Ρεπορτάζ

Προτείνεται η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας για να μπει ταξη στην πόλη

Η μετατροπή των οφειλών σε γη ή σε χρήμα και η υδροδότηση του νησιού, ήταν μεταξύ άλλων μερικά από τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν προχθές  βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης, επισήμανε την ανάγκη να αποτελέσει η Ρόδος το επίκεντρο του συνεδριακού τουρισμού, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την ευχή και την στήριξη της παράταξής του για την επίτευξη της κατάκτησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Ο κ. Καρίκης ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση για τον προγραμματισμό δράσεων ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου καθώς η φετινή φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της. Ένα θέμα που έθεσε επιτακτικά πάντως, ήταν η ανάγκη επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ επανέφερε το ζήτημα με τις αδειοδοτήσεις για τα πανηγύρια (σχετικά έγραψε η «δ»): «Δέχτηκα πολλές αντιδράσεις για το μείζον αυτό ζήτημα. Ξεκαθαρίζω ότι το 2017 η παράταξή μας και θέλω να πιστεύω σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο- δεν θα δεχτεί καμία εισήγηση που δεν θα καθιστά νόμιμη την διαδικασία και επίσημα τον Δήμο Ρόδου, ως υπεύθυνο αυτών των εκδηλώσεων και της λειτουργίας τους. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων» όπως τόνισε.

Η μετατροπή των οφειλών των ξενοδοχείων
σε γη ή χρήμα
Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κ. Καρίκη όταν ζήτησε από τον δήμαρχο να τεθεί ξανά επί τάπητος το θέμα των εκκρεμοτήτων με τα ξενοδοχεία και την μετατροπή των οφειλών τους σε γη ή σε χρήμα: «Υπήρχαν και παλαιότερες αποφάσεις αλλά είναι άμεση προτεραιότητα να επανέλθει το ζήτημα. Ο Δήμος έχει ανάγκη από χρήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τους πόρους αυτούς», είπε.
Απαντώντας ο κ. Φ. Χατζηδιάκος, υπογράμμισε τα εξής: «Θα έλεγα ότι συμφωνώ και επαυξάνω στα όσα είπατε. Δεν θα είχε κανένας αντίρρηση σε όσα θίξατε. Η προετοιμασία της Ρόδου ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου, είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στην καθαριότητα. Όσον αφορά την Δημοτική Αστυνομία, φάνηκε ξεκάθαρα η έλλειψή της καθώς η Ελληνική Αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω υποστελέχωσης.
Για την εισφορά σε γη ή σε χρήμα, είχε έρθει και σχετική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο και είχαμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για τις 18 υποθέσεις που έχουν κριθεί από την αρμόδια επιτροπή. Μάλιστα, υπήρχε και μια πρόταση: η αντικειμενική αξία συν ένα ποσοστό 30-40% της τότε εμπορικής αξίας μείον 50% να προσεγγίσουμε το ζήτημα. Εγώ επέμενα να μην αναβληθεί το θέμα. Δεν έχω καμία υπαιτιότητα όπως λένε κάποιοι ότι το έστειλα στις καλένδες… Δεν έχω  καμία δέσμευση, με κανένα ξενοδόχο. Είναι υποχρέωσή μας και θα το φέρουμε ξανά. Το ζήτημα έχει τεθεί και από τους δύο αντιδημάρχους κ.κ. Κακούλη και Διακοσταματίου να το επαναφέρουμε και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ώστε να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να ξεκαθαρίσουμε τι θα γίνει με τις τιμές κ.λπ. Αν δεν συμφωνούν…. υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο! Όσον αφορά την αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί στο σύνολό της στον Δήμο. Παλαιότερα ανήκε στην Πολεοδομία». Όπως διευκρίνισε, το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει για το τι θα γίνει με κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με το τίμημα κ.λπ. και το κοινοποιεί στον ιδιοκτήτη της γης και αναλόγως πράττει. Εάν διαφωνήσει πάει στο Εφετείο και καθορίζει τις τιμές.
«Πρέπει εντός του έτους να έχει ξεκαθαρίσει για τις 18 αυτές υποθέσεις… Ο Δήμος πρέπει να έχει έσοδα» τόνισε.

Η σεζόν και η υδροδότηση
του νησιού
Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου επισήμανε ότι με το κλείσιμο της φετινής σεζόν, πρέπει να γίνει αποτίμηση και σίγουρα μια συνάντηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να τεθούν μια σειρά από προβλήματα και έθεσε το θέμα της υδροδότησης:. «Θεωρώ ότι πρωτεύοντα ρόλο πρέπει να παίξει η ΔΕΥΑΡ. Είναι μια αναπτυξιακή εταιρεία η οποία θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αξιοποιήσει το Φράγμα του Γαδουρά με την υδροδότηση όλου του νησιού –όπου υπάρχει δυνατότητα- ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος σε διάφορα σημεία» και ζήτησε να ληφθούν μέτρα και για τις δυσάρεστες οσμές από τα φρεάτια σε περιοχές, όπως στην περιοχή των Κρητικών, όπου το πρόβλημα είναι χρόνιο.
Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτης Τσίκκης επανέλαβε τις εκπεφρασμένες θέσεις του περί του προβλήματος της ανομβρίας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ρόδος και έκανε αναφορά στις προσπάθειες των υπηρεσιών που έγιναν κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, για την υδροδότηση του νησιού: «Ανοίξαμε 19 νέες γεωτρήσεις φέτος και τώρα, ανοίγουμε ακόμη 3 στις περιοχές Αφάντου-Κολύμπια, Άγιο Ισίδωρο-Λάερμα που θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η ΔΕΥΑΡ ενέταξε δύο μεγάλα έργα (της Νότιας Ρόδου) και της Θεολόγου που έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης» όπως είπε και αναφέρθηκε στο Φράγμα Γαδουρά, του οποίου ολοκληρώθηκε η α’ φάση. Αυτό που απομένει είναι να προχωρήσει και η β’ φάση ενώ αναζητείται λύση και για την υδροδότηση περιοχών, όπως ο Αρχάγγελος, τα Κολύμπια και η Καλλιθέα. Τέλος, μίλησε για τα προβλήματα με τα όμβρια, όπου απαιτείται μια συνολική λύση από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου