Σημείωσε ότι όσα έλεγε το Γενάρη για το χρέος τα ξέχασε. Είναι άλλος Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας για το τι θα έκανε εάν είχε βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση

Ο Μεϊμαράκης αποκάλυψε με τα παραπάνω ότι στόχος της ΝΔ είναι να έχουμε μεγάλα πλεονάσματα για να πληρώνουμε το χρέος. Εγώ είπα ξεκάθαρα ότι πήγα παντού όχι για να πάρουμε λεφτά για το χρέος αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις επενδύσεων, γιατί θέλουμε να φτιάξουμε αναπτυξιακή τράπεζα και να βρούμε επενδύσεις που θα δίνουν θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περιμένοντας ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ οι εταίροι πήραν τα μέτρα τους και προνόησαν να δημιουργήσουν χρηματοπιστωτική ασφυξία. Ηταν μια από τις πληγές που δεν είχαμε προβλέψει γιατί δεν είχαμε αναλάβει την εξουσία.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης για το προσφυγικό

Ακουσα ότι ο κος Τσίπρας είπε (γιατί δεν μπορώ να τον ακούω ποια) ότι δεν ήξερα τη διαφορά μεταξύ μεταναστευτικού και προσφυγικού. Θα εξεταστεί αν θα παραμείνει το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν σημαίνει ότι ένα υπουργείο δίνει τη λύση.

Σημείωσε ότι το σχόλιο για το «ωρομίσθιος» δεν ήταν ύβρις αλλά προσπάθεια να δείξει ότι δεν σημαίνει τίποτα το να διαπραγματεύεσαι 17 ώρες. Η Σύνοδος Υπουργών για το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρή, αν γίνει Σύνοδος Κορυφής εμπιστεύομαι απόλυτα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Πρ. Παυλόπουλος.

Για τους πρόσφυγες είπε ότι έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός στα νησιά. Για τους μετανάστες πρέπει να συνεννοηθούμε και για τους λαθρομετανάστες να τους επαναπροωθήσουμε.

Ο Αλ. Τσίπρας για το προσφυγικό

Ως πρωθυπουργός κλήθηκα να εκφέρω γνώμη για τους υπηρεσιακούς υπουργούς γιατί υπήρχαν ανοικτά θέματα. Εχουμε αποτελέσματα. Το ΕΣΠΑ θα πάρει 100% χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους. Με τον Ρέντζι βάλαμε επί τάπητος το θέμα και το να υπάρξει δράση κατά των δουλεμπόρων. Στην Ιταλία μπορεί να γίνει γιατί οι δουλέμποροι είναι στα σκάφη. Στην Ελλάδα έρχονται με βάρκες που έχουν μόνο μετανάστες.

Πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα γιατί χτυπάς ανθρώπους και όχι διακινητές. Ζητήσαμε την Frontex λόγω των τεράστιων θαλάσσιων συνόρων. Αναφορικά με την Αθήνα, σημείωσε ότι οι μετανάστες έρχονται για να φύγουν. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας για τις συμμαχίες στην Ευρώπη

Οι εκλογές είναι κρίσιμες για το μήνυμα που θα εκπέμψουμε στους ευρωπαϊκούς λαούς. Αν επανέλθουν όσοι λένε «ναι» σε όλα, το μήνυμα θα είναι αρνητικό για τις δυνάμεις της αλλαγής. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με καθαρή νίκη το μήνυμα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία που έχουν εκλογές θα δημιουργηθούν καλύτεροι όροι.

Η σχέση που είχα με την Μέρκελ είχε σαφείς διαχωριστικές γραμμές. Πήγα στο Βερολίνο και ζήτησα το κατοχικό δάνειο και μίλησα για τη Siemens. Όταν έχεις επιχειρήματα και μάχεσαι γίνεσαι σεβαστός.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης για το «ναι» σε όλα μπροστά στο Grexit

Ο κος Τσίπρας δεν δικαιολόγησε καθόλου γιατί πάει σε εκλογές. Εγω ποτέ δεν είπα φέρε όποια συμφωνία θες. Του είπαμε ότι όσο καθυστερείς «φεσώνεις» τη χώρα. Πήγαμε στις Βρυξέλλες για να βοηθήσουμε και ο Καμμένος έλεγε να μην πάμε. Τα αποδέχεται αυτά;

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί να μην στείλουν οι Έλληνες τον Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη που είναι «το χαϊδεμένο παιδί» σημείωσε ότι είχε πολύ καλύτερη αντιμετώπιση απ’ ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να πάρει το λόγο και είπε ότι ο Μεϊμαράκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία υπάρχουν ανοικτά πεδία διαπραγμάτευσης. Στο προσφυγικό τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει η ΝΔ: ότι όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ είπαν 4 εκατ. Σύριοι να πάμε στην Ευρώπη. Αναφορικά για το θέμα των εκλογών είπε ότι αφού δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή όφειλε να πάει στις εκλογές.

Ανταπάντησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ρώτησε γιατί δεν πήγε για ψήφο εμπιστοσύνης ώστε αν δεν την πάρει να έχει κάθε δικαίωμα για πάει σε εκλογές. Ο πόλεμος της Συρίας δεν ξεκίνησε χθες.

Αλέξης Τσίπρας για το Grexit

Δεν ήταν απλά ένα σχέδιο. Αντίθετα ταυτίστηκε με ένα σχέδιο στο εσωτερικό για να υπάρξει «αριστερή παρένθεση». Δεν ήταν μόνος ο Σόιμπλε. Ηταν μια σειρά αρχηγοί κρατών που έβαλαν πλάτη για να απομονωθούν οι ακραίοι. Είναι όμως βέβαιο ότι κερδίσαμε έδαφος και συμμαχίες.
Η διέξοδος θα έρθει με την ανάπτυξη που όμως πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης για τις ευθύνες της ΝΔ το 2004-2009

Εχουμε μακρά ιστορία. Βάλαμε τη χώρα στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αντέδρασε όπως έπρεπε στην κρίση γιατί δεν είχε μηχανισμούς. Αυτά άρχισαν να στήνονται μετά την κρίση. Η χώρα ήταν αδύναμη γιατί είχε μεγάλο χρέος και έλλειμμα που όμως δεν οφείλεται τόσο στην ΝΔ. Κάναμε αυτοκριτική και πήραμε την εξουσία με τη θέληση του ελληνικού λαού. Αλλάξαμε και προχωράμε μπροστά.

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο (όπως τώρα ψήφισε το τρίτο) και αντίθετα άρχισε τα «Ζάππεια» είπε ότι η κατάσταση ήταν διαφορετική. Αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ είπε θα είχαμε ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας για τις επενδύσεις και την Παιδεία

Δεν φτάνουν μόνο οι χαμηλοί συντελεστές. Χρειάζεται σταθερό σύστημα, ένας σύγχρονος αναπτυξιακός νόμος και ξεκάθαροι κανόνες, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ζήτησα να αλλάξει ο ΦΠΑ 23% και πρέπει να βρούμε ισοδύναμα. Τα κενά στα σχολεία είναι δομικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Δεν θα λυθεί χωρίς προσλήψεις. Αυτό είναι το λάθος με το Δημόσιο. Δεν απολύαμε όσους δεν παράγουν αλλά καθηγητές στο Δημόσιο.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Μεϊμαράκης: Δώσατε ψεύτικες υποσχέσεις η κυβέρνηση έπεσε και τώρα οι 53 έχουν ένα κείμενο χειρότερο της Αριστερής Πλατφόρμας. Θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς ή θα πάμε πάλι σε εκλογές. Μου έκανε άσχημη εντύπωση το «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε».

Απάντηση Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα. Ετσι πορευτήκαμε έτσι θα πορευτούμε. Διασπαστήκαμε γιατί μια ομάδα με διαφορετικό στρατηγικό προσανατολισμό αποφάσισε να αποχωρήσει. Είναι απόλυτο φανερό ότι η ίδια τακτική που ακολουθήσατε το Γενάρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας καταστρέψει δεν έχει πλέον καμία βάση. Εκλογές δεν θα γίνουν την επομένη γιατί θα δημιουργήθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Εχω αποδείξει ότι συνεργάζομαι. Το απέδειξα με τον Π. Καμμένο το απέδειξα προτείνοντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το χώρο της ΝΔ. Αλλά μια συνεργασία που ούτε εσείς πιστεύετε για εθνική συγκάλυψη δεν θα κάνουμε.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε ότι θα κρατήσουμε την άποψη ότι είστε κόμμα της διαπλοκής ή ότι θα αυξήσατε την ανεργία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε.

Τσίπρας: Ποτέ δεν είπα θα σας τελειώσω, είπα ότι θα τελειώσουμε με το παλαιό. Ρωτώ: θέλετε αλήθεια να συνεργαστούμε. Θέλετε να τον εγκλωβίσετε για μην γίνουν οι τομές. Με θέλατε πρωθυπουργό μετά αντιπρόεδρο. Για τη θέση αυτή δεν έχετε τον Βενιζέλο.

Ο Ευάγγελος Μειμαράκης απάντησε ότι θα δεσμευτούμε σε πρόγραμμα αλλά παραμένετε ψευτράκος γιατί μας λέγατε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές (σ.σ. παράλληλα ζήτησε να αλλάξει το πλάνο γιατί αυτός είναι ποιο ψηλός από τον Αλέξη Τσίπρα). Ποτέ δεν σε θέλω ξανά πρωθυπουργό. Αν όμως δεσμευτούμε ότι θα γίνει αναθεώρηση και υλοποίηση του Μνημονίου μπορούμε να πάμε μαζί για ένα χρόνο ή ένα εξάμηνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι εξέθεσε τον πραγματικό του εαυτό. Δεν είναι φυσιολογικό να βρίσκονται δυο κόμματα τόσο αντίθετα μαζί. Θυμηθείτε τι έγινε με την οικουμενική. Η Χρυσή Αυγή ως αντιπολίτευση θα είναι κατάρα για τον τόπο.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΕΡΤ: Γιατί οι ψηφοφόροι να δεχτούν ως αξίωμα ότι όσα υπόσχεστε είναι εφικτά;

Τσίπρας: Η πολιτική δίνει τρόπους διεκδίκησης και μάχης. Τα πράγματα δεν αλλάζουν αν δεν δώσουμε μάχες. Τίποτε δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα. Καλούμε τους νέους να δώσουμε αγώνα για να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Διεκδικώ την ψήφο του λαού να δώσουν εντολή συνέχειας σε μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Όχι για μια ελπίδα που θα έρθει ως μάνα εξ ουρανού αλλά με σχέδιο και αγώνα. Ολοι γνωρίζουμε τον δρόμο.
Η υπόσχεση που δώσαμε ήταν να ματώσουμε για κάτι καλύτερο. Το κάναμε, φτάσαμε ακόμα και έξω από τα όρια. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έγιναν πράγματα το εξάμηνο τόνισε.

Μεϊμαράκης: Από τον Ιανουάριο όσοι ψήφισαν έχουν να συγκρίνουν υποσχέσεις και πεπραγμένα Τσίπρα. Παρασύρθηκαν, τον ψήφισαν αλλά δεν έγιναν ούτε τα μισά. Τα χάσαμε όλα. Κανείς δεν αισθάνεται καλύτερα από τον Ιανουάριο. Οσοι έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας πρέπει να συγκρίνουν.
Είναι γεγονός ότι η ΝΔ είχε τοποθετηθεί προεκλογικά και το 2012 για κάποια πράγματα. Ορισμένα έγιναν αλλά η θητεία δεν ολοκληρώθηκε για να κριθούμε αυστηρά.

ΕΡΤ: Γιατί να μείνει κάποιος και να μην φύγει στο εξωτερικό;

Μεϊμαράκης: Πρέπει να μείνει και προσπαθήσει μαζί μας. Εξω οι Ελληνες μεγαλουργούν, μπορούν και εδώ. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί αλλά πρέπει να έρθουν επενδύσεις. Χρειάζονται 100 δισ. επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου ως το 2020. Αν ανοίξουμε τις επενδύσεις μπορούν να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω την απογοήτευση αλλά η ψήφος διαμαρτυρίας δεν δίνει λύση. Λύση δίνει η ψήφος εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η ΝΔ.

Τσίπρας: Πότε έφυγαν οι νέοι από τον τόπο; Το τελευταίο εξάμηνο; Αναρωτήθηκε. Το να λέει ο κος Μεϊμαράκης ότι δεν έχουμε έγνοια για αυτούς τους ανθρώπους είναι καινοφανές. Αν δεν κρατήσουμε το ποιο σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού μας, οι επιστήμονες, δεν θα πάμε μπροστά. Χρειάζεται να επενδύσουμε στην καινοτομία και την τεχνολογία. Να γίνουν τεχνολογικά πάρκα για να μείνουν οι νέοι εδώ και να παράξουν πλούτο. Σε αυτό προετοιμαζόμαστε και κάνουμε προσπάθειες. Το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί σε νέες τεχνολογίες.

Το μήνυμα Μεϊμαράκη

Ζήτησε από τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να δουν αν έγιναν όσα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί. Κρίνεται η τύχη της χώρας. Τα διλήμματα τίθενται στους ψηφοφόρους και πρέπει να απαντηθούν. Μπορούμε να μεγαλουργήσουμε αν πούμε όχι στο διχασμό και συνεργαστούμε. Η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεννόησης και συνεργασίας για βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην ανάπτυξη. Θα δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο και θα καλέσουμε όλους να συζητήσουμε για αυτό. Θα φτιάξουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με όσους μπορούν να βοηθήσουν. Με τα μεγάλα έργα μπορούμε να ανακάμψουμε το β΄ εξάμηνο.

Το μήνυμα Τσίπρα

Πήραμε την εντολή το Γενάρη να βγάλουμε τη χώρα από το λάκκο της χρεοκοπίας που την έριξαν επί 40 χρόνια. Ανοίξαμε δρόμο και βάλαμε τον λαό την κρίσιμη στιγμή στη διαπραγμάτευση. Με το «όχι» εξασφαλίσαμε καλύτερη συμφωνία. Εχουμε σοβαρά θέματα αλλά τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τώρα πρέπει να δώσουμε την μάχη στο εσωτερικό, να ξεμπερδέψουμε από τη διπλοκή. Το δίλημμα είναι αν θέλουμε την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα των λίγων. Είναι στο χέρι σας. Κάποιοι θέλησαν να κάνουν την προσπάθεια σύντομη παρένθεση. Σας μην τους το επιτρέψουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου