Τοπικές Ειδήσεις

“Ακέφαλο” παραμένει το ΚΙΝ.ΑΛ. στα Νότια Δωδεκάνησα – Tο κόμμα άρχισε να “φυλλοροεί”

Ακέφαλο παραμένει το ΚΙΝ.ΑΛ στα νότια Δωδεκάνησα έναν μήνα μετά από τις παραιτήσεις του γραμματέα της Ν.Ε. κ. Νικηφόρου Παπανικόλα, του αναπληρωτή γραμματέα κ. Δημήτρη Παμπάκα και του μέλους κ. Δημήτρη Ζανεττούλλη.
Παρ’ ό,τι θα έπρεπε ήδη είτε να έχει συνέλθει το κομματικό όργανο για να ορίσει αντικαταστάτες είτε να διορισθεί τουλάχιστον νέος γραμματέας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, αν και από το φθινόπωρο υποτίθεται ότι ο φορέας οδηγείται σε εσωκομματικές διαδικασίες για την οργάνωσή του και επί του παρόντος δεν υπάρχει κανείς επικεφαλής που να αναλάβει την ευθύνη τοπικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δ”, παρά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των τριών μελών, έκτοτε δεν συνήλθαν ούτε η Νομαρχιακή Επιτροπή, ούτε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για την αποτίμηση της επόμενης ημέρας των παραιτήσεων και τον καθορισμό των περαιτέρω κινήσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι το κόμμα “φυλλοροεί” τοπικά, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η απώλεια της έδρας στα Δωδεκάνησα, έπειτα από 42 χρόνια, ήταν ένα βαρύ χτύπημα για το ΚΙΝ.ΑΛ. που όπως φαίνεται θα έχει προεκτάσεις στη συνοχή αλλά και στο μέλλον του, σε έναν νομό όπου άλλοτε το κραταιό ΠΑΣΟΚ μεσουρανούσε και ανέδειξε σημαντικά στελέχη του χώρου.
Η απραξία πάντως που καταγράφεται τοπικά, όχι μόνο στο νότιο αλλά και στο βόρειο συγκρότημα του νομού, είναι αξιοσημείωτη, καθώς από κάποιους ερμηνεύεται ως “παράδοση όπλων” μπροστά σε μια γενικότερη κατάσταση αναμονής στην οποία έχει περιέλθει το ΚΙΝ.ΑΛ. μετά τα αποτελέσματα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, και παρά τα όσα επισήμως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, δεν ήταν ούτε ευνοϊκά ούτε διασφαλίζουν μια σταθερή ανοδική πορεία και οπωσδήποτε είναι πολύ μακριά από τον στόχο του τρίτου πόλου που είναι σε θέση να καθορίζει πολιτικές εξελίξεις.
Οι πληροφορίες της “δ” αναφέρουν ότι ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στις Κυκλάδες, όπου ξεκίνησαν να καταγράφονται διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως νέων ανθρώπων, που παρατηρούν ότι στο ΚΙΝ.ΑΛ. παρά την αδήριτη ανάγκη να φύγει μπροστά, να ακολουθήσει την εποχή του και να εξελιχθεί, καταγράφεται τεράστια ανακολουθία πράξεων και λόγων.
Με βάση τον κεντρικό πολιτικό και οργανωτικό προγραμματισμό του ΚΙΝ.ΑΛ., έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όλο το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της περιβόητης πλέον ανασυγκρότησης του χώρου που στα τελευταία χρόνια έχει περάσει από 40 κύματα.
Ειδικότερα, για το φθινόπωρο σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί, θα πραγματοποιηθεί προγραμματική συνδιάσκεψη, με την προβλεπόμενη από το άρθρο 24 του καταστατικού σύνθεση, με θέμα « Η Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».
Παράλληλα έχει προκηρυχθεί Συνέδριο Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Θα προηγηθεί εντός του 2019 Συνδιάσκεψη Νεολαίας για τα πολιτικά θέματα που αφορούν τη νέα γενιά, ενώ αποφασίστηκε και η ίδρυση της καταστατικά προβλεπόμενης Ακαδημίας Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Στελεχών και δημιουργία μητρώου Στελεχών.
Παραλλήλως, σχεδιάζεται συνδιάσκεψη για την αυτοδιοίκηση, που θα οργανωθεί από στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. εκλεγμένα στο χώρο, ανασύσταση με βάση το νέο καταστατικό των Οργανώσεων χώρου δουλειάς, αλλά και των “Δικτύων” στους ΕΒΕ, στους επιστήμονες, στους αγρότες και ολοκλήρωση της οργάνωσης του κινήματος και των οργανώσεων εξωτερικού.
Με βάση τις Νομαρχιακές Επιτροπές Εκλογικού Αγώνα, συγκροτούνται οι Προσωρινές Νομαρχιακές Επιτροπές (να σημειωθεί ότι μετά την παραίτηση του κ. Νικηφόρου Παπανικόλα η Νομαρχιακή Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα Νότιας Δωδεκανήσου παραμένει επίσης ακέφαλη), οι οποίες θα οδηγήσουν τις Οργανώσεις ανά Νομό στην εκλογή νέων οργάνων (Νομαρχιακές Επιτροπές και Συντονιστικές Γραμματείες Τοπικών Οργανώσεων).
Επίσης, συγκροτούνται οι Τομείς Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής σε αντιστοιχία με τα Υπουργεία, ενώ της σύνθεσής τους θα προηγηθεί ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ενδιαφέροντος.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν και την ευθύνη Περιφερειών. Επίσης σχεδιάζεται το φθινόπωρο να εκδοθεί κάρτα μέλους με συνδρομή, για την οικονομική στήριξη του κινήματος.

Αυτό που απομένει να διαφανεί, είναι κατά πόσον τελικά το ΚΙΝ.ΑΛ. θα μπορέσει να κρατήσει την ταυτότητα του “σοσιαλδημοκρατικού κινήματος” και θα ακολουθήσει τις εξελίξεις ως σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με σαφή, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό λόγο, ευδιάκριτα στοιχεία πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού ή αν τελικά το προλάβουν οι εξελίξεις με το άνοιγμα που επιχειρούν στον κεντρώο χώρο τόσον ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου