Τοπικές Ειδήσεις

«Το πλιάτσικο εις βάρος του Δήμου και η ληστεία των ταμείων του, έλαβαν πλέον τέλος»

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την ανάκληση των υπ’ αριθ. 1120/2017 και 505/2018 αποφάσεων και παραπομπή στην Οικονομική Επιτροπή για τη λήψη νομικών μέτρων κατά την οποία επικράτησαν έντονοι τόνοι.
Ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ανέλυσε τους κύριους λόγους για την ακύρωση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και δήλωσε αναλυτικά τα εξής: «Το θέμα είναι σύνθετο όσο είναι και απλό. Υπεγράφη μία σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών όπου περιλαμβάνεται η αποκομιδή, χορτοκοπή, δεντροκοπή… και επίσης περιλαμβάνεται ένα μέρος του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (συντ. ΚΔΑΥ). Ανάδοχοι της προκήρυξης εκρίθησαν ότι είναι η κοινοπραξία ENACT A.E. και ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.. Στην προκήρυξη και στη σύμβαση που ακολούθησε περιλαμβάνονται σαφέστατες ρυθμίσεις για πράγματα που πρέπει να τηρήσουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να μη τα τηρούμε. Λίγο καιρό αργότερα, στο ΚΔΑΥ συγκεκριμένα, παίρνεται μία απόφαση κατόπιν εισήγησης του τότε αντιδημάρχου, κ. Παλαιολόγου ο οποίος εισηγείται να εκχωρηθεί σε νέα κοινοπραξία WAΤT. A.E., ENACT A.E., ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. το έργο του ΚΔΑΥ. Στα χαρτιά που σας έχουν δοθεί, υπάρχουν οι τέσσερις αποφάσεις, της οικονομικής επιτροπής, του ελεγκτικού συνεδρίου που δέχθηκε την προκήρυξη, η απόφαση 1120 του 12.2017 και η απόφαση 505 του 5.2018.
Δεν βρίσκω πουθενά εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, δεν βρίσκω επίσης σε αυτά που αναφέρονται ως το σκεπτικό της εισηγήσεως του τότε αντιδημάρχου Μιχάλη Παλαιολόγου, στοιχεία τα οποία να εδράζονται σε προβλέψεις της προκήρυξης και της συμβάσεως. Κάποια στιγμή με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (συντ. Ε.E.A.A.) υπογράφεται από το Δήμο Ρόδου μία σύμβαση η οποία παραχωρεί πλήρως όλη τη σχέση Δήμου με Ε.E.A.A. καθώς και το τίμημα που ορίζεται σαφέστατα στην προκήρυξη στο 50% της αποζημίωσης από την Ε.E.A.A. προς το Δήμο. 320.000 προϋπολογίζεται, άρα 160.000 δικαιούται να πάρει ο Δήμος. 10% του προϋπολογισμού άρα 71.700 ευρώ από τα 717.000 στα οποία ανέρχεται ο προϋπολογισμός θα πρέπει να παίρνει ο Δήμος. Και τέλος θα πρέπει να πληρώνει η εταιρεία enact-stirixis ως ανάδοχη της σύμβασης αποκομιδής πρασίνου και ΚΔΑΥ το ρεύμα του ΚΔΑΥ, ήτοι 50.000 ευρώ. Το ρεύμα δεν πληρώθηκε ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια. Τα χρήματα από την Ε.E.A.A. δεν ήρθαν ποτέ πίσω. Και το 10%, οι 71.000 δεν ήρθαν ποτέ στο Δήμο. Η σύμβαση που υπεγράφη από το Δήμο Ρόδου με την Ε.E.A.A. και την τάχα κοινοπραξία WATΤ A.E κλπ, εκχωρεί στην 1120 απόφαση την αρμοδιότητα διαχείρισης του ΚΔΑΥ και στην 505 απόφαση τους χαρίζει και όλο το ποσό αυτό.
Για μένα παραμονή Παναγίας δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να εκμεταλλευθώ πολιτικά αυτό που σύμφωνα με την ευγενέστερη έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω, θα το χαρακτήριζα ατόπημα. Είμαι όμως διατεθειμένος εάν θεωρήσατε ότι ξεγελαστήκατε, δεν το διαβάσατε, δεν το είδατε, κάτι δεν υπέπεσε στην αντίληψή σας… να δεχθώ ότι επηρεάζει πάντα ένας δήμαρχος ο οποίος δεν ψηφίζει και με εμπιστοσύνη στην εισήγηση που εδόθη ψηφίσατε θετικά… και πράξατε παρά την νομιμότητα πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί, είναι παράνομα, καταχρηστικά και ζημιογόνα για το ροδιακό λαό και το Δήμο. Εάν κάποιος θέλει να υποστηρίξει τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε…. δηλαδή την υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ του Δήμου, εκπροσωπούμενου από τον τότε δήμαρχο και της Ε.E.A.A. Δεν θα έπρεπε να είναι η 505 απόφαση στη σύμβαση αυτή αλλά η 1120 απόφαση. Αυτή είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εκχωρούσε τη λειτουργία του ΚΔΑΥ σε μία ανύπαρκτη για εμένα κοινοπραξία τριών. Εάν αποφασίσει κάποιος να υποστηρίξει όλα όσα συνέβησαν, σημαίνει ότι θα κληθεί να τα υποστηρίξει ως νόμιμα γι αυτόν εκεί όπου εγώ θα συνεχίσω να απευθύνομαι… στη νομιμότητα, στην τάξη και σε αυτό που λέγεται το συμφέρον του ροδιακού λαού
Η πρόσθετη σύμβαση που είχε συνάψει ο Δήμος Ρόδου επί θητείας του κ. Φώτη Χατζηδιάκου για την λειτουργία του ΚΔΑΥ αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη το δημοτικό συμβούλιο καλείται να ανακαλέσει δυο αποφάσεις που ελήφθησαν το 2017 και το 2018».
Σημειώνεται ότι η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία έληξε στις 6 Ιουνίου 2020 και με εξώδικο προς το Δήμο, πιέζει για την ανανέωσή του. Μέσο πίεσης και οι ξεχειλισμένοι μπλε κάδοι σε όλη τη Ρόδο.
Μετά την τοποθέτηση του δημάρχου, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Θεόδωρος Παπαγεωργίου ανέλυσε με λεπτομέρεια το σκεπτικό της απόφασης στο οποίο αναφέρθηκε και η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Κυριακή Νικολαΐδου.

 

Μεταξύ άλλων η κα Νικολαΐδου δήλωσε τα εξής: «Αναγνωρίζουμε μόνο την εταιρεία Enact Α.Ε. όσον αφορά στην καθαριότητα. Καμιά άλλη κοινοπραξία δεν αναγνωρίζεται. Αναγνωρίστηκε όμως από το Δήμο η παράλληλη κοινοπραξία και μπήκε στα έσοδα του Δήμου από τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Σήμερα αυτή η παράλληλη κοινοπραξία μάς καλεί σε 24 ώρες να παραλάβουμε το ΚΔΑΥ. Εμείς πληρώνουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις στην ΣΤΗΡΙΞΗΣ και στην ENACT και όχι στην τρίτη εταιρεία η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά!

Όχι μόνο μπαίνει τρίτος στη διαδικασία αλλά και στα δικαιώματα του Δήμου που τείνει να γίνει διακοσμητικός. Έχουμε όμως ουσιώδη τροποποίηση της σύμβασης. Αυτό όπου και να πήγαινε δεν θα το δεχόταν. Το δικό μας το ποσοστό το παραχωρήσαμε σε μια τρίτη κοινοπραξία. Αυτή η παραχώρηση εσόδων συνιστά τροποποίηση των όρων της σύμβασης. Δεν είχε προβλεφθεί εκχώρηση του οφέλους του Δήμου; Στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός».
Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Σάββας Διακοσταματίου, δήλωσε ότι δεν ζημιώθηκε καθόλου ο Δήμος από την όλη διαδικασία, αλλά επωφελήθηκε.
«Μιλάμε για ένα μεγάλο διαγωνισμό ο οποίος δεν είχε γίνει ποτέ ξανά και περιείχε τα αντικείμενα που περιγράφηκαν πριν, αποκομιδή, σάρωση και τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Η διακήρυξη υπαγόρευε ότι χρειάζονταν απόδειξη σε ό,τι αφορά την αποκομιδή. Όλες οι συμβάσεις ελέγχθησαν από το ελεγκτικό συνέδριο!
Σχετικό άρθρο προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η συνεργασία με αυτόν που «δανείζει» την εμπειρία του. Αλλιώς πως θα δοθεί η στήριξη αυτή; Η εταιρεία αυτή ήταν η WATT.A.E που κάνει ανακύκλωση στην Ελλάδα. Το πρώτο επιχείρημα περί πλαγίου τρόπου που αναφέρεστε καταρρίπτεται βάσει του 4412/16. Αυτό λέει ο νόμος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Εκπονήθηκε και οικονομοτεχνική μελέτη. Ο Δήμος Ρόδου ωφελήθηκε από την συμφωνία που έγινε», δήλωσε ο πρώην αντιδήμαρχος, Σ. Διακοσταματίου τονίζοντας ότι προέχει η αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς οι κάδοι ξεχειλίζουν.
Ο κ. Καμπουράκης έλαβε το λόγο δηλώνοντας ότι το πλιάτσικο σε βάρος του Δήμου και η ληστεία των ταμείων του Δήμου έλαβαν πλέον τέλος! Είπε ότι οι συμβάσεις ποτέ δεν ελέγχθηκαν από το ελεγκτικό συνέδριο. Αναφέρθηκε δε στην συμπληρωματική σύμβαση που συνήφθη με την κοινοπραξία-φάντασμα, όπως την χαρακτήρισε, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ!
«Αυτά που έχουν συμβεί εδώ, είναι μνημεία. Δεν είχα σκοπό να ανοίξω το θέμα της πρόσθετης συμβάσεως. Όμως απαγορεύεται ρητά να αλλάξει το συμβατικό αντικείμενο της σύμβασης προς τα πάνω. Η πρώτη συμπληρωματική απόφαση δεν υπάρχει πουθενά. Οι συμβάσεις δεν ελέγχθηκαν από το ελεγκτικό συνέδριο. Ψευδώς το έχετε δηλώσει. Ψευδώς το ισχυρίζεστε πως έχουν ελεγχθεί. Ο Δήμος θα πληρώνει παραπάνω 2.000.000 ευρώ το χρόνο.
Σκοπίμως δεν ανανεώθηκε η σύμβαση. Το πλιάτσικο έλαβε τέλος. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 η ληστεία των δημοτικών ταμείων έλαβε τέλος. Διέκοψα μία αμαρτωλή ευθεία γραμμή μεταξύ της Ε.E.A.A. και μίας κοινοπραξίας που μπήκε από το παράθυρο», δήλωσε ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης.
Ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας και μέλος της παράταξης του Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση και δεν συνδέθηκε μέσω της εφαρμογής Zoom, όπως άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που δεν μπορούσαν να έχουν φυσική παρουσία, θέλησε να υπερασπιστεί τις αποφάσεις παραχώρησης της καθαριότητας στην κοινοπραξία. Υποστήριξε ότι ο ενιαίος Δήμος Ρόδου δεν παρέλαβε από τους πρώην Δήμους καν απορριμματοφόρα. Τόνισε πώς αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων!
Ο κ. Καμπουράκης απάντησε στον κ. Παλαιολόγο ότι δεν μπορεί συλλήβδην να κατηγορεί τους πρώην Δήμους ότι δεν ήταν νοικοκυρεμένοι! «Μην προσβάλλετε τους πρώην δήμους. Δεν παραλάβατε μηδέν. Οι Δήμοι είχαν υπηρεσίες καθαριότητας. Ο Δήμος Ρόδου παρέλαβε από πολλούς υγιέστατους Δήμους σε πολύ καλή κατάσταση τα σκουπίδια. Ο ΚΔΑΥ κόστισε 3 εκατ. ευρώ και το 50% των σκουπιδιών καταλήγει στον ΧΥΤΑ ενώ δεν θα έπρεπε», απάντησε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Διαβάζοντας την εισήγηση του νομικού συμβούλου ψηφίζουμε ναι, με την επιφύλαξη ότι είναι σωστά όσα ισχυρίζεται. Ζητούμε από την κοινοπραξία να επιστρέψει χρήματα στο δήμο. Γιατί δεν έγινε αυτή η συζήτηση… νωρίτερα. Γιατί φτάσαμε να πάρουμε εξώδικο από την κοινοπραξία και οι μπλε κάδοι να είναι γεμάτοι εφόσον η σύμβαση έληγε 7.6»;
Μετά και τις τοποθετήσεις μελών της μειοψηφίας ο κ. Καμπουράκης δήλωσε εμφατικά:

«Κάποιοι θεωρούν την καταλήστευση, το πλιάτσικο ως παιχνιδάκι, θέλουν να πετούν το μπαλάκι από το ένα τερέν στο άλλο. Μπορεί η συζήτηση η σημερινή στα μυαλά κάποιων να είναι παιχνιδάκι. Για μένα όμως 5-10 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν αιτία να πάει κανείς φυλακή. Οι πρακτικές αυτές που κάποιοι συνήθιζαν και βολεύονταν με αυτές, έληξαν, τους αρέσει, δεν τους αρέσει»
Τελικά η παράταξη της δημοτικής αρχής και η παράταξη του Δημήτρη Κρητικού ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης Χατζηδιάκου και από τη διαδικασία απείχε ο κ. Τάκης Πότσος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου