Τοπικές Ειδήσεις

«Τσιμπημένες» φέτος οι τιμές των κρεάτων στο νησί της Ρόδου

Συνεχείς συσκέψεις ξεκίνησαν από χτες αναφορικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά αλλά και στα σφαγεία, που υπάρχουν στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά.
Αυτό δήλωσε χτες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος έχει συνεχείς επαφές με τον συνάδελφό του υπεύθυνο Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιάννη Φλεβάρη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες από τις υγειονομικές υπηρεσίες, τους ντόπιους παραγωγούς, σχετικά με τις εξελίξεις εν μέσω κορωνοϊού και φυσικά, ενόψει του Πάσχα.
Το φετινό πασχαλινό τραπέζι πάντως, όπως εκτιμούν όλοι οι συναρμόδιοι παράγοντες, δεν θα μοιάζει σε τίποτε με κάθε προηγούμενο.
«Ο κορωνοϊός έκλεισε στο σπίτι τους καταναλωτές οι οποίοι θα περιοριστούν στο τραπέζι τους. Δεν θα βγουν σε εστιατόρια, σε ξενοδοχεία κ.λπ. για το βράδυ της Ανάστασης, ούτε για την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς, στους κρεοπώλες κ.λπ. οι οποίοι φέτος θα δουν την πελατεία τους να περιορίζεται.
«Οι έλεγχοι γίνονται κανονικά, όπου υπάρχουν σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις. Οι παραγωγοί μας εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση του κορωνοϊού, για το πώς θα διαθέσουν τα προϊόντα τους, εάν συνεχιστεί η καραντίνα και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραμείνουν κλειστά γι’ αρκετό καιρό», ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.

Οι τιμές στα κρέατα
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ηλίας Οικονομίδης υπογράμμισε πως αυτή την περίοδο, που οδεύουμε προς το Πάσχα, οι τιμές στα κρέατα και κυρίως στα χοιρινά, στην τοπική αγορά, εμφανίζονται ήδη… τσιμπημένες σε σχέση με πέρσι.
«Οι τιμές στα αμνοερίφια κυμαίνονται από 8,5 έως 9,5 ευρώ το κιλό στα ντόπια. Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι τιμές είναι χαμηλότερες και ξεκινούν από 5,5 – 6,5 ευρώ το κιλό. Ουσιαστικά υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες τιμών. Οι τιμές στα κατσίκια κυμαίνονται πάνω από 0,30 ευρώ σε σχέση με τα αμνοερίφια.
Επίσης, διαπιστώνεται μία αύξηση στα χοιρινά -τόσο στα χοιρίδια έως 20-25 κιλά όσο και στην τιμή του χοιρινού, γενικότερα. Αυτό οφείλεται στην αφρικανική πανώλη που ξεκίνησε πριν μήνες στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί μείωση στην ευρωπαϊκή παραγωγή. Η αύξηση των τιμών διαπιστώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνο τοπικά. Αυτό όμως, συμπαρασύρει και τις τιμές των υπολοίπων κρεάτων, αλλά όχι σε υψηλά επίπεδα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι καταναλωτές αφού στο μεγάλο χοιρινό καταγράφεται αύξηση της τάξης του 1,5 ευρώ στο κιλό (χονδρική) ενώ για τα μικρά χοιρίδια, η τιμή σχεδόν διπλασιάζεται σε σχέση με πέρσι», εξήγησε ο αντ/ρχης
Όσον αφορά στην επάρκεια σε κρέατα και πουλερικά, δεν υπάρχουν προβλήματα.

Οι καταναλωτές επιλέγουν περισσότερο γαλοπούλες
και κοτόπουλα
«Τα ντόπια κρέατα είναι λίγα αφού η παραγωγή είναι περιορισμένη και δεν επαρκεί. Μέχρι αυτή την στιγμή στην Ρόδο δεν έχουμε ξεπεράσει τα 350 – 400 χοιρίδια και χοιρινά γι αυτό είναι αυξημένες οι εισαγωγές (εγχώριων και εισαγόμενων). Τα εισαγόμενα έρχονται κυρίως από την Ολλανδία.
Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα κατεψυγμένα είναι σε καλύτερες τιμές και η ζήτησή τους είναι αυξημένη.
Σημειώνεται πως όσον αφορά στην παραγωγή σε πουλερικά μόνον η Ρόδος έχει (με σημερινά δεδομένα) πάνω 200.000 όρνιθες, η Λέρος 6.000 και η Κως 3.000 ενώ πολύ αυξημένη καταγράφεται η παραγωγή αυγών σε επίπεδο νομού Δωδεκανήσου με συνέπεια να καλύπτεται η ντόπια ζήτηση. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και απαιτούνται εισαγωγές» λέει ο κ. Οικονομίδης.
Οι περιπτώσεις πάντως που κάποιοι ‘βαφτίζουν’ ντόπια ή εγχώρια τα εισαγόμενα από άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμβαίνουν κυρίως το Πάσχα με τα αμνοερίφια και οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
«Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται πιο εντατικοί καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών ενώ τα σφαγεία δεν έχουν σε τοπικό επίπεδο τόση κίνηση –εφόσον δεν υπάρχει παραγωγή. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι διοικητικά (εκτός εάν είναι επικίνδυνα τρόφιμα ή νοθευμένα). Μόνον πέρσι επιβλήθηκαν 30.880 ευρώ σε διοικητικές ποινές από την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», κατέληξε ο κ. Οικονομίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου