Ειδήσεις

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των πρώτων μεταπτυχιακών μαθημάτων Λαογραφίας στην Κάρπαθο

«Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των πρώτων μεταπτυχιακών μαθημάτων Λαογραφίας στην Κάρπαθο»
Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καταλληλότερο μέρος για την έναρξη των πρώτων μεταπτυχιακών μαθημάτων Λαογραφίας στην Κάρπαθο από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών, αφού και η φιλοξενία ήταν άψογη από τον Καθηγούμενο της Μονής π. Καλλίνικο αλλά και το όλο μοναστηριακό κλίμα ενέπνευσε καθηγητές, φοιτητές και συμμετέχοντες.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν γύρω στις 14:00 μ. μ. με τους διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές κυρίους Μηνά Αλεξιάδη, Μ. Γ. Βαρβούνη, Μ. Γ. Σέργη να μεταδίδουν τις γνώσεις τους. Στη συνέχεια, ακολούθησε η καθιερωμένη παράκληση στο καθολικό της Μονής και στις 18:30 πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου – Κάσου.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιότατος π. Καλλίνικος, καλωσόρισε άπαντες και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μονής η οποία σημειωτέον είναι το μοναδικό μοναστήρι του νησιού και το καθολικό στο οποίο πραγματοποιήθηκε η παράκληση είναι ναός Βυζαντινός σταυροειδής μετά τρούλου και ανεγέρθηκε τον Οκτώβριο του 1857.
Τους σκοπούς του Ινστιτούτου υπογράμμισε ο εμπνευστής του Καθηγητής και Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας κ. Μηνάς Αλεξιάδης, οι οποίοι επιγραμματικά είναι:
1. Η προαγωγή της βασικής θεωρητικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας του λαϊκού πολιτισμού στον Ελληνικό χώρο και με ιδιαίτερη έμφαση στον χώρο της Δωδεκανήσου και άλλων νησιών του Αιγαίου,
2. Η διάδοση της γνώσης του λαϊκού πολιτισμού σε κάθε ενδιαφερόμενο, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρπάθου και ιδίως στους φοιτητές Φιλολογίας και των άλλων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης και άλλων Πανεπιστημίων, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη κατάρτιση των λειτουργών της Εκπαίδευσης σε θέματα λαϊκού πολιτισμού.
Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους φοιτητές ο κ Αλεξιάδης τους είπε ότι « Θα γνωρίσετε έναν άλλο λαϊκό πολιτισμό στην Κάρπαθο και κυρίως θα γνωρίσετε την καρπάθικη φιλοξενία!»
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου – Κάσου κ. κ. Αμβρόσιος εξέφρασε την ελπίδα και ευχή « το Ινστιτούτο να θέσει φραγμό στην καταστροφή της Παράδοσης, γιατί όταν σβήσει η Παράδοση δεν αναβιώνει εύκολα…» και ευχήθηκε την ενδυνάμωση και την συνέχιση των εργασιών του Ινστιτούτου.

Στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος ανέφερε τα εξής :

Με πολύ μεγάλη χαρά καλωσορίζω την έναρξη των Μεταπτυχιακών Πανεπιστημιακών Μαθημάτων Λαογραφίας, Επιτόπιων Ερευνών και Επισκέψεων στο νησί μας.

Η Κάρπαθος μας, παρουσιάζει τέτοιο Λαογραφικό ενδιαφέρον, όπως παραδέχονται όλοι, Έλληνες και μη, επιστήμονες και ερευνητές, που η ίδρυση ενός Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού νομίζουμε ότι και της ταιριάζει και συνεχές αντικείμενο θα έχει γιατί οι Λαογραφικές πηγές της όπως όλοι ξέρετε είναι αστείρευτες.

Πολλά συγχαρητήρια στον εμπνευστή της ιδέας, στις πρωτοβουλίες και στη μεθοδικότητα του συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Μηνά Αλεξιάδη.

Ο Δήμος μας – όπως και στο παρελθόν – θα είναι κοντά σε κάθε σας πρωτοβουλία που στόχο θα έχει την ανάδειξη του Πολιτιστικού και γενικότερα του Πνευματικού πλούτου της Καρπάθου.

Ευχαριστούμε τον Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, τον συμπατριώτη μας πρώην πρύτανη κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών και βέβαια την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία και τον Πρόεδρό της καθηγητή, κ. Μιχαήλ Μερακλή.

Ευχαριστούμε ακόμα όσους Καρπάθιους και μη, καθηγητές, συνέβαλαν στην επίτευξη του μεγάλου, αυτού στόχου.»

Ευχαριστούμε όμως και όσους στήριξαν την ιδέα αυτή και εκ των προτέρων όσους θα την στηρίζουν «λόγω ή έργω».

Θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ και να συγχαρώ για όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των φορέων του 1ου και 2ου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την αρ. 216/2011 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου επί δημαρχίας κ. Μιχάλη Χανιώτη.

Από τη θέση του Δημάρχου καλώ τους συμπατριώτες μας πρώτα και βέβαια όποιο επιθυμεί να γίνει χορηγός των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου ώστε μαζί με την στήριξη του Δήμου μας, να εκπληρώνει σε υψηλό βαθμό τους καταστατικούς του στόχους.

Κύριοι καθηγητές, αγαπητοί μεταπτυχιακοί και όλοι όσοι παρακολουθείτε τα μαθήματα σήμερα,

Δεν γράψαμε τυχαία το «1ος κύκλος» που βλέπετε στην αφίσα μας, ο Δήμος μας θέλει και θα προσπαθήσει να έχει και 2ο και τρίτο και τέταρτο και όσους κύκλους μπορεί να πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο.

Ελάτε να συστρατευτούμε όλοι μαζί στην ιδέα αυτή…….

Επιτρέψτε μου όμως να καλωσορίσω, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους πρώτους διδάσκοντες καθηγητές και τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές που είναι σήμερα κοντά μας και να τους διαβεβαιώσω ότι τα ονόματά τους θα παραμείνουν – ως πρωτοπόρα – και στην δικιά μας μνήμη αλλά και στην Ιστορία του Ινστιτούτου.

Ας μη ξεχνάμε ότι η Ιερά Μονή που μας φιλοξενεί σήμερα, και σας ευχαριστούμε για αυτό Σεβασμιότατε και Πανοσιολογιότατε Καθηγούμενε, είναι και αυτή το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Καρπάθου.

Κλείνοντας ευχαριστούμε όσες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές επιτροπές και όσους πολιτιστικούς συλλόγους, φιλοξενούν όλη αυτή την εβδομάδα, τους επισκέπτες μας και βέβαια ευχαριστούμε όσους παρευρίσκεσθε στην έναρξη των μαθημάτων που ελπίζω να συνεχίσετε να τα παρακολουθείτε.

Ο πρώην Δήμαρχος Καρπάθου και νυν επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Χανιώτης δήλωσε ικανοποιημένος αφού «υπάρχει η αυτοδιοικητική βούληση» για την υλοποίηση του Ινστιτούτου Λαογραφίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και Λαογραφικό Συνέδριο το 1994 στην Κάρπαθο όπου τότε είχε ανακοινωθεί η ιδέα για την Ίδρυση του εν λόγω Ινστιτιύτου.

Ο Πρόεδρος του Κ. Ο. Π. Α. Π. ( Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης Παιδείας) κ. Γιώργος Βασιλαράκης με έμμετρο τόπο έκλεισε το καλωσόρισμά του με τις ακόλουθες μαντινάδες:

1. Οπού περνάς είσαι το Φως που σβήνει το Σκοτάδι/ Καθηγητή και Άνθρωπε Μηνά Αλεξιάδη.
2. Καθηγητές και Φοιτητές για τη Λαογραφία/ σήμερα εις τη Κάρπαθο θα γράψουν Ιστορία.
3. Αρχίζουν τα μαθήματα για την παράδοσή μας /Ψηλά θε να ανεβάσουμε και πάλι το νησί μας.
4. Τα ήθη και τα έθιμα και αυτά θα διδαχτούνε/να θυμηθούνε οι παλιοί κι οι νέοι να τα δούνε.
5. Όλα αυτά στην Κάρπαθο αυτό έχει σημασία/ η μουσική μας/ο χορός και η ενδυμασία.
6. Να προλογίσω σήμερα είναι τιμή δική μου /για πρόγραμμα σημαντικό που αρχίζει στο νησί μου.

Η επίσημη έναρξη των μαθημάτων ολοκληρώθηκε πολύ ευχάριστα με την Δημοτική Χορωδία Ενηλίκων υπό την Διεύθυνση της κυρίας Μοσχούλας Βαρδαούλη, η οποία παρουσίασε ποιήματα Καρπάθιων ποιητών μελοποιημένα από την ίδια και τους μουσικούς συνεργάτες της Χορωδίας Μίμη Πανάρετο και Γιάννη Πετρόπουλο. ( Καρπάθιοι ποιητές: Μηνάς Π. Μηναϊδης, Φραγκίσκος Γ. Σακελλαρίδης, Κωνσταντίνος Μηνά Λυτός, Κωνσταντίνος Μ. Κυζούλης , Μανώλης Φουντής).

Μηνύματα απέστειλαν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Πρύτανης του Παν/μιου Αθηνών Καθηγητή της Νομικής Σχολής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης , η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κα Έλένη Καραμαλέγκου., η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μιου Αθηνών κα Έρη Σταυροπούλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Καθηγητής κ. Μιχάλης Μερακλής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου