Ειδήσεις

Α. Καμπουρακης: «Με εγκράτεια και σύνεση θα πρέπει να κινηθούν οι ξενοδόχοι»

«Με εγκράτεια και σύνεση θα πρέπει να κινηθούν οι ξενοδόχοι ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τη φετινή τουριστική  σεζόν».
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ομιλώντας  στη «δ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα που διαπίστωσε στο Βερολίνο, ο κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε:
«Πριν από  λίγους μήνες υπήρξε  αύξηση από τη Γερμανία και τις  υπόλοιπες ευρωπαϊκές  χώρες οι  οποίες παρουσίασαν  μια πολύ μεγάλη δυναμική  σε σύγκριση με το  2014. Περίπου 20 ημέρες πριν  από την έκθεση του Βερολίνου  παρατηρήθηκε μια συγκράτηση  στις κρατήσεις. Αυτό  οφείλεται σε διάφορες αιτίες που είναι γνωστές σε όλους.  Πρέπει να διαβεβαιώσουμε  τους επισκέπτες μας ότι είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν και πως  η  Ελλάδα τους συμφέρει ειδικά με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.  Μπορούν δηλαδή να αγοράσουν πακέτα διακοπών σε συμφέρουσες τιμές. Είναι ανάγκη να τους διαβεβαιώσουμε και για την πολιτική σταθερότητα,  την ασφάλεια και τις καλές εξω-ξενοδοχειακές συνθήκες στη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  Ρόδου αναφέρθηκε και στην τακτική  που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου  υπουργείου.
«Όλες  οι  κινήσεις και ενέργειες του αρμόδιου   υπουργείου  και του ΕΟΤ είναι στη  σωστή κατεύθυνση. Στο Βερολίνο είδαμε μια  σωστή και  επιβραβεύσιμη συμπεριφορά και  επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Σχετικά με την τουριστική αγορά της Ρωσίας ο  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου δήλωσε:
«Υπάρχει ζήτημα με τη ρωσική τουριστική αγορά φέτος.  Ο αριθμός των αφίξεων  που θα χαθούν  πανελληνίως δεν είναι τόσο μεγάλος, ώστε να  προκαλέσει  μεγάλη φωτιά. Όσο για το κραταιό πρακτορείο «Μουζενίδης» είναι συνδεδεμένο με άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Χαλκιδική,  η Κρήτη και όχι τόσο  με τη  Ρόδο. Πτώχευσαν όμως και άλλα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία . Το ποσοστό μείωσης των αφίξεων από τη Ρωσία για τη Ρόδο  θα είναι μεγάλο, γεγονός που θα συμβάλει ώστε να  χαλάσει  το μείγμα των διανυκτερεύσεων στο νησί, να  δημιουργηθεί   θέμα ρευστότητας και να προκληθεί εσωτερικός  ανταγωνισμός. Χρειάζεται  φοβερή εγκράτεια, σύνεση και σοβαρότητα από τους  επιχειρηματίες. Πρέπει να ζυγίσουν τις υποχρεώσεις και τη ρευστότητά τους. Θα δημιουργηθεί μεγάλο θέμα στην εκκίνηση και στη διάρκεια της σεζόν εξαιτίας της Ρωσίας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου δήλωσε πως θα δώσει δυναμικά το παρών στην τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, στο διάστημα από τις 14 έως τις 17 Μαρτίου.
«Θα δώσουμε το «παρών» στην τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στη Μόσχα. Τα  αριθμητικά στοιχεία που λαμβάνουμε είναι πολύ  κακά  για τη χώρα μας. Είναι όμως  και δραματικά για την Τουρκία. Αν οι αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών μειωθούν  για τη γειτονική χώρα σε ποσοστό 80% τότε θα υπάρξει  ανταγωνισμός για να καλυφθεί το μεγάλο κενό . Αν  η Τουρκία χάσει 10 με 15% από την  υψηλού  επιπέδου πελατεία  της από τη Ρωσία, θα προσπαθήσει να την υποκαταστήσει με τιμές  εκτός ευρωπαϊκών κανόνων», δήλωσε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Σε ερώτηση αν η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου δήλωσε:

«Δεν θα κατέληγα  στο συμπέρασμα ότι η φετινή σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη. Θα είναι  σαν όλες τις άλλες. Η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός πρέπει να κυριαρχούν σε κάθε ημέρα  μας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου αναφέρθηκε και στην προσέλκυση Ελλήνων τουριστών.
«Στο θέμα της εγχώριας αγοράς και του κοινωνικού τουρισμού θα αφήσω να με επηρεάσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως και η ευαισθησία ως προς την ανάγκη του Έλληνα να ταξιδέψει. Περιμένω να δω καλά αποτελέσματα από την πρόθεση να στηριχθεί ο κοινωνικός τουρισμός. Έτσι και ο  εσωτερικός τουρισμός θα επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα. Αυτό θα βοηθήσει μικρότερα ξενοδοχεία που υπέφεραν περισσότερο. Μελέτες που  εκπονήθηκαν  από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έδειξαν πως τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων  είχαν πέρσι μικρότερα κέρδη. Τα πεντάστερα καταλύματα -σύμφωνα πάντα με τις μελέτες-πέρσι υπέφεραν πολύ ως προς τα αποτελέσματά τους έναντι των υπολοίπων», εξήγησε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών  στα νησιά και την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε:
«Εμένα,  που σκοπεύω να περάσω τη ζωή μου με τον τουρισμό θα πω  ότι  το πρώτο που με απασχολεί  είναι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με απασχολεί περισσότερο η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών. Το θέμα του ΦΠΑ είναι σοβαρό υπο-θέμα της τελικής διαχείρισης του χρέους και της ευημερίας του λαού. Δεν υποβαθμίζω τη σοβαρότητα του ζητήματος.  Σε ένα εστιατόριο πηγαίνει κάποιος για το φαγητό όχι μόνο για το κρασί. Το πιο σοβαρό θέμα είναι η διαπραγμάτευση  με τους πιστωτές και η πολιτική σταθερότητα σε βάθος τετραετίας».
Σχετικά με την εισφορά γης σε χρήμα, που αναμένεται να τεθεί από τη δημοτική αρχή, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε:
«Η ΕΞΡ  πρέπει να κινηθεί  με γνώμονα το μέλλον του τουρισμού και το μέλλον των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι ανάγκη να επιχειρήσει με σύνεση και σοβαρότητα. Υπάρχουν πολλά θέματα.  Ένα εξ αυτών είναι και η εισφορά σε γη.  Δεν είναι νέο. Υφίσταται από το 1983 με βάση το νόμο,­ τη συνταγματικότητα και το… έθιμο.  Ο Δήμος   πρέπει να λειτουργεί ποιοτικά για τους επισκέπτες. Επαρκείς επιβάλλεται να είναι και οι υπηρεσίες του.  Πρέπει να υπάρχει και η φέρουσα ικανότητα των επιχειρήσεών μας να πληρώσουν αυτά που απαιτούνται. Είναι ανάγκη δηλαδή να βρεθεί η  χρυσή τομή μεταξύ της δικής μας φέρουσας δυνατότητας να πληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις και των απαιτούμενων υπηρεσιών που η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να προσφέρει στους τουρίστες. Δεν μπορεί και ο δήμος να μην αντεπεξέρχεται δηλαδή   στις τουριστικές απαιτήσεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου