Ειδήσεις

Σε εξέλιξη το Eurogroup-Ζητούν δείγματα γραφής με ψήφιση μέτρων από τη Βουλή

Με την Ελλάδα “στη γωνία”, να κατηγορείται για έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα από τις 12 το μεσημέρι, με στόχο να βρεθεί λύση που θα επικυρωθεί από την απογευματινή Σύνοδο Κορυφής των 19 ηγετών.

Από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών που προσέρχονται στη συνεδρίαση προκύπτει ότι θα απαιτηθεί άμεση ψήφιση μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί ένα θετικό μήνυμα από την Αθήνα και να ξεκλειδώσουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβολίου Ντόναλντ Τουσκ δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28, ενώ στις 17:00 το απόγευμα θα γίνει η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης των 19.

Οι δηλώσεις που δείχνουν το κλίμα

“Αυτά που έχουμε δει έως τώρα από την Ελλάδα δεν είναι αρκετά”, τόνισε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως είπε,”βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά, με άριστα το δέκα είμαστε στο 3 έως 4”. Σημείωσε ακόμη ότι “χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις ότι θα εφαρμοστούν τα υπεσχημένα. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους της. Πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα για τις συντάξεις και το ΦΠΑ”.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις επεσήμανε ότι “οι συζητήσεις είναι περίπλοκες. Δεν είναι εύκολο να υπάρξει εντολή στην Κομισιόν για να ξεκινήσεις τις διαπραγματεύσεις”.

Αποκλείοντας κάθε συζήτηση για Grexit, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως υπάρχει καλή βάση για συζήτηση, ωστόσο σημείωσε ότι “οι τελευταίοι έξι μήνες ξοδεύτηκαν και τώρα πρέπει να κάνουμε λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για να δημιουργηθούν προοπτικές. Η Ελλάδα χρειάζεται φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισεων. Να δώσουμε εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν αυτό το σχέδιο”.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πάντοαν επεσήμανε πως ο στόχος δεν είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά η έναρξη των διαπραγματεύσεων, με το μεγαλύτερο εμπόδιο να παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτη, εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να περάσει άμεσα από τη Βουλή μια σειρά μέτρων. “Χάσαμε πέντε μήνες χωρίς να καταλήξομε πουθενά”, τόνισε.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δεν έκαναν δηλώσεις.

Ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πήτερ Καζιμίρ τόνισε: “Δε περιμένω να συμβεί τίποτα σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες μονομερώς έκανε τόσα λάθη, έκανε ότι της κατέβαινε, δε μας άκουγε. Μπορουν να περασουν μεταρρυθμισεις μέσα σε μια εβδομάδα; Το σημαντικό είναι να ακούσουν οι έλληνες προσεκτικά. Πως θα ανοιξουν οι τραπεζές τους αν δεν υπάρξει συμφωνία;”.

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι “σήμερα θα επικετρωθούμε στις συνθήκες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Να προωθήσουμε το ευκταίο. Υπάρχει συνολικά μια βάση για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα. Πιστεύω να έχουμε μια καλή συμφωνία ώστε η μεταρρυθμισμένη Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η συμφωνία πρέπει να είναι φιλόδοξη σε οικονομικό επίπεδο και ρεαλιστική σε πολιτικό επίπεδο. Αν βελτιώσει τις προτάσεις της η Ελλάδα, υπάρχει βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Το μέλλον της είναι στην ευρωζώνη”.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: “Εξαρτάται από τους πολιτικούς και οι πολιτικοί μπορούν να κάνουν θαύματα. Πιστεύω ότι και σήμερα μπορεί να γίνει αυτό”.

Ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ Έντουαρντ Σικλούνα υπογράμμισε ότι “χρειάζεται ένα σύστημα στενής επιτήρησης για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Αθήνα”.

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: “Στο Eurogroup θέλουμε να προετοιμάσουμε πιθανές αποφάσεις των ηγετών την Ευρωζώνης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε σειρά προβλημάτων και μεσοπρόθεσμα. Η οικονομική κατάσταση δυσχεραίνει κάθε μέρα στην Ελλάδα”.

Τι ζητά το Eurogroup

Οι εταίροι ζητούν άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων και πιέζουν για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων. Οι Γερμανοί ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να υπάρξει επαλήθευση των μεταρρυθμίσεων από ανεξάρτητο αξιολογητή.

Οπως μεταδίδουν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά αγαθών και την αγορά εργασίας και ότι πρέπει να προχωρήσει στην άμεση ψήφιση των μέτρων από την Βουλή.

Mία σειρά από κράτη – μέλη εξέφρασαν την επιθυμία το ΔΝΤ να συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που αυτό συμφωνηθεί, και ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να συμφώνησε.

Το Eurogroup συζήτησε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η μεταρρύθμιση στην αγορά γάλακτος, στα αρτοποιεία, την απελευθέρωση των φαρμακείων, και αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε θετικός για τα τρία πρώτα, αλλά αρνήθηκε καταρχήν να συζητήσει το θέμα των φαρμάκων.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου