Τοπικές Ειδήσεις

Ακήρυχτος πόλεμος: Τρεις νεκροί εργαζόμενοι στη Ρόδο μέσα σε ενάμιση μήνα!

• Πρόταση για καταλήψεις βουλευτικών γραφείων και δυναμικές κινητοποιήσεις από το ΕΚΡ, ως απάντηση στις κενές υποσχέσεις για τη δημιουργία Διεύθυνσης Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο!
• Τρεισήμισι εβδομάδες χρειάστηκαν για να φτάσουν επιθεωρητές από τον Πειραιά, για την αυτοψία στο ξενοδοχείο όπου πριν από έναν μήνα έχασε τη ζωή του ο άτυχος Λάκης Λαγκάνης!

Τρεις νεκροί εργαζόμενοι μόνο στον τελευταίο ενάμιση μήνα. Έξι νεκροί από τον Αύγουστο του 2024. Συνολικά 18 νεκροί στην τελευταία δεκαετία…
Τελευταίο θύμα ο άτυχος 28χρονος Γιώργος Μουζόπουλος από το Αγρίνιο, που εργαζόταν στη Ρόδο και καταπλακώθηκε την περασμένη Κυριακή από χώματα σε έργο ύδρευσης, στην περιοχή της Καλάθου.
Η Ρόδος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο με περισσότερες από 1.500 οικοδομικές άδειες ενεργές, πέραν των εν εξελίξει δημοσίων έργων, όμως οι έλεγχοι είναι πλημμελείς.
Η Διεύθυνση Τεχνικής Επιθεώρησης βρίσκεται στον Πειραιά και μόλις οι έξι άνθρωποι που υπηρετούν εκεί καλούνται να καλύψουν τις χιλιάδες επιχειρήσεις του Πειραιά και όλων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Παρότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται επί τόπου, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία αλλά και οι στοιχειώδεις κανόνες λογικής, η μετακίνηση των επιθεωρητών στα νησιά απαιτεί χρόνο, χρήμα και εύρεση διαθέσιμων εισιτηρίων. Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι δεδομένο.
Τα κλιμάκια φτάνουν αργά, συνήθως μετά από ημέρες, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν τις μετακινήσεις των επιθεωρητών. Όταν η τεχνική εικόνα και τα στοιχεία έχουν ήδη αλλοιωθεί.
Ο άτυχος 28χρονος, την περασμένη Κυριακή, καταπλακώθηκε από χώματα ενώ δούλευε σε έργο ύδρευσης. Κατέβηκε σε χαντάκι βάθους άνω των δύο μέτρων για να στρώσει άμμο. Το πρανές υποχώρησε και θάφτηκε ζωντανός. Παρά την άμεση κινητοποίηση, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και λίγο αργότερα πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.
Κι όλα αυτά, πριν προλάβει καλά καλά η τοπική κοινωνία να συνέλθει από τον τραγικό θάνατο του 65χρονου Λάκη Λαγκάνη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 13 Απριλίου 2025, όταν εγκλωβίστηκε σε πρέσα επαγγελματικού πλυντηρίου στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν.
Οι διασώστες έσπευσαν, αλλά δεν μπόρεσαν να τον σώσουν.
Οι επιθεωρητές από τον Πειραιά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», κατάφεραν να φτάσουν στο νησί 3,5 εβδομάδες αργότερα.
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είχε ήδη σφραγίσει τον χώρο με δική του πρωτοβουλία και, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», ο χώρος παραμένει σφραγισμένος και δεν πρόκειται να τεθεί ξανά σε λειτουργία, με απόφαση της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου.
Στον τελευταίο ενάμιση μήνα εξέπνευσε και ο 72χρονος οικοδόμος που είχε τραυματιστεί στην Παλιά Πόλη, όταν έπεσε από σκαλωσιά οικοδομής.
Η νομοθεσία είναι σαφής. Ορίζει ότι κάθε έργο στο οποίο σημειώνεται θανατηφόρο δυστύχημα πρέπει να σταματά και να σφραγίζεται ο χώρος, μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου από το εξειδικευμένο τεχνικό κλιμάκιο της Επιθεώρησης που εδρεύει στον Πειραιά.
Η αστυνομία παίρνει μαρτυρίες, όμως δεν μπορεί να αξιολογήσει τεχνικές παραμέτρους, καθώς δεν είναι αυτή η αρμοδιότητά της. Έτσι, συνήθως οι χώροι παραμένουν ανοιχτοί, οι εργασίες συνεχίζονται και τα στοιχεία χάνονται. Μέσα σε αυτή την αλυσίδα θανάτων και αδιαφορίας, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου περιγράφει αυτό που συμβαίνει ως έναν ακήρυχτο πόλεμο στους χώρους εργασίας.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου συγκαλεί, εντός της εβδομάδας, έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστούν δραστικά μέτρα. Ανάμεσα στις προτάσεις που θα φέρει είναι οι καταλήψεις γραφείων βουλευτών, καθώς και όποια άλλη μορφή κινητοποίησης κριθεί αναγκαία, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι, να δοθεί ένα τέλος στις εγκληματικές παραλείψεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και να δημιουργηθεί επιτέλους στη Ρόδο Διεύθυνση Τεχνικής Επιθεώρησης.
«Είναι κοινό μυστικό πως πλέον οι εργολάβοι, επειδή τα έργα ανατίθενται σε μεγάλες εταιρείες εκτός Ρόδου, αναγκάζονται να διεκδικούν υπεργολαβίες υπό εξαιρετικά πιεστικούς όρους. Για να εξασφαλίσουν αυτές τις υπεργολαβίες, προσφέρουν εκπτώσεις που φτάνουν ακόμη και το 40% ή 50%, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, προκειμένου να καλυφθεί το χαμηλό οικονομικό περιθώριο. Αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση, αλλά ομολογία των εργολάβων σε εμένα προσωπικά.
Οι εργολάβοι που έρχονται από άλλες περιοχές και οι τοπικοί συνεργάτες τους, που επιδιώκουν να πάρουν μέρος της εργολαβίας, υποβάλλουν προσφορές σε τιμές τόσο χαμηλές που οδηγούν αναγκαστικά σε περικοπές στα μέτρα προστασίας. Στην πράξη, αφαιρούνται χρήματα από τον εξοπλισμό και την ασφάλεια των εργαζομένων», λέει στη «δ» ο κ. Π. Εγγλέζος.
Πρόκειται για κονδύλια που, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να διατεθούν για κράνη, γάντια, ειδικά παπούτσια, ρούχα εργασίας και γενικότερα μέσα προστασίας. Αντί γι’ αυτό, περικόπτονται, προκειμένου να διατηρηθεί η χαμηλή τιμή της προσφοράς.
«Ως Εργατικό Κέντρο ζητάμε εδώ και χρόνια μόνιμη τεχνική επιθεώρηση στη Ρόδο. Ζητάμε επιτόπιους ελέγχους και εφαρμογή του νόμου. Ζητάμε να ελεγχθούν όλα τα εργοτάξια. Να μην προστεθεί άλλο όνομα στον κατάλογο των νεκρών. Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη. Δεν είναι ατύχημα όταν επαναλαμβάνεται. Είναι έγκλημα που μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Είναι δολοφονία! Κανένας δεν πρέπει να πηγαίνει για μεροκάματο και να μην επιστρέφει. Κανένα εργοτάξιο δεν πρέπει να λειτουργεί χωρίς ασφάλεια. Καμία ζωή δεν αξίζει λιγότερο από ένα χρονοδιάγραμμα ή μία έκπτωση», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Οι προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ξεκίνησαν πριν από 13 χρόνια να στελεχωθεί τοπική διεύθυνση με επιθεωρητές για όλα τα Δωδεκάνησα και παρά την υπόσχεση του τότε υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη ότι θα προβλεφθεί στο νέο οργανόγραμμα η λειτουργία διεύθυνσης στη Ρόδο, μέχρι σήμερα 25.000 επιχειρήσεις στα νησιά του νομού εξαρτώνται από την έδρα που βρίσκεται στον Πειραιά!
Και παρά την πολυδιαφημισμένη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής το 2023 και τις υποσχέσεις ότι στο πλαίσιο του νέου κεφαλαίου της υπηρεσίας επρόκειτο να λειτουργήσει τοπική διεύθυνση στη Ρόδο με αρμοδιότητα για όλα τα Δωδεκάνησα, εντούτοις αυτό δεν έγινε και οι νέες διαβεβαιώσεις παρέπεμπαν στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την 1η Φεβρουαρίου 2023 που η Επιθεώρηση Εργασίας λειτούργησε ως ανεξάρτητη αρχή με νέα δομή, υποτίθεται ότι είχε ληφθεί μέριμνα και είχαν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία στη Ρόδο τοπικής διεύθυνσης του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Μάλιστα, οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν έγιναν πιστευτές σε βαθμό που με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε βρεθεί και γραφείο που επρόκειτο να στεγάσει τη νέα υπηρεσία. Το γραφείο παραμένει κενό, όπως και οι υποσχέσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το αίτημα παρέμεινε στο συρτάρι.
Αν ούτε αυτή τη φορά, την τρίτη κατά σειρά, δεν υλοποιηθεί η δέσμευση, η οποία και επισήμως δόθηκε έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Γιώργου Νικητιάδη, τότε όπως είχε ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος το ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, η προσφυγή στον Εισαγγελέα είναι μονόδρομος καθώς πρόκειται πλέον για ζήτημα ζωής και θανάτου.
Η πρώτη φορά ήταν το 2016 όταν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το τοπικό παράρτημα του ΚΕΠΕΚ, επρόκειτο να ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Ιανουαρίου του 2017, όμως παρότι και τότε έγινε προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο, το Υπουργείο επικαλέστηκε εντέλει οικονομικές δυσκολίες για τους πέντε υπαλλήλους που επρόκειτο να στελεχώσουν την υπηρεσία. Και η όλη προσπάθεια «πάγωσε» με τους τότε αρμόδιους να παραπέμπουν στο «προσεχές διάστημα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου