Ατάκτως Ερριμμένα

Bρες τις διαφορές…

Τα ίδια – χρησιμοποιώντας ακόμη και ολόκληρες φράσεις ίδιες- ακούμε από τους πρωθυπουργούς στο γενικό πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων.Ελπίζουμε κάποτε, κάποιος, να τις κάνει και πράξη, έτσι ώστε ο επόμενος να βρει άλλα πιο ευφάνταστα και καινούργια να πει ότι θα πράξει.
Για του λόγου το αληθές, το απόσπασμα από άρθρο του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος παραθέτει τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα (2015) σε συγκριτική μορφή με αυτές του Σαμαρά (2012) και Παπανδρέου (2009).
Δείτε κάποιες από αυτές:

Περί του «καλού παραδείγματος» με την κατάργηση προνομίων υπουργών και βουλευτών:

Τσίπρας 2015: Αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών. (…) Στην ίδια κατεύθυνση θα ζητήσω από τη Πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του Βουλευτικού αυτοκινήτου. Περιορίζουμε το προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%. (…) Γιατί ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάει στη γειτονιά εκεί όπου ο πολίτης έχει ανάγκη από ασφάλεια και από τη παρουσία του.
Σαμαράς 2012: Θα εξεταστούν προσεκτικά τα προνόμια των βουλευτών και θα κοπούν όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Όπως τα αυτοκίνητα και οι διπλές συντάξεις για τους νέους βουλευτές. Θα περιοριστούν οι σύμβουλοι, ιδιαίτερα των υπουργών.
Παπανδρέου 2009: Τέρμα στους αστυνομικούς-οικιακούς βοηθούς και στις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνω το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μαξίμου κατά 50%. Μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων.

Περί ελπίδας :

Τσίπρας 2015: Βλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας.
Σαμαράς 2012: Ο λαός έχει ανάγκη σήμερα από τέσσερα πράγματα: Από αλήθεια. Από Προοπτική. Από Ελπίδα. Κι από κουράγιο.
Παπανδρέου 2009: Το βλέπουμε, το νιώθουμε γύρω μας, το αισθανόμαστε: ένας άνεμος ελπίδας πνέει πια στη χώρα μας. Οι Έλληνες ελπίζουν ξανά.

Περί ανηφόρας

Τσίπρας 2015: Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός.
Σαμαράς 2012: Η Ελλάδα βρίσκεται, ναι, σε δύσκολη θέση.
Παπανδρέου 2009: Ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος.

Περί διαπραγμάτευσης και μεταρρυθμίσεων

Τσίπρας 2015: Στη διαπραγμάτευση που επιτέλους ξεκίνησε η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις. Δεν δέχεται εντολές. (..,) Να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για μια ριζική μεταρρύθμιση του κράτους. Γιατί χωρίς αυτή τη ριζική μεταρρύθμιση, ακόμη και με την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος, το αδιέξοδο θα επανέλθει.
Σαμαράς 2012: Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα πολιτική, μια πιο επιθετική προσέγγιση. Δεν επαιτούμε βοήθεια, δεν εκλιπαρούμε για ελαφρύνσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια σειρά από μεγάλες διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές, όχι γιατί μας τις ζητά η δανειακή σύμβαση, αλλά γιατί πρέπει να τις κάνουμε. Μερικές, μάλιστα, απ’ αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια. Κι αν είχαν γίνει, ίσως δεν θα φτάναμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση.
Παπανδρέου 2009: Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δύσκολη, αλλά δεν φοβόμαστε γιατί ξέρουμε και μπορούμε. Έχουμε και βούληση και πρόγραμμα για να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες. (…) Η κατάσταση δεν επιτρέπει σε κανέναν να εξυπηρετεί ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα και να σταθεί εμπόδιο στις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι Έλληνες πολίτες – στις αλλαγές για τις οποίες έχουμε καθαρή εντολή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου