Επιμένουν τα δημοσιεύματα σε ιστότοπους και ΜΜΕ, που ασχολούνται με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου.
Χτες, επανήλθε το «σενάριο» με άλλο δημοσίευμα στον εκκλησιαστικό ιστότοπο «Βήμα της Ορθοδοξίας», που αφενός επικαλείται πληροφορίες ότι θα ιδρυθεί Αρχιεπισκοπή στα Δωδεκάνησα, και αφετέρου σημειώνει πως «στη Ρόδο υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων ακόμα και για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου»!
Την ίδια ώρα, επικρατεί δυσαρέσκεια στους εκκλησιαστικούς κόλπους της περιοχής μας γι’ αυτές τις πληροφορίες, ενώ τέτοιου είδους «σενάρια», το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επανειλημμένως τα έχει διαψεύσει.
Με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος ήταν και χθες κατηγορηματικός: «Τα δημοσιεύματα αυτά είναι ψευδή και ανυπόστατα», όπως ξεκαθάρισε.
Έγκυρες πηγές από το Φανάρι, διαβεβαίωναν χτες στην «δημοκρατική» ότι τα συνεχή αυτά δημοσιεύματα και η ανησυχία που έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη και στους εκκλησιαστικούς κύκλους, απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που τα καταδίκασε ως «ψευδή» και τα διέψευσε κατηγορηματικά !
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», σε παλαιότερο δημοσίευμά της, κύκλοι της εκκλησίας, φέρονται εντόνως δυσαρεστημένοι από τέτοια σενάρια και κάνουν λόγο για ‘σκοπιμότητες’ οι οποίες δεν γνωρίζουν ‘από πού εκπορεύονται και ποιους λόγους εξυπηρετούν –πολιτικούς ή εκκλησιαστικούς – πρόκειται για… Fake News και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή μας’.
Ειδικά για τους «συνειρμούς» που επικαλούνται κάποια δημοσιεύματα, περί ικανοποιητικού αριθμού Επισκόπων και Ιερέων για να σχηματιστεί Σύνοδος, αναφέρεται πως είναι πέραν πάσης λογικής, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως, πως η Εξαρχία Πάτμου δεν πρόκειται να γίνει ποτέ Μητρόπολη!
Σε κάθε περίπτωση, τα περί ίδρυσης Αρχιεπισκοπής, δεν ευσταθούν.

Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ωστόσο, φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένος καθώς τέτοιες πληροφορίες, εμφανίζονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το Αιγαίο.

 Το νέο δημοσίευμα
Το σχετικό δημοσίευμα σε εκκλησιαστικό ιστότοπο, αναφέρει τα εξής:
«Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η επιδείνωση των σχέσεων Αθήνας και Φαναρίου. Στο ζήτημα του Κτήματος Προμπονά έρχεται να προστεθεί κι η φημολογούμενη ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου. Ήδη στη Ρόδο υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων ακόμα και για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Εκκλησία Ελλάδος και Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ μέχρι στιγμής.
Το τελευταίο διάστημα στους εκκλησιαστικούς κύκλους και στα αρμόδια γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο νέας Αρχιεπισκοπής επί ελληνικής επικράτειας.
Αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο ‘Βήμα της Ορθοδοξίας’ διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο οι σχέσεις των δύο εκκλησιών θα τιναχθούν στον αέρα.
Η ίδρυση νέας Αρχιεπισκοπής στα Δωδεκάνησα έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών,  καθώς θα εκληφθεί ως εχθρική κίνηση από την πλευρά του Οικουμενικού Θρόνου που –εάν προχωρήσει-στόχο θα έχει να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ελλαδικής Εκκλησίας με το σκεπτικό ότι «οι Μητροπόλεις των νέων χωρών μας ανήκουν αποκλειστικά  και ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το αρμόδιο διοικητικό όργανο για να ελέγχουμε πλήρως την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή των Δωδεκανήσων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ