Ειδήσεις

Ποιοι βουλευτές του Ποταμιού «λοξοκοιτάνε» προς το ΠΑΣΟΚ

Διεργασίες στο εσωτερικό του Ποταμιού.  Ποιοι βουλευτές βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κόμματος και συζητούν με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η αποχώρηση του Χ. Θεοχάρη και του Ιάσωνα Φωτήλα από την ΚΟ του Ποταμιού φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή στο σήριαλ των αποχωρήσεων από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη. Οι βουλευτές του κόμματος στο παρασκήνιο εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του Ποταμιού διαβλέποντας ότι η στρατηγική που έχει χαράξει η ηγεσία οδηγεί το Ποτάμι σε δημοσκοπικό και εκλογικό αφανισμό.

Για τους λόγους αυτούς, αρκετοί βουλευτές του Ποταμιού έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με κόμματα του χώρου της Κεντροαριστεράς με στόχο να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην βουλή στην περίπτωση που θα προκληθούν εκλογές.

Η εμπειρία όμως τόσο της πορείας του Χ. Θεοχάρη ο οποίος διαγράφηκε από το νέο κόμμα που δημιούργησε ή του Ιάσωνα Φωτήλα ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε χωρίς να έχει εξασφαλίσει την μετακίνησή του στην ΝΔ, έχουν κάνει τα μέλη της ΚΟ του Ποταμιού ιδιαίτερα προσεκτικά στις κινήσεις τους.

Πέραν των βουλευτών που έδειξαν  την προτίμησή τους προς την ΝΔ δεν έχει εκφραστεί ακόμα η ομάδα των μελών της ΚΟ του Ποταμιού  που καλοβλέπει την προοπτική να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΗΕΤΟC.gr, οι βουλευτές του Ποταμιού Κ. Μάρκου, Αχ. Ιλχαν και Γ. Μαυρωτάς είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να ενταχθούν στην ΚΟ του κόμματος αφού φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το Ποτάμι.

Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Μάρκου υπήρξε στέλεχος της Κίνησης των Ενεργών Πολιτών η οποία υπό την ηγεσία του νυν βουλευτή της ΝΔ, αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ το 2011 για να μετακινηθούν στην ΔΗΜΑΡ. Η κ. Μάρκου εκλέχτηκε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και μετά την αποχώρηση του κόμματος από την τρικομματική κυβέρνηση με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπο την Πρωθυπουργία του Αν. Σαμαρά, μετακινείται στο Ποτάμι όπου εκλέγεται βουλευτής του κόμματος στις εκλογές του 2015.

Αντίστοιχα ο Αχ.Ιλχαν από το 2009 μέχρι σήμερα που συμμετέχει σε εκλογές έχει ως μόνιμο αντίπαλο στην Ροδόπη τον Ευ. Στυλιανίδη από τον οποίο χάνει την έδρα.  Στις εκλογές του 2009 κατήλθε με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και έλαβε 8.323 σταυρούς αλλά δεν εκλέχτηκε αφού ο Στυλιανίδης κέρδισε την έδρα που πήρε η Νέα Δημοκρατία με 17.056 σταυρούς προτίμησης. Την ίδια αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία και προσχώρησε στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 όπου συγκέντρωσε 11.207 ψήφους και ήρθε δεύτερος μόνος του ουσιαστικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ αλλά το κόμμα του κέρδισε μόνο το 2,56% των ψήφων σε πανελλαδικό επίπεδο (κάτω από το 3%) και δεν κατάφερε να εισέλθει στην Βουλή. Μετά την προσχώρηση της ΔΗ.ΣΥ στην Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συμπόρευση στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όπου και τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Ροδόπη.

Μπόρεσε και έλαβε 12.318 ψήφους αλλά έχασε την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη που επικαλούμενος κίνδυνο μη εκπροσώπησης των Χριστιανών της Ροδόπης στην Βουλή αφού το ΠΑΣΟΚ,ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ είχαν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια τους μουσουλμάνους κατάφερε να λάβει 12.527 ψήφους. Στις ευρωεκλογές του 2014 δεν κατήλθε ως υποψήφιος και υποστήριξε το μειονοτικό ΚΙΕΦ αν και βρισκόταν ακόμα στην ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ανακοίνωσε την συμπόρευση του με Το Ποτάμι αλλά πέτυχε το χειρότερο μέχρι τότε αποτέλεσμα του αφού πήρε μόνο 5.746 ψήφους.

Ωστόσο με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στην Ροδόπη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις εκλογές αυτές το Ποτάμι μπόρεσε λόγω των υψηλών ποσοστών του στον Νομό (20,91%) κατάφερε να κερδίσει 1 από τις 3 έδρες και έτσι ο Ιλχάν ο οποίος συγκέντρωσε 12.082 ψήφους εξελέγη βουλευτής μετά από 8 χρόνια. Τέλος ο Γ. Μαυρωτάς ασχολήθηκε με την πολιτική για πρώτη φορά με το Ποτάμι. Ο πρώην διεθνής υδατοσφαιριστής ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι το 2014 και στις 25 Ιανουαρίου 2015 εκλέχθηκε βουλευτής (Περιφέρεια Αττικής) του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρ. Ψαριανός αποτελούν δύο βουλευτές που από την μία πλευρά υποστηρίζουν την σύμπραξη του Ποταμιού με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τις δυνάμεις του κέντρου και της μεταρρυθμιστικής αριστεράς αλλά εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσουν σε κινήσεις αποχώρησης από το Ποτάμι.

Ο Σπ. Λυκούδης θα επιδιώξει μέχρι τέλους να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για κοινή εκλογική κάθοδο των δύο χώρων ενώ ο Γρ. Ψαριανός είναι από τα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς που έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ από την περίοδο που βρισκόταν στην κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά απίθανη την μετακίνησή του στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως βουλευτού τουλάχιστον σε αυτήν την φάση.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου