Ειδήσεις

Γ. Βαληνάκης: Διμερής συμφωνία με τη Γερμανία στον τουρισμό

Τη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε διμερή συμφωνία με τη Γερμανία στο μέτωπο του τουρισμού, ενόψει των ιδιαίτερων συνθηκών της φετινής καλοκαιρινής σεζόν λόγω κορωνοϊού, εξέφρασε, σε πρόσφατη ανάρτησή του στα social media, o καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Βαληνάκη:

Η μεγάλη διαπραγμάτευση για λήψη πανευρωπαϊκών μέτρων με στόχο την κοινή επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού έχει ξεκινήσει αλλά καθυστερεί. Την ίδια ώρα ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει μονομερώς και ασυντόνιστα να εκδίδουν εθνικά υγειονομικά και άλλα πρωτόκολλα και κανονισμούς. Ας συγκρατήσουμε εδώ ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τελείως διαφορετική εξάρτηση από τον τουρισμό αλλά και καμιά χώρα της δεν έχει τόση ανάγκη τον (εξωτερικό κυρίως) τουρισμό για την οικονομία της, όσο η Ελλάδα. Με βάση τα παραπάνω και έχοντας πολυετή εμπειρία σε διϋπουργικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

1. Μιά συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινά υγειονομικά κλπ μέτρα, προδιαγραφές μεταφορών και ταξιδιών και συγχρονισμός μεταξύ χωρών που ακόμη και σήμερα κινούνται ασυντόνιστα, θα ειναι δύσκολη αλλά και χρονοβόρα! Θα χαθεί εξαιρετικά πολύτιμος χρόνος και μοιραία θα περιπέσουμε στην ίδια ταχύτητα με όσους δεν τα πήγαν καλά (δυστυχώς, βέβαια, ως προς τις ανθρώπινες ζωές), αλλά που τουριστικά είναι ανταγωνιστές μας. Αυτό δεν σημαίνει να απουσιάσουμε από τις κοινοτικές προσπάθειες —κάθε άλλο. Αλλά η μοιραία πιο αργή διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ-27 δεν συμφέρει την Ελλάδα, όταν με το σπαθί της κατέκτησε ηγετική θέση στην αντιμετώπιση του κορωνοιού αλλά και «καίγεται» όσο κανείς άλλος από μιά χαμένη σεζόν! Ούτε άλλωστε διασφαλίζουμε τον εξωτερικό τουρισμό αν ακολουθήσουμε άκριτα την τάση κάποιων τουριστικών χωρών να νομοθετούν «αυτιστικά», χωρίς προσυνεννόηση με κανέναν άλλο.

2. Η λύση για τη χώρα μας είναι γι αυτό να κινηθεί ΠΡΩΤΗ και ΓΡΗΓΟΡΑ για ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Γιατί με τη Γερμανία; Πρώτον, είναι η άλλη χώρα που τα πήγε σχετικά καλά στον πόλεμο κατά του covid-19 : ενώ οι άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ (ΗΒ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) κατέγραψαν πάνω από 20.000 θύματα η καθεμία, η πολυπληθέστερη όλων Γερμανία μόλις ξεπέρασε τους 5.500 θανάτους. Δεύτερον, είναι η κυριότερη αγορά του τουρισμού μας και ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τρίτον, τα οδικά σύνορα θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, και η Γερμανία έχει σύνορα με 9 χώρες: εκ των πραγμάτων με σχεδόν μονομερή τρόπο θα ορίσει τα σχετικά υγειονομικά κλπ πρωτόκολλα. Το ίδιο θα συμβεί και στις αερομεταφορές.

Το κλειδί άρα για μια γρήγορη επιστροφή (υπό νέους φυσικά όρους) των πτήσεων, είναι μια συμφωνία μέσω της οποίας θα υιοθετήσουμε (ή προσαρμόσουμε) χωρίς χρονοτριβή όσο πιο πολλά και παρόμοια μέτρα γίνεται με τα ανάλογα γερμανικά (συγχρονισμός των σταδιακών υγειονομικών κλπ βημάτων  για άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών, επιλογή ίδιων ή συμβατών πιστοποιημένων exit και ίσως entry tests, εφαρμογών (apps εθελοντικά), παρόμοιων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα ξενοδοχεία, παραλίες, εστιατόρια, μουσεία κλπ. Συμφωνούμε άρα διμερώς για κάθε απαραίτητο διακρατικό υγειονομικό πιστοποιητικό ή μέτρο, ώστε ο Γερμανός να εχει κάθε κίνητρο να προτιμήσει και πρακτικά να ταξιδέψει για τις διακοπές του στην πιό  επιτυχημένη και ασφαλή χώρα της ΕΕ —αντίθετα από ανταγωνιστικές αγορές που επλήγησαν βαριά και αναγκαστικά θα καθυστερήσουν (Ιταλία, Ισπανία ,Γαλλία κλπ). Ανάλογη συμφωνία προσπαθεί ήδη να κλείσει η Αυστρία με το Βερολίνο .Άλλωστε και οι άλλες χώρες το ίδιο θα κάνουν στο τέλος…

3. Εξυπακούεται ότι η πρότασή μου αναφέρεται σε έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων μας (πλην απρόοπτης ανατροπής) την 1η Ιουλίου, και όχι νωρίτερα. Έτσι ώστε δηλ. να υπάρξει επαρκής χρόνος για να συναφθεί η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία (στην ουσία και εν ανάγκη για να αντιγράψουμε αξιόπιστα και mutatis mutandis τις γερμανικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις), αλλά και να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις κλπ) να προετοιμαστούν για την αξιόπιστη εφαρμογή των αναγκαστικά περίπλοκων πρωτοκόλλων. Οι σημερινοί δισταγμοί Γερμανών (και άλλων) αξιωματούχων για διακοπές των συμπατριωτών τους στο εξωτερικό είναι εύλογοι από τη μεριά τους, γιατί δεν έχουν τον τουρισμό ως προτεραιότητα, ενώ τα περιθώριά τους για οδικό και εσωτερικό τουρισμό δεν συγκρίνονται με τα δικά μας… Άλλωστε αναφέρονται σήμερα στην περίοδο μέχρι τον Ιούνιο και το τι θα συστήσουν για το καλοκαίρι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άνοιγμα των αερομεταφορών και το τι θα κάνουμε εμείς (κατά προτίμηση μαζί τους).

4. Υπάρχει όμως υποχρεωτικά και ένα άμεσο και στενά συνδεδεμένο ζήτημα προς επίλυση, στο οποίο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε  χρηματοδότηση από την ΕΕ: η απουσία ΜΕΘ κλπ στα περισσότερα τουριστικά νησιά. Πρέπει λοιπόν άμεσα το κράτος να κινητοποιηθεί: πρώτα ως ηθική υποχρέωση του κράτους προς τους ίδιους τους νησιώτες που αντίθετα από όλους τους άλλους Έλληνες δεν μπορούν όποια ώρα θέλουν να πάρουν ένα αυτοκίνητο και να πάνε γρήγορα κι εύκολα σε νοσοκομείο αναφοράς. Και δεύτερον, για να αισθανθούν ασφάλεια οι ξένοι επισκέπτες που δεν θα έρθουν βέβαια «στα τυφλά». Να ληφθούν λοιπόν άμεσα μέτρα με κατά το δυνατόν κοινοτικούς πόρους: υπάρχουν πχ διεθνώς διαθέσιμες στην αγορά κινητές (εποχούμενες) ΜΕΘ, δυναμικότητας η καθεμιά 10 κλινών, έτσι ώστε με συνολική δαπάνη 5-6 εκ.€ να διατεθούν τέτοια κινητά συστήματα σε 10-15 τέτοια νησιά. Η πρόβλεψη ασφαλιστικής κάλυψης των ξένων επισκεπτών, ειδικών χώρων καραντίνας, αλλά και ασφαλών αεροδιακομιδών συνδέονται με τα παραπάνω και θα συμβάλουν ουσιαστικά.

Συμπερασματικά, η σεζόν θα είναι σίγουρα δύσκολη αλλά αν θέλουμε να διαψεύσουμε τα σενάρια μεγάλης ύφεσης που οι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί προβλέπουν για τη χώρα μας και για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις δουλειές τους, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα. Με άμεσες «έξυπνες» κινήσεις μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παγκοσμίως αναγνωριζόμενη εθνική μας επιτυχία εν μέσω πανδημίας και να εμπνεύσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη σε παλαιούς και νέους επισκέπτες μας, αρχικά από τη Γερμανία (και στη συνέχεια κι από τις άλλες αγορές μας). Ας μειώσουμε  τις αναμενόμενες ζημιές και ας αναδείξουμε μέσα στην κρίση νέες ευκαιρίες!

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου