Τοπικές Ειδήσεις

Αρχισαν οι εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ «Διάλογος των πολιτισμών» – Kαταπέλτης ο Σουλτς για το μεταναστευτικό

Για 17η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στη Ρόδο, το μεγάλο διεθνές Φόρουμ με θέμα: «Διάλογος των Πολιτισμών», με επικεφαλής τον γνωστό φίλο (και επίτιμο δημότη της Ρόδου) κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν και καλεσμένους εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Φέτος, οι εργασίες του Φόρουμ ξεκίνησαν χτες, 11 Οκτωβρίου και πάλι στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς και ολοκληρώνονται σήμερα, 12 Οκτωβρίου 2019 με πάνω από 300 συμμετέχοντες.
Εδώ να σημειωθεί πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Φόρουμ γινόταν στο ξενοδοχείο Paradise, αργότερα μεταφέρθηκε στο Sheraton και για δεύτερη χρονιά, επιλέχθηκε το Ρόδος Πάλας. Φέτος, έχει τίτλο «Παγκόσμια αναταραχή – Απόψεις που βασίζονται στον Διεθνή Διάλογο».
Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ ΓΙΑ
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, από την Ελλάδα παραβρέθηκαν ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης εκπροσωπώντας το ΥΠΕΞ και ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Κώστας Ταρασλιάς, ενώ σήμερα, αναμένεται και η ομιλία του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας των πρώτων εργασιών, έγινε πολύς λόγος για την κατάσταση στην Ευρώπη, όπως τείνει να διαμορφωθεί, για το Brexit, για την τρομοκρατία με αφορμή τα συνεχή χτυπήματα, όπως αυτό πρόσφατα στην Γερμανία καθώς και για άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι σχέσεις του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, ο αντι-σημιτισμός, η ισλαμοφοβία και η κατάσταση στην Ουκρανία.
Στο πάνελ ήταν οι κ.κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν, Εχούντ Ολμέρτ (Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ), Μάρτιν Σουλτς (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2012 έως το 2017), η Σάντα Σλάμ (Διευθύντρια για την Ευρώπη και την Γεωπολιτική στο Ίδρυμα ‘Φίλοι της Ευρώπης’) και ο Μπρούνο Μακαές (πρώην Πορτογάλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).
**Απαντώντας σε ερώτηση της «δημοκρατικής» για το μεταναστευτικό πρόβλημα με αφορμή τις συνεχείς ροές που δέχονται τα νησιά της Ελλάδας –όπου βρίσκονται τα σύνορα της Ευρώπης- και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- ο κ. Μάρτιν Σουλτς δήλωσε κατηγορηματικά: «Η απάντησή μου είναι η ίδια εδώ και χρόνια. Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ζήτημα αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός πως κάποια από τα κράτη – μέλη, πρέπει να διευθετήσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνα τους σε σχέση με την πλειοψηφία των μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οφείλουν να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες και να μην αρνούνται. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κι επίσης η δική μου χώρα, η Γερμανία, που δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων. Κι επαναλαμβάνω, ως διατελέσας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του κόμματος που εκπροσωπώ στην Γερμανία, ότι η Ευρώπη είναι μια ιδέα: και στηρίζεται στην αλληλεγγύη ανάμεσα στα έθνη και στα κράτη – μέλη.
Είναι ωστόσο, απαράδεκτο κατά την προσωπική μου άποψη, να υπάρχουν κάποιες χώρες που λαμβάνουν υπερβολικά πολλά χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα, ούτε ένα άτομο. Κι εδώ θα σημειώσω ότι στις διαπραγματεύσεις για τις προοπτικές χρηματοδότησης για τα επόμενα επτά χρόνια, από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τις υποδομές (έργα), θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή σε ποιες χώρες θα δοθούν περισσότερα χρήματα. Δηλαδή, σε αυτές τις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών. Ειδικά αυτές οι χώρες που αντιμετωπίζουν μόνες τους το πρόβλημα κι έχουν περισσότερες ανάγκες, χρειάζονται μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. Στις χώρες όμως που δεν δέχονται πρόσφυγες, δεν πρέπει να δίδονται χρήματα».

Η Κατάσταση στην Ευρώπη και το Brexit
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ευρώπη και με αφορμή το ενδεχόμενο του Brexit που είναι κοντά, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Η Ε.Ε. δεν θα καταρρεύσει. Νομίζω πως όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αποχωρώντας από την Ε.Ε. θα πετύχουν κάτι, κάνουν λάθος. Επικαλούμαι αφενός το Brexit και τις δηλώσεις ανθρώπων, όπως η Μαρίν Λε Πεν και ο Ματέο Σαλβίνι, που μιλούν για έξοδο των χωρών τους από την Ε.Ε. Θεωρώ πως οι Βρετανοί ‘κόβουν’ με δραματικό τρόπο κάθε δεσμό με την Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα. Το πόσο ισχυρή είναι η Ε.Ε. (κυρίως οικονομικά) φαίνεται ήδη. Νομίζω όμως, πως είναι λάθος επιλογή να θέλουν να φύγουν και να ζητούν να συνεχιστεί η οικονομική τους στήριξη από την Ε.Ε.»
Πολύ συζήτηση έγινε και για την τρομοκρατία με αφορμή τα χτυπήματα που σημειώνονται σε διάφορες χώρες. Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο οποίος τόνισε: «Η τρομοκρατία δεν είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζει μόνον η Ευρώπη. Είναι, δυστυχώς, ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν αφορά μόνον τις μειονότητες. Ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει στοχοποιηθεί. Υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία του αντι-σημιτισμού αλλά και της ισλαμοφοβίας» όπως είπε, και κάλεσε σε συνεχή επαγρύπνηση για την αποκατάσταση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ
Το φετινό Φόρουμ είναι οργανωμένο σε τρεις τομείς παγκόσμιας σημασίας:
– Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη
– Παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις
– Ψηφιακός κόσμος, ηθικά πρότυπα και η αναβίωση της κοινωνικής συνοχής
Στα στρογγυλά τραπέζια συζητώνται θέματα όπως: 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η κλιματική αλλαγή, η οικονομία στις αφρικανικές χώρες, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και οι προοπτικές, πολιτισμός, παγκοσμιοποίηση, νέες τεχνολογίες, η θρησκεία ως πολιτικός παράγοντας και ιδεολογία κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου