Ειδήσεις

Κουμουτσάκος: Το μεταναστευτικό «δεν είναι εύκολο θέμα στον πολιτικό διάλογο»

Η ανάγνωση του προσφυγικού ως μέσου εξεύρεσης μιας νέας ισορροπίας στον επικοινωνιακό λόγο, απογυμνωμένης από την πόλωση που επικρατεί, αποτέλεσε το θέμα της εκδήλωσης «Δημόσια επικοινωνία για τη μετανάστευση» που συνδιοργάνωσαν η γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) και η Λέσχη της Βενετίας, σήμερα στην Αθήνα.

Το μεταναστευτικό «δεν είναι εύκολο θέμα στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο, είναι πολύπλοκο, σύνθετο και δύσκολο» παραδεχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την ομιλία του. Όπως περιέγραψε, οι κάτοικοι της Λέσβου το 2015 «άνοιξαν τα σπίτια τους, τις καρδιές τους, τα χέρια τους για να υποδεχτούν τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που έφτασαν». Σήμερα, «οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι για πολύ λιγότερες αφίξεις έχουν μια τελείως διαφορετική στάση, αντί για ανοιχτές πόρτες τώρα έχουμε κλειστές πόρτες, εκεί που υπήρχε μια διάθεση καλωσορίσματος, υπάρχει μια εσωστρέφεια, διότι πέντε χρόνια μετά, έχει επέλθει μια κόπωση».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, «οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε τα μηνύματα κατανοητά και πρέπει να ξεκινήσουμε από το να καθοριστούν με σαφήνεια οι όροι, ώστε όλοι να ξέρουν τι εννοούμε πρόσφυγας ή μετανάστης, τι είναι η νόμιμη και η παράνομη μετανάστευση, τι είναι οι επιστροφές, τι οι επαναπροωθήσεις, διότι όλα αυτά στο μυαλό των απλών πολιτών και ειδικά κοινωνιών που είναι αντιμέτωπες κάθε μέρα με το πρόβλημα, είναι ασαφή».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε πολύ βαθιά στη ρίζα της κοινωνίας, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Όσο όλα αυτά μένουν ασαφή, τόσο οι κοινωνίες θα γίνονται εύκολα θύματα ή της σκληρά εθνικιστικής ρητορίας ή της υπερβολικά δικαιωματιστικής. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, αυτό προσπαθούμε στη νέα κυβέρνηση να κάνουμε πράξη κάθε μέρα, βασισμένοι στη φιλοσοφία της δημοκρατικής αυστηρότητας, που προστατεύει το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο ‘Αντριου Γκίντες, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής του European University Institute, επισήμανε ότι «δεν είναι αληθές ότι υπάρχει αντιμεταναστευτικό κύμα που σαρώνει όλη την Ευρώπη, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για κάτι τέτοιο. Την τελευταία δεκαετία, το συναίσθημα των Ευρωπαίων κατά των μεταναστών δεν ανεβαίνει. Υπάρχει αντιμεταναστευτικό αίσθημα, αλλά στην πορεία του χρόνου έχει σταθερά χαρακτηριστικά». Πρόσθεσε δε, ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης ενισχύθηκε η άνοδος της προβολής του θέματος και τώρα παρουσιάζει μια κάμψη. ‘Αρα αυτό που άλλαξε στην Ευρώπη είναι η ειδική σημασία που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι κάτοικοι στη μετανάστευση, άλλαξε δηλαδή η υπεροχή του θέματος στην ημερήσια διάταξη». Κατέληξε δε ότι «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα του διαλόγου για το μεταναστευτικό και να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο στο διάλογο, ώστε να είναι περισσότερο εξισορροπημένος και λιγότερο πολωτικός».

Ο Τζουλιέν Σάιμον, περιφερειακός συντονιστής του ICMPD για τη Μεσόγειο, έκανε λόγο για μια έντονη πόλωση στο δημόσιο λόγο, υπογράμμισε ότι «το θέμα της επικοινωνίας έχει σημασία σήμερα πολύ περισσότερο από ό,τι παλαιότερα» και πρόσθεσε ότι «μια εξισορρόπηση της μεταναστευτικής πολιτικής σημαίνει να βρούμε τα κοινά στοιχεία, παρά αυτά που μας διχάζουν».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου