Ειδήσεις

Συνελήφθη 11χρονο κοριτσάκι από το Ιράκ για να απελαθεί με την οικογένειά του!

Από τη σχολική αίθουσα του δημοτικού σχολείου Ιαλυσού, βρέθηκε στα κρατητήρια ένα 11χρονο κοριτσάκι από το Ιράκ, που μαζί με την οικογένειά της, τον ηλικιωμένο πατέρα της και την άρρωστη μητέρα της, συνελήφθησαν την Παρασκευή, προκειμένου να απελαθούν.
Η οικογένεια των Ιρακινών, που διέμενε σε σπίτι με έξοδα της ΜΚΟ «Αρσις», πέρασε το σαββατοκύριακο και την Δευτέρα στα κρατητήρια, περιμένοντας την απόφαση για άρση της κράτησής τους, έπειτα από παρέμβαση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες που κίνησε άμεσα τις διαδικασίες προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.
Η οικογένειά συνελήφθη έπειτα από την δεύτερη απορριπτική απόφαση σε αίτημά τους για χορήγηση ασύλου, με σκοπό να οδηγηθεί στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κω, προκειμένου να απελαθεί στην Τουρκία. Ωστόσο η συνεργασία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, με το δημοτικό σχολείο Ιαλυσού ήταν άμεση και αποτελεσματική και αμέσως δόθηκαν από το σχολείο της μικρής όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απεδείκνυαν ότι το κορίτσι παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο, γεγονός που έδρασε καταλυτικά για να σταματήσει η διαδικασία της απέλασης.
Χθες εκδόθηκε η απόφαση αναστολής επιστροφής της οικογένειας στην Τουρκία και αφέθηκαν ελεύθεροι. Την υπόθεση χειρίστηκε ως δικηγόρος της οικογένειας από το Ιράκ η κ. Ελπίδα Κυρμπάση, νομική σύμβουλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον συντονιστή της ομάδας αλληλεγγύης προσφύγων Ρόδου «Οασις», η οποία παρέχει σημαντική στήριξη και βοήθεια στους μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή μας αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του νομού, μέσω του Δικτύου Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, κ. Μιχάλη Καρανικόλα, παρά το γεγονός ότι στις 18 Μαρτίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την –εγκληματική όπως την χαρακτηρίζει- υπογραφή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία η οποία εγκλώβισε και φυλάκισε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το μήκος της Βαλκανικής διαδρομής και μετατρέπει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε ανοιχτές φυλακές και τόπο βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης των προσφύγων, οι συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται. «Συλλαμβάνονται ακόμη και μικρά παιδιά, οδηγούνται στα κρατητήρια με σκοπό την άμεση επαναπροώθησή τους. Οι συλληφθέντες αποκόπτονται βίαια απο την εκπαιδευτική και εργασιακή διαδικασία που αποτελούν τον ουσιαστικό τρόπο για την κοινωνική ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι. Οι αρχές ωστόσο δεν σέβονται αυτή την προσπάθεια της κοινωνίας, των ίδιων των προσφύγων και των αλληλέγγυων για την κοινωνική ένταξη και ομαλή διαβίωσή τους, παρά βεβιασμένα κινούν τις διαδικασίες για επαναπροώθηση», λέει ο κ. Μ. Καρανικόλας

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου