Συνεντεύξεις

N. Δούκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής της NΔ: «Η ελληνική οικονομία λειτουργεί σήμερα υπό συνθήκες ασφυξίας»

Στους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει μια θέση στην Eυρωβουλή με τη NΔ, στο διακύβευμα των ευρωεκλογών και στους στόχους του, αν εκλεγεί, αναφέρεται σε συνέντευξή στου στη «δ», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της NΔ Nικόλαος Δούκας.
• Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε τι ήταν αυτό που σας έκανε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Η πεποίθησή μου ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι ένας νέος άνθρωπος που προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Καρδίτσας, με σημαντική εμπειρία στην αγορά, όπου, μεταξύ άλλων, διετέλεσα διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στον τομέα υγείας για πάνω από 10 χρόνια. Τα τελευταία έξι χρόνια επέστρεψα στον αγροτικό τομέα, όπου δημιούργησα την Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς με 95 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, αναπτύσσοντας σημαντική διεθνή δραστηριότητα. Η καινοτόμος δράση και τα αποτελέσματα της Ιπποφαές Ελλάς έχουν προσελκύσει διεθνή αναγνώριση και πιστοποίηση, με αποκορύφωμα την ανάθεση διοργάνωσης του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιπποφαές στην ομάδα μας από τον ISA (Παγκόσμιος Οργανισμός Ιπποφαούς), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε νότια χώρα της Ευρώπης. Πιστεύω ότι με την εμπειρία μου και τις ικανότητές μου να δημιουργώ συνέργειες και να φέρνω αποτελέσματα μπορώ να συμβάλω αποτελεσματικά στα συμφέροντα της πατρίδας μας στο Ευρωκοινοβούλιο στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο.

• Γιατί υποψήφιος με τη ΝΔ;
Η ΝΔ ως οργανισμός υπήρξε σε όλη την ιστορία της ο φορέας που με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ασχολήθηκε με τα ουσιαστικά προβλήματα της παραγωγικής οικονομίας και της κοινωνίας χωρίς «φανφάρες» και μεγάλες υποσχέσεις. Επίσης, γνωρίζω την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επενδύσει στις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου ώστε να ενεργοποιηθεί η πραγματική ελληνική οικονομία και τον σπουδαίο ρόλο που αποδίδει στον αγροτικό τομέα. Η πρόσκλησή του να ενεργοποιηθώ και να προσφέρω με τις όποιες δυνάμεις μου, μαζί με τους συνυποψηφίους μου, στην εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί μεγάλη τιμή και πρόκληση για μένα.
• Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών;
Κατά την άποψή μου, οι φετινές ευρωεκλογές είναι από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία. Είναι δεδομένο ότι η σημασία του Ευρωκοινοβουλίου και των αποφάσεών του αποκτά συνεχώς αυξανόμενη βαρύτητα στα κράτη-μέλη. Σε μια Ευρώπη, λοιπόν, που έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσπραγίες των χωρών-μελλών της, το τεράστιο θέμα του μεταναστευτικού, που έχει φέρει σημαντικούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και προσπαθεί να εδραιώσει οικονομικά και πολιτικά τη θέση της σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, η ενδυνάμωση των πολιτικών δυνάμεων της ευθύνης και των λύσεων όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ, αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη ελπίδα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προς όφελος των λαών.
• Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στη λειτουργία της Ε.Ε., ποιο θα ήταν αυτό;
Η άποψή μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε πιο τεχνοκρατική Ευρώπη αλλά μια Ευρώπη που θα έχει προτεραιότητα τους πολίτες της. Μια Ευρώπη που πρέπει να εμπιστευτεί τους πολίτες της και τις δυνατότητές τους. Ακόμα και η οικονομία και οι νόμοι της δεν μπορεί να είναι απόλυτοι και να μη λαμβάνουν υπ’ όψιν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Θέλουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, που νοιάζεται για τους πολίτες της και τους προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να δημιουργήσουν και να παραγάγουν. Θέλουμε μια Ευρώπη με τα ιδανικά και τις αξίες των ιδρυτών της, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
• Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και πώς μπορεί η Ε.Ε. να παίξει ρόλο για την υπέρβασή τους;
Η ελληνική οικονομία λειτουργεί σήμερα υπό συνθήκες ασφυξίας. Η πρωτόγνωρη έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση και η δραματική μείωση της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων έχουν οδηγήσει τις παραγωγικές επιχειρήσεις σε μεγάλη κάμψη. Με μια οικονομία, λοιπόν, όπου δεν υπάρχουν οι σωστές και σταθερές συνθήκες επενδύσεων, όπου είναι σχεδόν αδιανόητο να εφαρμοστούν νέες σύγχρονες ιδέες, μια και ο ιδιωτικός τομέας είναι αφοσιωμένος στην καθημερινή του επιβίωση, χρειάζονται άμεσες και δραστικές λύσεις. Αυτές οι λύσεις περιγράφονται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία. Άμεση μείωση της φορολογίας, σταθερό και αξιόπιστο οικονομικό περιβάλλον, προσέλκυση επενδύσεων, εκσυγχρονισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, επένδυση στις νέες ιδέες και στην καινοτομία, αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας ώστε να δημιουργήσει στην πατρίδα του και, το σημαντικότερο, σωστή αξιοποίηση του αγροτικού πλούτου της Ελλάδας. Η Ε.Ε., οι εταίροι μας, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης της οικονομίας μας. Η χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας και η δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών για την ελληνική οικονομία είναι βήματα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Είναι σημαντικό οι εταίροι μας να αναγνωρίσουν κάποιες λάθος πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης και ιδίως κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να συμβάλουν στην ώθηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να δημιουργηθεί πλούτος. Είμαι πεπεισμένος ότι δημιουργώντας ένα αξιόπιστο οικονομικό περιβάλλον μπορούμε να διεκδικήσουμε και να έχουμε τη στήριξη των εταίρων μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου