Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».

«Δεν κρυψαμε ότι θέλουμε να συζητησουμε αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση βήμα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εφόσον έχουμε «δείγματα γραφής», «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο διερευνητικών επαφών».

Δεν μπορεί να υπάρχει ένταση, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη «μία μείζονα διαφορά» που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι δε ότι απαγορεύονται οι έρευνες με βάση το διεθνές δίκαιο σε μη οριοθετημένες περιοχές και κατά συνέπεια εφόσον η Τουρκία θέλει να συζητήσει για τις θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν έχουμε ενδείξεις από την Τουρκία στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είναι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη Ειρήνης , ενώ επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα είναι διπλωματικά πιο ενισχυμένη.

Ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι για να αντιμετωπίσουμε το κύριο, το βασικό το μόνο πρόβλημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επεανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή η επιθυμία μου και βούλησή μου και εναπόκειται στην άλλη πλευρά η ευθύνη πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εκτός από τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα η στάση της Τουρκίας αφορά και στις σχέσεις με την Ευρώπη για την οποία όπως τόνισε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ