Ρεπορτάζ

Επιβολή προστίμου 294.000€ για έκδοση εικονικών τιμολογίων

Με την υπ’ αρίθμ. 914/2016 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς (τμήμα Η’ Τριμελές – Μεταβατική Εδρα Ρόδου) απορρίφθηκε η προσφυγή ομόρρυθμης εταιρείας του νησιού κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την ακύρωση της από 24.2.2009 απόφασης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου με την οποία επιβλήθηκε εις βάρος της συνολικό πρόστιμο 293.999,96 ευρώ για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων (Κ.Β.Σ.).
Το δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση έκδοσης εικονικού στοιχείου, το οποίο φέρεται ότι εκδόθηκε από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση, για την οποία αποδεικνύεται ότι είναι παντελώς αμέτοχη στη συγκεκριμένη συναλλαγή, η σχετική διοικητική κύρωση του προστίμου επιβάλλεται κατά του πραγματικού υπευθύνου που υποκρύπτεται, ανεξάρτητα από το εάν αυτός έχει ή όχι την ιδιότητα του επιτηδευματία.
Στην συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε συγκεκριμένα ότι η ροδίτικη εταιρεία προέβη στην έκδοση τιμολογίων πώλησης για ανύπαρκτες συναλλαγές (εικονικές) και η λειτουργία της είχε ως προς τις συγκεκριμένες συναλλαγές προσχηματικό χαρακτήρα, εφόσον από τις περιοδικές δηλώσεις φπα αυτής όσο και από τον όγκο και το αντικείμενό τους, δεν δικαιολογούνταν οι επίδικες συναλλαγές (πωλήσεις πλακιδίων ιδιαιτέρως μεγάλης ποσότητας και αξίας).
Πιο συγκεκριμένα η προσφεύγουσα επιχείρηση συστήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό την 14 Ιουλίου 2005 στη Ρόδο και αντικείμενο εργασιών την εμπορία επίπλων και εξοπλισμού, ως υπομισθώτρια υπεκμισθώτριας εταιρίας βάσει του από 1η Αυγούστου 2005 ιδιωτικού συμφωνητικού υπομίσθωσης. Διαχειριστές της εταιρίας ορίσθηκαν δύο εταίροι και για τις εργασίες της τηρούνταν βιβλία και στοιχεία Γ΄ Κατηγορίας.
Από τον έλεγχο, που διενήργησαν όργανα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου στην ατομική επιχείρηση του ενός στην πόλη της Ρόδου με αντικείμενο εργασιών κατασκευαστικές εργασίες, βρέθηκαν και παραλήφθηκαν με την 01/5-3-2008 απόδειξη παραλαβής και δέσμευσης μεταξύ των άλλων ένα τιμολόγιο πώλησης καθαρής αξίας 134.999,99 ευρώ και ένα τιμολόγιο πώλησης εκδόσεως της ίδιας ως άνω εταιρίας καθαρής αξίας 11.999,99 ευρώ.
Τα τιμολόγια αυτά ήταν αθεώρητα, και έφεραν σφραγίδα της εταιρίας εκ των οποίων το πρώτο ήταν υπογεγραμμένο, και αφορούσαν πλακάκια και κόλλες πλακιδίων.
Επειδή δεν προέκυψε κανένα δελτίο αποστολής και προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση των ως άνω στοιχείων κατόπιν της από 12-03-2008 εντολής ελέγχου όργανα της ίδιας ΥΠ.Ε.Ε. μετέβησαν στην έδρα της προσφεύγουσας, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούσε η εταιρία και για το λόγο αυτό επιδόθηκε πρόσκληση για προσκόμιση των βιβλίων και στοιχείων στην οικία των μελών της προσφεύγουσας, χωρίς όμως, αυτά να προσκομισθούν.
Από την από 9 Σεπτεμβρίου 2008 ανωμοτί εξέταση ως μάρτυρα ενός εκ των ελεγχόμενων ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου της ΥΠ.Ε.Ε. προκύπτει ότι ο δεν γνώριζε αν η προσφεύγουσα διατηρούσε αποθηκευτικούς χώρους, δεν γνώριζε για την έκδοση των επίδικων τιμολογίων, εκ των οποίων ένα ήταν ανυπόγραφο, ενώ δεν είχε προσωπική επαφή με τον αγοραστή και δήλωσε ότι για το έτος 2006 υπεύθυνος για τη λειτουργία της επιχείρησης ήταν τα αδέλφια του, με τον οποίο μάλιστα παραδέχθηκε στην από 8 Σεπτεμβρίου 2008 ανωμοτί εξέτασή του, ότι συναλλάχθηκε συγκεκριμένος αγοραστής και σε αποθήκη που διατηρούσε η πωλήτρια εταιρία στην περιοχή Κοσκινού της Ρόδου, χωρίς να μπορεί να αποδείξει σε ποιες οικοδομές τοποθετήθηκαν τα πλακίδια ενώ ισχυρίσθηκε ότι η εξόφληση των ως άνω ποσών έγινε σταδιακά με μετρητά.
Με την από 23-9-2008 υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 η ιδιοκτήτρια του οικήματος που φερόταν ως έδρα της εταιρίας δήλωσε ότι είχε εισπράξει από τον Απρίλιο του 2005 ενοίκια από την υπεκμισθώτρια εταιρία  με τελευταίο μίσθωμα το Δεκέμβριο του 2005 ενώ δεν της έχει καταβληθεί μίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο έως Ιούνιο 2006.
Επίσης από διασταύρωση των στοιχείων της προσφεύγουσας προέκυψε ότι αυτή για το έτος 2006, δεν είχε υποβάλει καμία δήλωση φορολογίας εισοδήματος ούτε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ παρά μόνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, με μηδενική αξία πλην εκείνη του Φεβρουαρίου 2006 που αφορούσε αγορά επίπλων και λοιπού εξοπλισμού 29.579,18 ευρώ, ενώ για το έτος 2005 οι δηλώσεις ΦΠΑ δεν αφορούσαν την αγορά πλακιδίων 5.500 τ.μ. κόλλας καθώς η εταιρία δεν πραγματοποίησε καμία αγορά άνω των 300 ευρώ.
Βάσει των ως άνω στοιχείων ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Ρόδου με απόφαση του επέβαλε για τις δύο παραβάσεις των ως άνω εικονικών στοιχείων πρόστιμο ύψους 293.999,99 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η λειτουργία της υπό κρίση εταιρίας είχε ως προς τις συγκεκριμένες συναλλαγές προσχηματικό χαρακτήρα διότι τόσο από τις περιοδικές δηλώσεις φπα όσο και από τον όγκο και το αντικείμενό τους, δεν δικαιολογούντο οι επίδικες συναλλαγές (πωλήσεις πλακιδίων ιδιαιτέρως μεγάλης ποσότητας και αξίας) χωρίς μάλιστα η ίδια να διαθέτει δηλωθέντες αποθηκευτικούς χώρους φύλαξης αυτών, αλλά φερόταν υπομισθώτρια προηγούμενης εταιρίας την οποία είχαν συστήσει συγγενικά πρόσωπα των εταίρων της προσφεύγουσας και τα οποία κατέβαλαν μέχρι τέλους του 2005 τα μισθώματα παρά την επελθούσα υπεκμίσθωση εκ μέρους αυτών του ακινήτου που στεγαζόταν η προσφεύγουσα.

Επιπλέον έκρινε ότι ενώ ο εκ των εταίρων δεν γνώριζε ποιος ήταν ακριβώς ο εκπρόσωπος της εταιρίας και δήλωσε ότι δεν είχε καμία ανάμιξη στις εταιρικές υποθέσεις ο φερόμενος ως αγοραστής δήλωσε ανωμοτί ότι αγόρασε από πρόσωπο, μη φερόμενο ως εταίρο βάσει του καταστατικού, χωρίς μάλιστα να αποδεικνύει τη διάθεση των πλακιδίων εκ μέρους του σε συγκεκριμένα έργα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου