Ειδήσεις

Πολύπλευρο το έργο που επιτελούν τα Τμήματα Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Εμπορίου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (που είναι και ο αποκλειστικός χρηματοδότης), του Δήμου Ρόδου και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ για την τρέχουσα περίοδο, εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστος Ευστρατίου, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις του Τμήματος Εμπορίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
«Είναι η 4η χρονιά που υπογράφουμε αυτή την Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Ρόδου και την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός καθώς αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον τόπο μας και το έχει αποδεχτεί ο κόσμος. Αυτό έχει αποδειχτεί και στην πράξη, αφού υπάρχει πάντα άμεση επέμβαση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως φωτιές, πλημμύρες κ.λπ.
Εμείς, ως ΠΝΑΙ και φέτος θα εστιάσουμε τις εργασίες σε καθαρισμούς δρόμων από ξερά χόρτα, κλαδέματα, λακκούβες κ.λπ. Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο εφοδιασμός των χωριών με νερό από τις υδροφόρες που θα μεταφέρουμε. Αυτό το κάνουμε τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη νερού και μας καλούν καθημερινά για να βοηθήσουμε και να γεμίσουμε τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ. Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αφορά και το νησί της Κω, που για δεύτερη φορά θα συνδράμουμε με δράσεις και επεμβάσεις –όπου χρειαστεί» όπως είπε.
Να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική σε έκτακτα περιστατικά με οχήματα. Επιπλέον, ο κ. Ευστρατίου δήλωσε πως η ΠΝΑΙ στηρίζει και τις εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με διάθεση καυσίμων –τα κονδύλια για τις οποίες έχουν ήδη υπογραφεί.
Είπε ακόμη πως σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, φροντίζουν να είναι γεμάτες κάποιες δεξαμενές σε διάφορες δασικές περιοχές –οι οποίες ελέγχονται από την Πυροσβεστική.
Σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς στο οδικό και επαρχιακό δίκτυο, ο εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής, έγινε παρέμβαση στο περιμετρικό δίκτυο της Φιλερήμου και ακολουθούν περιοχές όπως τα Λάερμα και αλλού: «Αυτές δεν είναι αρμοδιότητες της ΠΝΑΙ αλλά εμείς, δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Πρέπει να βοηθήσουμε τον τόπο μας και να συνεργαζόμαστε όλοι για το κοινό καλό» ανέφερε.

Δράσεις του Τμήματος
Εμπορίου
Ο κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε εκτενώς και στο κομμάτι του Τμήματος Εμπορίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του: «Είναι μία υπηρεσία η οποία ασχολείται με πάρα πολλά πράγματα και ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόση δουλειά γίνεται. Ελλείψει επαρκούς προσωπικού και με την υποστελέχωση που αντιμετωπίζει η ΠΝΑΙ σε όλες τις υπηρεσίες της, οι υπάλληλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν. Υπάρχουν συνεχώς καταγγελίες από τους πολίτες και πέραν των μηνιαίων ελέγχων που πρέπει να κάνει η υπηρεσία, πρέπει να ανταποκριθεί και στα αιτήματα των πολιτών».
Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Εμπορίου είναι πολυδιάστατες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ελέγχου της αγοράς. Οι αγορανομικοί έλεγχοι υπαγορεύονται από το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο και αφορούν τομείς όπως:
• Ενδείξεις και επισημάνσεις εδώδιμων προϊόντων (γάλα, μέλι, κρέας, άρτο, οπωρολαχανικά, αλιευτικά προϊόντα, ελιές, έλαια, λίπη, όσπρια, ρύζι, οίνο, ζύθους, αλκοολούχα κ.λπ.)
• Πολύτιμα μέταλλα για τον έλεγχο της επισήμανσής τους
• Κλωστοϋφαντουργικά, δέρματα, υποδήματα (σήμανση και επισήμανση)
• Εστίαση, αναψυχή (τιμοκατάλογοι και ό,τι άλλο μπορεί να αφορά την παροχή υπηρεσιών, όπως ύπαρξη pos, φύλλων διαμαρτυρίας, έλεγχο παραπλάνησης καταναλωτή κ.λπ.)
• Μετρολογικοί έλεγχοι σε ζυγούς και αντλίες καυσίμων
• Δειγματοληψίες σε τρόφιμα, βιομηχανικά προϊόντα και υγρά καύσιμα
Εκτός όμως των ανωτέρω αναφερομένων τομέων ελέγχου το Τμήμα Εμπορίου υπεισέρχεται και σε θέματα υπαίθριου εμπορίου, που περιλαμβάνουν: ελέγχους στη διακίνηση και πώληση των προϊόντων από τους πλανόδιους πωλητές, σύσταση επιτροπών για τις λαϊκές αγορές και γενικά για το υπαίθριο εμπόριο παραγωγών πωλητών όπως είναι η τριμελής επιτροπή, η οποία με αυτοψίες στο χώρο παραγωγής ελέγχει την ορθότητα των δηλουμένων ποσοτήτων, προβαίνει στην προετοιμασία των προκηρύξεων αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, επαγγελματιών και ό,τι άλλο υπαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.
Σε μηναία βάση, γίνεται τιμοληψία εδώδιμων προϊόντων για την ανάρτηση των μέσων τιμών, προκειμένου να γίνεται χρήση τους στην προμήθεια των ιδρυμάτων και λοιπών προσώπων. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνεται και έλεγχος του συστήματος Fuel Prices, που αφορά την ανάρτηση τιμών καυσίμων από τα ίδια πρατήρια προκειμένου να υπάρχει και μια εικόνα των διαμορφούμενων τιμών. Στην συγκεκριμένη περίοδο, παρατηρήθηκε μία ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα και η ΠΝΑΙ με επιστολή της στο Υπουργείο Οικονομίας ζητά την παρέμβασή του για την επιβολή πλαφόν προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση.
Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Ευστρατίου διαβεβαίωσε ότι σε όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει «ΔΕΝ έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα νοθείας σε καύσιμα. Οι καταναλωτές κάνουν συνήθως παράπονα για τις τιμές της βενζίνης που ανεβαίνουν κ.λπ. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ‘πλαφόν’ στην τιμή της βενζίνης» όπως είπε.
Επιπροσθέτως, αρμοδιότητα του Τμήματος Εμπορίου είναι ο έλεγχος των Ανωνύμων Εταιρειών όλου του Νομού Δωδεκανήσου. Στο Νομό μας δραστηριοποιούνται περί τις 1.500 Α.Ε. Όπως είναι γνωστό από τον Απρίλιο του έτους 2011 η έναρξη των Α.Ε. γίνεται μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Για τον σκοπό αυτό συστάθηκαν οι Υπηρεσίες μιας στάσης όπου οι εταιρείες συστήνονται αυθημερόν. Όλες οι πράξεις των Α.Ε. δημοσιεύονται από το αρμόδιο επιμελητήριο (ΓΕΜΗ) αφού όμως προηγηθεί ο έλεγχος των σχετικών πρακτικών από την Υπηρεσία.
Έτσι, οι παρακάτω πράξεις:
Ο έλεγχος εκλογές δ.σ., η ανασυγκρότηση αυτού, τα πρακτικά των Γ.Σ. για έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων, οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι πιστοποιήσεις καταβολής κεφαλαίου και ο σχετικός έλεγχος με υποβολή έκθεσης, η συγχώνευση εταιρειών, η τροποποίηση του καταστατικού των εταιρειών (για εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο άνω των 3.000 ευρώ), η έκδοση αποφάσεων για τη σύσταση εταιρειών μέσω αναπτυξιακών νόμων, ο έλεγχος των τροποποιήσεων καταστατικού εταιρειών με μετοχικό κεφάλαιο κάτω των 3.000 ευρώ γίνεται με τη σχετική ανακοίνωση από την υπηρεσία ΓΕΜΗ.
Ο έλεγχος για όλα τα παραπάνω αφορά τη νομιμότητά τους και είτε δίδεται εντολή καταχώρησής τους, είτε απορρίπτονται εφόσον συντρέχουν λόγοι γι αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου