Πολιτιστικά

Ημερίδα Ενημέρωσης Γονέων για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου στη Κρεμαστή

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 στις 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου.

Η ημερίδα αυτή γίνεται σε συνέχεια της προσπάθειας για ενημέρωση της χρήσης του διαδικτύου με ασφάλεια από μαθητές και γονείς στηρίζοντας το βασικό σύνθημα «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!»
Όπως κάθε χρόνο, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημος διοργανωτής του εορτασμού στην Ελλάδα, έχει προσκαλέσει τους εκπαιδευτικούς να δράσουν ως «Πρεσβευτές» και πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!», και διοργανώνοντας εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο, στο φορέα, στην τοπική κοινωνία.

Στόχος και των φετινών δραστηριοτήτων είναι να δράσουν όλοι οι «Πρεσβευτές» ως προωθητές των μηνυμάτων και των στόχων του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε., όντας έτσι πραγματικοί πρεσβευτές του έργου. Για την στήριξη των πρωτοβουλιών, παρέχεται όλο το online υλικό του ιστοχώρου, που φέτος έχει εμπλουτιστεί με νέα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars).

Επίσης, θυμίζουμε την πρωτότυπη τηλεοπτική εκστρατεία “Το Παντοπωλείο”. (Safer Internet.gr)
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά μας είναι οι «ψηφιακοί γηγενείς». Για αυτά το Διαδίκτυο δεν είναι μια νέα τεχνολογία που εμφανίστηκε για να αλλάξει την καθημερινότητά τους, ΕΙΝΑΙ η καθημερινότητά τους. Εμείς, λοιπόν, οι «ψηφιακοί μετανάστες» οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα ώστε να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε και να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ή μηχανικός πληροφορικής, χρειάζεται απλά εξοικείωση με τα διαδραστικά μέσα.

Όπως πάντα, το κλειδί είναι η γνώση. Είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι όλα τα προβλήματα που προβάλλονται σε σχέση με το Διαδίκτυο δεν εμφανίστηκαν τώρα, αλλά προϋπήρχαν του μέσου.

Αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος που ένα πρόβλημα μπορεί να μας «χτυπήσει» την πόρτα, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, και μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή.
· Εξερευνήστε μόνοι ή παρέα με το παιδί σας το Διαδίκτυο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέει το παιδί σας όταν σας ζητά βοήθεια για κάτι που συνέβη στο Ίντερνετ!
· Μην απαγορεύετε στα παιδιά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
· Εξηγείτε τους τον λόγο που δεν επιτρέπετε συγκεκριμένες ενέργειες ή ιστοσελίδες.
· Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι και κάντε το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση.
· Βρείτε ιστοχώρους κατάλληλους για τα παιδιά σας με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο και πλοηγηθείτε σε αυτούς τους χώρους μαζί.
· Μάθετε στα παιδιά σας να σας εμπιστεύονται και να σας μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους διαδικτυακούς τους φίλους.
· Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.

(πηγή: SaferInternet.gr)

Χαράλαμπος Β. Συργιάννης
Εκπαιδευτικός
Ειδικός για θέματα Ασφαλούς Διαδικτύου
Πρεσβευτής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου