Συνεντεύξεις

Νατάσα Βενετοκλή: «Είμαι άνθρωπος που σέβομαι τις επιλογές των πολιτών»

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» η κυρία Νατάσα Βενετοκλή. Εχει διατελέσει πρόεδρος της πρώην Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με πολλά χρόνια πείρα στην πολιτική και στον κομματικό χώρο, έχει εκλεγεί με την παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» (μείζονα αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου) η Νατάσα Βενετοκλή μιλάει για την ‘πολιτική παρακαταθήκη’ από τον πατέρα της αείμνηστο δήμαρχο Ρόδου Δημήτρη Βενετοκλή, για την κατάσταση μέσα στην παράταξη του Μ. Γλυνού και ξεκαθαρίζει πως:
«Είμαι άνθρωπος που σέβομαι τις επιλογές τον πολιτών. Θα παραμείνω στην παράταξη με την οποία εκλέχθηκα, αν και η αποχώρηση του κ. Γλυνού από την τοπική αυτοδιοίκηση με αποδεσμεύει ηθικά για το επόμενο μου βήμα!».

• Κυρία Βενετοκλή, είστε πολλά χρόνια στα κοινά με μία μεγάλη παρακαταθήκη από τον πατέρα σας. Ποια είναι η γνώμη σας για την τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα;
Κυρία Ντόκου, η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκινάει από την εφηβική μου ηλικία καθώς ο πατέρας μου Δημήτρης Βενετοκλής δεν διετέλεσε μόνο δήμαρχος Ρόδου αλλά βρισκόταν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου για περισσότερα από 25 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η αγάπη για τον τόπο μας, οι αρχές και οι αξίες που είχε και ο τρόπος που υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση μεταλαμπαδεύτηκαν σε μένα από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι, η πρώτη μου εκλογή ως νομαρχιακή σύμβουλος ήταν σε ηλικία 26 ετών με τον συνδυασμό του Δρόσου Ταυλάριου, συνέχισα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΔ, ακολούθησε η εκλογή μου ως προέδρου της ΝΟΔΕ και τώρα ως περιφερειακής συμβούλου.
Με την μέχρι σήμερα εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και κυρίως το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πράξη η πραγματική έννοια της αυτοδιοίκησης. Χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων αλλά και ενίσχυση των φορέων αυτοδιοίκησης με το απαιτούμενο προσωπικό.
Η αποκέντρωση και η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης εξελίσσεται και βασικό ζητούμενο είναι μία αυτοδιοίκηση που θα απαντάει άμεσα και καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να υπερβαίνεις κόμματα, ιδεολογίες, παρατάξεις, για να μπορέσουν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις. Όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές μου επιλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργώ κομματικά.
Εξάλλου, τα προβλήματα του τόπου δεν έχουν ιδεολογία και πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε στην επίλυσή τους. Πιστεύω λοιπόν ότι χρειάζεται μία αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο σκέψης, τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών.
Ο πολίτης κουράστηκε από τις φορές που του υποσχέθηκαν μεγάλα έργα και δεν είδε ούτε τα βασικά.
Ο πολίτης έχει ανάγκη από μία πολιτισμένη καθημερινότητα.
Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να γίνουμε συμμέτοχοι σε μια διαδικασία λύσης και όχι σε ένα παιχνίδι προσωπικής αντιπαράθεσης.
Πρέπει να σταματήσει ο φόβος του πολιτικού κόστους να αφήνει τον τόπο πίσω! Πιστεύω ότι η κοινωνία είναι ώριμη πλέον γι’ αυτό.

• Κυρία Βενετοκλή, τι συνέβη τον τελευταίο καιρό στην παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ με τις αποχωρήσεις και την στάση που τηρεί ο επικεφαλής;
Σε μία παράταξη είναι λογικό να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες καθώς οι παρατάξεις απαρτίζονται από ανθρώπους έντονα πολιτικοποιημένους με ισχυρές προσωπικότητες. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε την ανεξαρτητοποίηση ενός αγαπημένου φίλου, καθώς διαφώνησε με συγκεκριμένες πρακτικές που ακολουθούνται.
Είναι μία προσωπική απόφαση την οποία δεν θα κρίνω καθώς, όπως γνωρίζετε, στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, καθώς και άλλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Αρχής, είχαν ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών.
Ο κ. Γλυνός αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος για την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό προκάλεσε κάποιους τριγμούς, οι οποίοι όμως ξεπεράστηκαν. Η παράταξη συνεχίζει την πορεία της που δεν είναι άλλη από τον ρόλο που την έταξε ο λαός του Ν. Αιγαίου, της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Και χρησιμοποιώ τον όρο μειοψηφία γιατί δεν μου αρέσει ο όρος αντιπολίτευση. Εξάλλου υποχρέωσή μας είναι να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και όχι με τους αντιπάλους.
Αυτός είναι ο ρόλος όλων των παρατάξεων και όχι η στείρα αντιπολίτευση. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε και να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα της Περιφερειακής Αρχής όπου αυτό απαιτείται.
• Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στον τρόπο διεξαγωγής των περιφερειακών συμβουλίων, καθώς λόγω και του κορωνοϊού γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Είναι και αυτός ένας λόγος που υπάρχουν προβλήματα στην έκφραση των θέσεων του κάθε συμβούλου;
Στα δύο τελευταία χρόνια ο κόσμος άλλαξε λόγω της πανδημίας. Η τηλεδιάσκεψη μπήκε στην ζωή μας και ίσως είναι και ένα από τα θετικά αποτελέσματα του κορωνοϊού γιατί καταφέραμε να μηδενίσουμε τις αποστάσεις.
Ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι η τηλεδιάσκεψη όταν αφορά στην λειτουργία των συμβουλίων και ειδικότερα του Περιφερειακού, νομίζω ότι λειτούργησε αρνητικά. Η συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων δεν γίνονται εύκολα μέσα από μία κάμερα και πολύ περισσότερο όταν ο χρόνος που σου δίνεται είναι τόσο περιορισμένος που δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις τις σκέψεις σου.
Ευελπιστώ ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει με τις δια ζώσης συνεδριάσεις.

• Πολλές φορές παρακολουθούμε ότι δεν απέχετε πολύ από το να συμφωνήσετε με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Το να διεκδικήσει ξανά την περιφέρεια αλλά χωρίς αντίπαλο, θα ήταν κάτι θετικό ή αρνητικό για κείνον;
Κυρία Ντόκου, το να διαφωνείς με κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να συνεργαστείς. Δεν έχω συνηθίσει στη μηδενιστική κριτική. Μπορεί να συγκρουστώ, αλλά θα το κάνω πάντα μέσα σε ένα όριο. Όταν μιλάω δημοσίως μετράω τα λόγια μου και αρνούμαι να γίνω κάτι που δεν είμαι. Εμείς ορίζουμε τις αντιπαραθέσεις που επιλέγουμε και το γήπεδο που επιλέγουμε για να αντιπαρατεθούμε. Προσωπικά επιλέγω τον πολιτικό πολιτισμό και δεν παρασύρομαι. Ωστόσο, εάν χρειαστεί να συγκρουστώ θα το κάνω αλλά με τους όρους και τα όρια που θα ορίσω εγώ. Εξάλλου, ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι κάπου θα ξαναβρεθούμε! Συγκρούομαι, αλλά για μένα η σύγκρουση δεν είναι προσωπική, αλλά μία αντιπαράθεση πολιτική.
Το αν ο κ. Χατζημάρκος θα είναι χωρίς αντίπαλο είναι πολύ νωρίς να το γνωρίζουμε, γιατί ο πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο Δημοκρατία έχουμε και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την Περιφέρεια.

• Κυρία Βενετοκλή ποια είναι η επόμενη ημέρα για εσάς;
Κα Ντόκου όπως σας είπα, είμαι άνθρωπος που σέβομαι τις επιλογές τον πολιτών. Θα παραμείνω στην παράταξη με την οποία εκλέχθηκα, αν και η αποχώρηση του κ. Γλυνού από την τοπική αυτοδιοίκηση με αποδεσμεύει ηθικά για το επόμενό μου βήμα. Ωστόσο, είπα και νωρίτερα ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ μεγάλος για να αποφασίσω και να δηλώσω από τώρα ποιο θα είναι αυτό το βήμα. Έχω μάθει να αφουγκράζομαι την κοινωνία και να μην ξεχνάω ποτέ ότι η έπαρση προηγείται της πτώσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου