Ρεπορτάζ

Εκδικάστηκε η αγωγή από αδικοπραξία της «Ενεργειακής ΑΕ» κατά του Χαράλαμπου Κόκκινου

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Mονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία που υπέβαλε η εταιρεία «Ενεργειακή ΑΕ» εις βάρος του πρώην χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, πρώην προέδρου της και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Νοτίου Αιγαίου «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου» κ. Χαράλαμπου Κόκκινου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο κ. Κόκκινος έχει αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό στην ποινική δίκη και η απόφαση έχει καταστεί αμετάκλητη.
Η εταιρεία υπέβαλε χθες δήλωση στο δικαστήριο υποβάλλοντας και αντίγραφο της αποφάσεως.
Θυμίζουμε ακόμη ότι με την αγωγή της η εταιρεία ζητά να υποχρεωθεί ο κ. Κόκκινος να της καταβάλει το ποσό των 18.183,23 € για την αποκατάσταση της θετικής ζημίας, που υπέστη, άλλως και όλως επικουρικώς, να υποχρεωθεί να καταβάλει το ανωτέρω ποσό με βάση τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού καθώς κατέστη πλουσιότερος κατά την αξία αυτού λόγω παράνομης αιτίας με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.
Επιπλέον, ζητά να υποχρεωθεί ο κ. Κόκκινος, να της καταβάλει το ποσό των 50.000 € ως χρηματική αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, που υπέστη από την τρώση της φήμης και αξιοπιστίας της εταιρίας, με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.
Ζητά ακόμη να υποχρεωθεί ο κ. Κόκκινος να επιστρέψει το σύνολο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του οποίου η χρήση είχε παραχωρηθεί από την εταιρεία, άλλως να καταβάλει την αξία του η οποία ανέρχεται στο ποσό των 915,54 €.
Στη δήλωση της «Ενεργειακής ΑΕ» προς το δικαστήριο αναφέρεται ότι η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου είναι μείζονος σημασίας για τη δικαστική διάγνωση της ένδικης διαφοράς και τονίζεται ότι υπήρξε αθωωτική λόγω αμφιβολιών σχετικά με τη συνδρομή του υπερχειλούς δόλου σκοπού για τον κ. Κόκκινο.
Ειδικότερα, στο σκεπτικό της αποφάσεως αναφέρονται επι λέξει τα εξής:
«..Στην προκειμένη περίπτωση από την ανωμοτί εξέταση του παρισταμένου προς υποστήριξη της κατηγορίας και τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης στο ακροατήριο, που περιέχονται στα ενσωματωμένα στην παρούσα απόφαση πρακτικά της δημόσιας συνεδριάσεως του παρόντος Δικαστηρίου, την ανάγνωση των πρακτικών της πρωτοβάθμιας δίκης και όλων ανεξαιρέτως των εγγράφων, τα οποία αναγνώσθηκαν στο ακροατήριο και καταχωρήθηκαν στα ίδια πρακτικά και γενικά από όλη τη συζήτηση της υποθέσεως (και από την αξιολογική εκτίμηση όλων των αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το άρθρο 177 παρ. 1 ΚΠΔ αρχή της ηθικής αποδείξεως,) αποδείχθηκε ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος, Χαράλαμπος Κόκκινος,πράγματι ζημίωσε την εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» κατά το συνολικό ποσό των 3.521,39€, ποσό που δηλώνουν και οι παριστάμενοι προς υποστήριξη της κατηγορίας ότι ζημιώθηκε η εταιρία καθώς υπέβαλε προς είσπραξη τα αντίστοιχα δικαιολογητικά για τις αερόπορικές μετακινήσεις του, μολονότι είχε υποβάλει τα ίδια δικαιολογητικά εισπράττοντας την αξία των εισιτηρίων και από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (της οποίας επίσης ήταν πρόεδρος).
Ωστόσο, δεν προέκυψε κατά τρόπο αναμφίβολο, ότι ο ως άνω κατηγορούμενός-είχε σκοπό να αποκομίσει με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος. Ειδικότερα, λόγω των πολλαπλών και συχνών αεροπορικών ταξιδιών του εκείνο το χρονικό διάστημα (από 11-9-2014 ως 15-9-2015), των πολλών ιδιοτήτων που είχε (χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, πρόεδρός ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε, πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου Ε.Ν.ΠΕ και προέδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος), των κοινών εκδηλώσεων που αναπόφευκτα συνέπεσαν το ίδιο χρονικό διάστημα, της έλλειψης μεθοδικότητας και οργάνωσης του ίδιου, αλλά και της αναποτελεσματικής, χρονοβόρας και δυσλειτουργικής διαδικασίας έγκρισης των δαπανών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν αρκετά πιθανό να χανόταν ο έλεγχος και να μην γνώριζε και ο ίδιος τα πραγματικά ποσά που έπρεπε να του επιστραφούν και από ποια υπηρεσία..»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου