ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επικίνδυνη αύξηση στο νησί του ιικού φορτίου στα λύματα!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κορωνοϊος

Κα­τα­κό­ρυ­φα ανέ­βη­καν οι τιμές στο ιικό φορ­τίο των λυ­μά­των στο νησί της Ρόδου σε σχέση με έναν πε­ρί­που μήνα πριν!

Αυτό υπο­γράμ­μι­σε χτες, σε δη­λώ­σεις του στους δη­μο­σιο­γρά­φους ο γε­νι­κός διευ­θυ­ντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώρ­γος Υψη­λά­ντης πα­ρου­σιά­ζο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα των ανα­λύ­σε­ων που έγι­ναν την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ενώ δια­βε­βαί­ω­σε πως οι έλεγ­χοι έχουν ξε­κι­νή­σει και συ­νε­χί­ζο­νται συ­στη­μα­τι­κά και τα­κτι­κά από τον πε­ρα­σμέ­νο Νο­έμ­βριο.

Οι πιο επι­βα­ρυ­μέ­νες πά­ντως πε­ριο­χές είναι οι Κα­λυ­θιές μέχρι Τρα­ου­νού αλλά και η πόλη της Ρόδου:

«Όπως είναι γνω­στό, οι ανα­λύ­σεις των λυ­μά­των από την ΔΕΥΑΡ γί­νο­νται με πρω­το­βου­λία και δα­πά­νες της. Δεν υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα των ανα­λύ­σε­ων σε το­πι­κό επί­πε­δο με συ­νέ­πεια να απο­στέλ­λου­με τα δείγ­μα­τα στην Αθήνα. Αυτό ξε­κί­νη­σε από τον Νο­έμ­βριο με συ­χνό­τη­τα ανά εβδο­μά­δα ενώ δια­κό­ψα­με για λίγο κατά τις πε­ριό­δους όπου ση­μειώ­θη­κε ύφεση. Όποτε αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε πως υπάρ­χει έξαρ­ση, ξε­κι­νά­με πάλι τις δειγ­μα­το­λη­ψί­ες.

»Σε κάθε δείγ­μα που λαμ­βά­νε­ται, η ανά­λυ­ση προσ­διο­ρί­ζει ιικά αντί­γρα­φα ανά λίτρο λύ­μα­τος. Εάν τα ιικά αντί­γρα­φα είναι κάτω από το όριο της τιμής 2000 μο­νά­δες αυτό ση­μαί­νει πως το δείγ­μα είναι μη ανι­χνεύ­σι­μο. Μπο­ρεί να υπάρ­χει, δη­λα­δή, ιικό φορ­τίο αλλά πολύ λίγο. Μέχρι πρό­τι­νος, αυτές οι τιμές ίσχυαν για το νησί της Ρόδου. Η αύ­ξη­ση στο ιικό φορ­τίο στα λύ­μα­τα, άρ­χι­σε να γί­νε­ται εμ­φα­νής πριν από δύο εβδο­μά­δες σε ένα – δύο δείγ­μα­τα γι αυτό εκτι­μού­σα­με ότι δεν υπήρ­χε ιδιαί­τε­ρος λόγος ανη­συ­χί­ας. Το γε­γο­νός όμως πως μπή­κα­με στο ‘βαθύ κόκ­κι­νο’ δεν είναι τυ­χαίο, καθώς οι τε­λευ­ταί­ες ανα­λύ­σεις σε δείγ­μα­τα που ελή­φθη­σαν την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, έδει­ξαν πολύ αυ­ξη­μέ­νες τιμές, με την ει­κό­να να είναι επι­βα­ρυ­ντι­κή.

»Επι­λέ­ξα­με να λά­βου­με δείγ­μα από πέντε δια­φο­ρε­τι­κά ση­μεία: από την γραμ­μή των αντλιο­στα­σί­ων που ξε­κι­νούν από την Τρα­ου­νού και φτά­νουν μέχρι τον Βιο­λο­γι­κό (δί­κτυο που δέ­χε­ται λύ­μα­τα από Κα­λυ­θιές και Φα­λη­ρά­κι), όπου εί­δα­με μια με­γά­λη αύ­ξη­ση του ιικού φορ­τί­ου. Επί­σης, λά­βα­με δείγ­μα­τα από το αντλιο­στά­σιο στα Κρη­τι­κά (για λύ­μα­τα που έρ­χο­νται από την πε­ριο­χή της Ια­λυ­σού) όπου το ιικό φορ­τίο ήταν κάτω από το όριο ανί­χνευ­σης. Λά­βα­με δείγ­μα­τα από την εί­σο­δο του Βιο­λο­γι­κού όπου έρ­χο­νται μικτά λύ­μα­τα από την Ια­λυ­σό και την πόλη της Ρόδου. Δε­δο­μέ­νου ότι η Ια­λυ­σός δεν πα­ρου­σί­α­ζε ιικό φορ­τίο, το δείγ­μα αυτό είχε επί­σης υψηλό δεί­κτη που ση­μαί­νει ότι η αύ­ξη­ση ση­μειώ­νε­ται στην πόλη. Ομοί­ως, αύ­ξη­ση του ιικού φορ­τί­ου πα­ρου­σιά­ζε­ται και στα δείγ­μα­τα από την Κρε­μα­στή (Πα­στί­δα, Κρε­μα­στή, Πα­ρα­δεί­σι) ενώ στον Βιο­λο­γι­κό Σο­ρω­νής, το δείγ­μα είναι κάτω από το όριο ανί­χνευ­σης. Βέ­βαια, την Τρίτη και την Τε­τάρ­τη, θα επα­να­λά­βου­με την δειγ­μα­το­λη­ψία και ανα­μέ­νου­με τα απο­τε­λέ­σμα­τα την επό­με­νη εβδο­μά­δα. Αυτή την φορά δεν θα πά­ρου­με πέντε δείγ­μα­τα αλλά πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα (12-14) για να έχου­με πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νη ει­κό­να –από τους Βιο­λο­γι­κούς της Δα­μα­τριάς, του Θε­ο­λό­γου, της Έμπω­νας, της Λίν­δου και τους τρεις κό­μπακτ Βιο­λο­γι­κούς (Γεν­νά­δι, Ασκλη­πειό και Απο­λακ­κιά)».

Ο κ. Υψη­λά­ντης δεν έκρυ­ψε την ανη­συ­χία του για τα νού­με­ρα που δεί­χνουν την ανο­δι­κή τάση του ιικού φορ­τί­ου, απευ­θύ­νο­ντας έκ­κλη­ση προς πάσα κα­τεύ­θυν­ση για να πε­ριο­ρι­στεί το πρό­βλη­μα με τον κο­ρω­νο­ϊό στο νησί της Ρόδου.

Ερω­τη­θείς εάν υπάρ­χει πε­ρι­θώ­ριο να κα­τα­γρα­φούν κρού­σμα­τα με βάση τις τιμές από το ιικό φορ­τίο, δή­λω­σε πως δεν είναι δυ­να­τό να γίνει αυτό, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως η ει­κό­να της επι­δη­μιο­λο­γι­κής κα­τά­στα­σης, απο­τυ­πώ­νε­ται και με αυτό τον τρόπο.

«Το στοι­χείο μπο­ρεί να το βγά­λεις με κά­ποια μα­θη­μα­τι­κά μο­ντέ­λα, όταν έχεις ακρι­βή πο­σό­τη­τα πόσα κυ­βι­κά μέτρα έρ­χο­νται την ημέρα και σε πό­σους κα­τοί­κους αντι­στοι­χούν και να βγει μια εκτί­μη­ση. Δεν δίνει πολύ ακρι­βή στοι­χεία, αλλά την ‘τάση’ του επι­δη­μι­κού φαι­νο­μέ­νου –παρά την από­λυ­τη αντι­στοι­χία με­τα­ξύ των αντι­γρά­φων ανά λίτρο λυ­μά­των και πι­θα­νόν, φο­ρέ­ων ή ασθε­νών».

Να ση­μειω­θεί πως οι τιμές έχουν εκτι­να­χτεί στις προ­α­να­φερ­θεί­σες πε­ριο­χές, όπου ενώ ήταν κάτω του ορίου των 2000 μο­νά­δων, ανέ­βη­καν από 8000, 9000 έως και 35000 μο­νά­δες (!)

Με αυτές τις με­τρή­σεις επι­βε­βαιώ­νε­ται αφε­νός η ει­κό­να που δίνει την Ρόδο σε ‘βαθύ κόκ­κι­νο’ και αφε­τέ­ρου, πως απαι­τεί­ται πολύ με­γά­λη προ­σο­χή και τή­ρη­ση των μέ­τρων προ­στα­σί­ας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.