Τοπικές Ειδήσεις

Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντ. Καμπουράκη στην εκδήλωση «Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Τουρισμός»

“Με πολλή χαρά παραβρέθηκα σήμερα στην εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση «Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Τουρισμός», που φέρνει σε πρώτο πλάνο τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνάρτηση με τον τουρισμό.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου, το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, για τη δημιουργία αυτής της ευκαιρίας. Ο διάλογος και η δημόσια συζήτηση πάντα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να ενωθούν δυνάμεις. Η καλή συνεργασία είναι αυτή που θα δώσει ώθηση σε αυτό το αναπτυξιακό άλμα προς μια νέα εποχή για τη Ρόδο μας. Με την προσπάθεια όλων, η Ρόδος σε πλήρη συγχρονισμό με την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, γυρίζει σελίδα.” τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ρόδου Αντ. Καμπουράκης στην εκδήλωση «Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Τουρισμός»

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου:

Με πολλή χαρά αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση στην αποψινή, εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση που φέρνει σε πρώτο πλάνο τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνάρτηση με τον τουρισμό.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές,  τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου, το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, για τη δημιουργία αυτής της ευκαιρίας. Ο διάλογος και η δημόσια συζήτηση πάντα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να ενωθούν δυνάμεις. Η καλή συνεργασία είναι αυτή που θα δώσει ώθηση σε αυτό το αναπτυξιακό άλμα προς μια νέα εποχή για τη Ρόδο μας.

Μετά την οδυνηρή εμπειρία της δεκάχρονης κρίσης, μετά την πρωτοφανή περιπέτεια της πανδημίας και  παίρνοντας τα αναγκαία μαθήματα μπορούμε πλέον να χαράξουμε έναν ελεύθερο και καθαρό διάδρομο για την απογείωση των πραγματικών δυνατοτήτων μας. Με την προσπάθεια όλων, η Ρόδος σε πλήρη συγχρονισμό με την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας,  γυρίζει σελίδα.

Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε ακόμη, αλλά στο τέλος να συνθέσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ρόδος μας θα καταφέρει  να απελευθερώσει όλη τη συσσωρευμένη  δυναμική της.

Έχουμε κάνει όλοι ένα μαραθώνιο  αντοχής και θα αδικούσε όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε το να μην καταφέρει η Ρόδος να μπει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί νέο πλούτο και θα διαχέει δίκαια τα οφέλη της στην κοινωνία, ενισχύοντας την απασχόληση και ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή.

Γι αυτό και τώρα πρέπει να γίνουμε “σπρίντερς”.  Να αναπτύξουμε ταχύτητες. Και όσο πιο ευρεία συναίνεση υπάρχει μεταξύ όλων των δυνάμεων τόσο πιο γρήγορες θα είναι οι ταχύτητές μας.

Το 2023 μπήκε για τη Ρόδο μας με το δεξί. Μόλις πριν λίγες μέρες στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Δήμου Ρόδου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου της ανακατασκευής του Εθνικού Θεάτρου μας. Ένα μεγάλο όνειρο των Ροδιτών, επιτέλους, γίνεται πράξη.  Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου αναγεννάται και το 2025 θα ανάψουν ξανά τα φώτα της ράμπας του.  Όχι στα λόγια, ούτε στα χαρτιά. Αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο, δρομολογημένες διαδικασίες υλοποίησης, συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα και πάνω απ’ όλα,  με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης.

Απαιτήθηκε ένας πραγματικός μαραθώνιος μελετητικού έργου και συνοδευτικών πρωτοβουλιών που συνένωσε όλες τις δυνάμεις του νησιού μας (Δήμος Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Επιστημονικοί Φορείς, εθελοντές επαγγελματίες και επιστήμονες) αποδεικνύοντας στην πράξη πως κάθε σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια φέρνει αποτέλεσμα και δικαιώνεται. Γι’ αυτό και ερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ροδιτών,  θέλω και από αυτό το βήμα  να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη σπουδαία επιτυχία για το νησί μας. Όπως και την ευγνωμοσύνη μου,  στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που έσκυψαν με ενδιαφέρον πάνω από την προσπάθειά μας και  αγκάλιασαν αυτό το μεγάλο όνειρο της Ρόδου προκειμένου να  γίνει πραγματικότητα. Και γίνεται.

Η Ρόδος πέρα από την ευλογία της φυσικής ομορφιάς της προικίστηκε και με το δημιουργικό πνεύμα των ανθρώπων της που την αναδεικνύει διαχρονικά σε σταυροδρόμι και φωτεινό φάρο πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι οι ρίζες μας. Το αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας αλλά ταυτόχρονα και το όχημά μας προς το μέλλον.

Γι’ αυτό και ως Δήμος Ρόδου έχουμε βάλει τον πολιτισμό στο κέντρο της στρατηγικής μας για ένα βιώσιμο αύριο ποιότητας και ευημερίας για όλους. Η βιώσιμη ανάπτυξη και ο βιώσιμος τουρισμός που είναι προϋπόθεση για να την πετύχουμε, έχουν σαφέστατα και μια πολιτιστική διάσταση. Από τον πολιτισμό της καθημερινότητας μέχρι τη σύγχρονη ροδίτικη καλλιτεχνική δημιουργία. Κι από την ανάδειξη των πολιτισμικών μνημείων μας, με εμβληματικότερη όλων τη Μεσαιωνική μας πόλη, μέχρι την επένδυση στην αναβάθμιση και την ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών του τόπου μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Εθνικό Θέατρο θα δώσει νέα πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας και θα αποτελέσει  ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών στον τόπο μας.

Γι’ αυτό και το μήνυμά μου στην αποψινή εκδήλωση είναι να εμπνευστούμε, να οραματιστούμε το καλύτερο αύριο και  να συνεργαστούμε για να το καταστήσουμε εφικτό. Το αύριο τστηης Ρόδου μας και  των επόμενων γενιών της  είναι το χρέος της δικής μας γενιάς σήμερα.  Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε γρήγορα, με συνεργασία,  με σχέδιο  και  ευθύνη,  με συνέπεια και σοβαρότητα,  καθώς το μέλλον δεν περιμένει κανέναν. Εμείς πρέπει να το προλάβουμε και να το κερδίσουμε. Με έργα, με δράσεις, με πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας που μέχρι και χθες, κάποιοι έλεγαν πως «αυτό δεν γίνεται». Κλωτσούσαν το τενεκεδάκι και ροκάνιζαν χρόνο. Αυτή την αδράνεια δεκαετιών, ειδικά στα ζητήματα των εμβληματικών πολιτιστικών υποδομών στο νησί μας, εμείς την ανατρέψαμε. Και δεν αφορά  μόνον τα μεγάλα έργα όπως το Εθνικό και η Μεσαιωνική Πόλη αλλά και δεκάδες μικρότερα. Με την αρχή του νέου έτους   ένα ακόμη κτήριο, ένα πραγματικό στολίδι πολιτισμού επιστρέφει στους κατοίκους του Αρχαγγέλου. Έναν και πλέον αιώνα αφότου άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του ως δημοτικό σχολείο στον Αρχάγγελο, το εμβληματικό κτήριο που βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας τα τελευταία χρόνια στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού, είναι πλέον έτοιμο να δοθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία ως κέντρο πολιτισμού.

Όλα γίνονται, λοιπόν. Όλα γίνονται όταν αγαπάμε τη Ρόδο και βάζουμε τα δυνατά μας για να αποδείξουμε αυτή την αγάπη στην πράξη. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση και συγχαίρω άλλη μια φορά τους διοργανωτές που επιβεβαιώνουν πως η πρόοδος είναι υπόθεση όλων μας και όλοι οφείλουμε να είμαστε ενεργοί, δημιουργικοί και συμμέτοχοι,  σε μια νέα εποχή για την πολιτιστική ταυτότητα, την τουριστική εικόνα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ρόδου μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου