Τοπικές Ειδήσεις

Η ακρίβεια έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Καθημερινό αγώνα δίνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Ρόδο για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το επιθετικό κύμα ακρίβειας, που έχει μετατρέψει την καθημερινότητά τους σε Γολγοθά.
Τα βασικά έξοδα έχουν τριπλασιαστεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και πλέον περικοπές στα νοικοκυριά γίνονται ακόμα και στο φαγητό, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις βλέπουν τα λειτουργικά έξοδα να εκτοξεύονται στα ύψη χωρίς να μπορούν να τα περιορίσουν.
Με τις τιμές του ρεύματος να ζαλίζουν και τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να περιορίσουν ακόμα και τα βασικά έξοδα με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα της σεζόν, αφού το «καλάθι του νοικοκυριού» και οι απορροφήσεις μέρους των αυξήσεων του λογαριασμού ρεύματος, δεν λύνουν το πρόβλημα.
Περίπου 42.000 εποχικά εργαζόμενοι (από τους 52.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Ρόδου) σφίγγουν καθημερινά το ζωνάρι μέχρι να ξαναμπούν χρήματα στο πορτοφόλι τους με τον πρώτο μισθό της σεζόν.
Η ακρίβεια έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και μέχρι την έναρξη της σεζόν και την άφιξη των πρώτων επισκεπτών που αναμένεται να τονώσουν σημαντικά την τοπική οικονομία, οι οφειλές συσσωρεύονται, οι πιστωτικές κάρτες χρεώνονται μέχρι τα όριά τους και οι διακανονισμοί για την αποπληρωμή λογαριασμών που αφορούν ρεύμα, νερό και τηλεφωνία είναι η μοναδική λύση για να αποφευχθεί η διακοπή.
Όπως και πέρσι και φέτος, οι εποχικά εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εκτός πόλεως Ρόδου αναζητούν λύση για τις μεταφορές τους από και προς την εργασία τους, είτε χρησιμοποιώντας συγκοινωνία, είτε με βενζίνη ρεφενέ και την κοινή χρήση οχημάτων με άλλους συναδέλφους τους εκ περιτροπής, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος.
Ενδεικτικά, εργαζόμενος που καθημερινά θα πρέπει να μετακινείται στο Φαληράκι για την εργασία του θα πρέπει να ξοδεύει περίπου 200 με 250 από το μισθό του -που κυμαίνεται από 750 έως 900 ευρώ κατά μέσο όρο- για καύσιμα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για όσους εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ρόδου, όπου εκεί τα μηνιαία έξοδα για καύσιμα φτάνουν μέχρι και τα 400 ευρώ!
Κουβέρτες και μπουφάν αντί θέρμανσης
Μπορεί η παρατεταμένη καλοκαιρία στη Ρόδο να βοήθησε στον περιορισμό των συσκευών θέρμανσης, όμως αυτό πλέον είναι σχεδόν αναπόφευκτο αφού η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά. Πολλοί συμπολίτες μας κάνουν οικονομία κρατώντας κλειστά τα ενεργοβόρα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση τους καθώς οι λογαριασμοί του ρεύματος πλέον έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των καταναλωτών… Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που προτιμούν αντί να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα είτε να χρησιμοποιούν κουβέρτες και μπουφάν ακόμα και μέσα στο σπίτι, είτε ανάβουν τζάκι ή ξυλόσομπα.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», η ζήτηση για καυσόξυλα στη Ρόδο έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού οι κάτοικοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης ενόψει του χειμώνα και με τους λογαριασμούς ρεύματος πλέον, να προκαλούν ίλιγγο παρά τις διευκολύνσεις από το κράτος.
Τζάκια – ενεργειακά και μη- ξυλόσομπες και σόμπες Pellet, βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των Ροδίων με τα καταστήματα να ξεπουλούν και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες να καλύπτουν τα κενά την ίδια ώρα που όσοι πωλούν καυσόξυλα τρέχουν και δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση, τόσο εντός όσο και εκτός πόλεως Ρόδου.
Τζάκι που μέχρι πρότινος ήταν μόνο διακοσμητικό πλέον με τις πρώτες βροχές γίνονται η βασική πηγή θέρμανσης, ξυλόσομπες παίρνουν ξανά τη θέση τους μέσα στο σπίτι και σόμπες Pellet επιστρατεύονται προς εξοικονόμηση ρεύματος, αφού η αγορά καυσόξυλων και pellet παραμένει ο πιο οικονομικός τρόπος παρά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές σε σχέση με πέρυσι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου