Συνεντεύξεις

Θ. Σωτρίλλης: «Οι νησιώτες έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα»

«Ο Καλλικράτης λειτούργησε σαν «θηλειά» για τους Δήμους. Συνέβαλε όμως αρνητικά και η ατολμία ορισμένων αυτοδιοικητικών. Δεν πρόσφερε τίποτε η κομματική πειθαρχία. Εκτιμώ πως δεν μάθαμε ακόμη να χαμηλώνουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες για το καλό του τόπου και για χάρη της σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Το Νότιο Αιγαίο Μπροστά» του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, κ. Θωμάς Σωτρίλλης.

«Πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές που θα συμβάλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιδιώκω πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νησιά. Αυτό σημαίνει πλήρη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που σχετίζεται με τη νησιωτικότητα ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Μόνο έτσι θα σπάσει η απομόνωση των νησιών. Χρειάζονται δράσεις που θα συμβάλουν στο να υπάρχει ανάπτυξη στα μικρά και μεγάλα νησιά μας», δηλώνει ο κ. Σωτρίλλης, και προσθέτει πως οι νησιώτες θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

«Αν η πολιτεία δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της τότε σημαίνει πως θα πρέπει να παρέμβουμε. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, μη φοβούμενοι να φθάσουμε στα άκρα.Νησιώτες και στεριανοί είμαστε Έλληνες. Έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά και τα ίδια δικαιώματα», τονίζει ο κ. Σωτρίλλης.

Η συνέντευξη του κ. Θωμά Σωτρίλλη, αναλυτικά:
• Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να είστε υποψήφιος στις εκλογές για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκομαι σε μια ομάδα η οποία διεκδίκησε το Δήμο Ρόδου. Σε αυτό το διάστημα αναπτύχθηκαν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και οι εμπειρίες μου στα κοινά μου έδειξαν νέους δρόμους και χώρους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Δήμος ήταν μικρός για μένα. Ήταν μια εμπειρία καλή μαθησιακά καθώς για πρώτη φορά ο Καλλικράτης σαν θεσμός. Επρεπε να συνενώσει τους παλαιούς Δήμους σε ένα ΟΤΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται από τις προσωπικές φιλοδοξίες των ατόμων έως τις αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης. Θεώρησα, λοιπόν, ότι μια νέα ευκαιρία για εμπειρίες και προσφορά θα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

• Θεωρείτε πως ειδικά στον τομέα της Υγείας από τον οποίο προέρχεστε, η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τους κατοίκους της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών;
Πριν πολλά χρόνια επί νομαρχίας του κ. Σάββα Καραγιάννη, όταν ήμουν στη θέση του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, συνέβαλα ώστε να υλοποιηθεί μια ιδέα που εκείνη την εποχή φαινόταν ως ουτοπία. Αναφέρομαι στο πλωτό πολυιατρείο που έγινε γνωστό με την ονομασία «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας». Ήταν ένα πρωτοπόρο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα και περισσότερο για την ελληνική νοοτροπία, ιδιαίτερα της εποχής εκείνης. Παρόλα αυτά σήμερα μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η πολυδιαφημισμένη αποκέντρωση της υγείας είναι κενό γράμμα. Η νησιωτική μας Περιφέρεια υποφέρει και οι κάτοικοι των μικρών νησιών είναι στα όρια της απόγνωσης. Το «δελφίνι» έδωσε ανάσα αλλά τώρα η κατάσταση είναι ασφυκτική. Πιστεύω πως μέσα από την ενασχόλησή μου με την Περιφέρεια θα μπορούσα να αναζητήσω τρόπους για την στελέχωση των αγροτικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας που είναι ζωτικής σημασίας υποδομές για τους νησιώτες.

• Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της επόμενης πενταετίας;
Να δημιουργηθούν υποδομές που θα συμβάλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νησιά. Αυτό σημαίνει πλήρη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που σχετίζεται με τη νησιωτικότητα ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Μόνο έτσι θα σπάσει η απομόνωση των νησιών. Χρειάζονται δράσεις που θα συμβάλουν στο να υπάρχει ανάπτυξη στα μικρά και μεγάλα νησιά μας . Δεν αναφέρομαι μόνο στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και στον πρωτογενή τομέα . Είναι ανάγκη να μεριμνήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση των χαρακτηριστικών και των ιδιαιτεροτήτων κάθε νησιού.

• Θα είναι εύκολη η μάχη που θα δοθεί στις εκλογές για την Περιφέρεια ή εξαιτίας και του αριθμού των συνδιασμών; Ο αγώνας θα είναι δύσκολος;
Οι αποστάσεις και οι ξεχωριστές συνθήκες κάθε νησιού που το καθιστούν μοναδικό είναι η κυριότερη δυσκολία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ζήτημα σημαντικό είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων και συνδυασμών. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι η νίκη θα είναι δική μας παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.

• Θα μπορούσε και ο Δήμος Ρόδου να έχει παρεμβατικό ρόλο σε ό,τι αφορά την επίλυση των προβλημάτων του τομέα της Υγείας;
Δυστυχώς το Καλλικρατικό πλαίσιο δεν παρέχει δυνατότητες και ευκαιρίες για μια τέτοια παρέμβαση. Θα μπορούσε όμως να γίνει αρωγός σε διεκδικήσεις απέναντι στο κράτος, στηρίζοντας τις όποιες προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες.

• Εκτιμάτε πως η θητεία που κλείνει τώρα στο Δήμο Ρόδου ήταν αποδοτική ή θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα πάρα το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί ο Καλλικράτης;
Ο Καλλικράτης λειτούργησε σαν «θηλειά» για τους Δήμους. Συνέβαλε όμως αρνητικά και η ατολμία ορισμένων αυτοδιοικητικών. Δεν πρόσφερε τίποτε η κομματική πειθαρχία. Εκτιμώ πως δεν μάθαμε ακόμη να χαμηλώνουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες για το καλό του τόπου και για χάρη της σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών.

• Υπηρετείτε από το 1976 στο νοσοκομείο Ρόδου. Θεωρείτε πως οι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία του νοσηλευτικού μας ιδρύματος και κυρίως την προσφορά των ιατρών;
Το σίγουρο είναι ένα. Ο κόσμος εμπιστεύεται το νοσοκομείο μας όχι γιατί είναι σημαντικό σαν χώρος αλλά γιατί έχει αποδειχθεί πως έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να προσφέρει πολλά. Το έμψυχο δυναμικό του προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει με αυτοθυσία τις υπηρεσίες του ανεξάρτητα με τις πολιτικές, που οδηγούν στην πλήρη απαξίωση του τομέα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, στέκεται στο ύψος του με πλήρη επίγνωση του έργου που επιτελείται. Οι πολίτες των μικρών νησιών αναγνωρίζουν αυτή την προσφορά. Ιδιαίτερα τώρα που το κράτος δείχνει απροθυμία στην τοποθέτηση ιατρών στα μικρά νησιά. Στην ουσία εφαρμόζονται οι απόψεις της τρόικας, που εκτιμά πως νησιά με λιγότερους από 150 κατοίκους πρέπει να αφεθούν στο έλεος της μοίρας τους.

• Τι πραγματικά πρέπει να γίνει και από το αρμόδιο υπουργείο για να σταματήσουν τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας και να έχουν οι πολίτες τις υπηρεσίες που πρέπει από όλες τις δομές;
Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα, για να στελεχωθούν τα αγροτικά ιατρεία των μικρών νησιών και γενικά των απομακρυσμένων περιοχών. Πρέπει όλοι οι νησιώτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα από το κράτος. Αν η πολιτεία δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της τότε σημαίνει πως θα πρέπει να παρέμβουμε. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι μη φοβούμενοι να φθάσουμε στα άκρα.Νησιώτες και στεριανοί είμαστε Έλληνες. Έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά και τα ίδια δικαιώματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου