Τοπικές Ειδήσεις

Ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρόδου

Με σημείο αιχμής την υποστελέχωση και υπολειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου αλλά και την ανάγκη να διοριστεί άμεσα νέος διοικητής, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από νωρίς το απόγευμα στο ΕΚΡ ευρεία συνάντηση –με πρωτοβουλία της διοίκησής του, η οποία διήρκεσε πάνω από τρεις ολόκληρες ώρες.
Παρόντες ήταν εκτός από την διοίκηση του ΕΚΡ, ο επίτιμος πρόεδρος κ. Σάββας Χατζησάββας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στράτος Καρίκης, Γιώργος Τριάντος και Κώστας Ταρασλιάς, οι αντιπεριφερειάρχες Υγείας κα Χαρούλα Γιασιράνη και Πολιτισμού κ. Χρήστος Μπάρδος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ κα Έφη Χαραλαμποπούλου, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών και διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος κ. Πολύμνια Γαλανού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΡόδου κ. Χάρης Μπαρρός, ο πρόεδρος του ΔΣΡ κ. Βασίλης Περίδης, ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Ηλίας Τσέρκης, το μέλος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Βάιος Καλοπήτας, ο τέως δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου κ. Φιλήμονας Νικολάου, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, εκλεγμένοι από την ΠΝΑι, τον Δήμο Ρόδου, εκπρόσωποι του ΕΒΕΔ, του ΕΣΡ κ.λπ.

ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Σκληρή κριτική άσκησε στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών και διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος κ. Πολύμνια Γαλανού η οποία περιέγραψε με μελανά χρώματα, με αριθμούς και στοιχεία την κατάσταση στο ΓΝΡόδου επιμένοντας πως ‘εάν έρθει κάποιος στο Νοσοκομείο…. δεν θα περάσει καλά. Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Εδώ και μήνες είμαι μόνη μου κι έρχεται κάθε μήνα μερικές φορές ένας συνάδελφος για να μπορέσει να λειτουργήσει το Νοσοκομείο’.
Άφησε πάντως σαφείς αιχμές για ‘κάποιους που βγάζουν σέλφι…από την Πάτμο την στιγμή που κάποιοι εδώ ταλαιπωρούνται’ -για την περίπτωση της μετακίνησης της γιατρού που είχε έντονο παρασκήνιο. Καταλήγοντας, είπε πως απαιτούνται να δοθούν κίνητρα για να έρθουν γιατροί στην περιοχή μας.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ
Ακολούθως, τα προβλήματα του νοσηλευτικού μας ιδρύματος περιέγραψε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΡόδου κ. Χάρης Μπαρρός, ο οποίος μίλησε για τις τραγικές ελλείψεις σε πάρα πολλά αναλώσιμα, για τα προβλήματα στα μηχανήματα όπως τα πλυντήρια και τα κλιματιστικά δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες εργασίας.
«Οι μονιμοποιήσεις δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα και η 2η ΥΠΕ δεν δέχεται να ακούσει τα αιτήματά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων, ασκώντας κριτική και για τις απολύσεις εργαζομένων που είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης είπε ότι ούτε οι υπερωρίες τους έχουν καταβληθεί και ζήτησε να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡ
Ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Ηλίας Τσέρκης, ευχαρίστησε όλους τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του ΓΝΡόδου αφού χρόνια τώρα εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες.
«Ξέρω πολλούς συναδέλφους που εφημερεύουν είτε στα επείγοντα, είτε στα τακτικά, είτε τους νοσούντες. Απαιτείται περισσότερο προσωπικό και είμαι από αυτούς που υπηρετώ την Υγεία. Όταν αναφερόμαστε στην Υγεία, αναφερόμαστε στην Υγεία των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις στην δημόσια ή ιδιωτική. Όλοι υπηρετούμε τους πολίτες. Έχω και άλλα παραδείγματα συναδέλφων από τον ιδιωτικό τομέα που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Να είμαστε ρεαλιστές στην προσέγγιση των προβλημάτων. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα ήθελε το ΓΝΡόδου και όλες οι δομές Υγείας στο Νομό, να είναι στελεχωμένοι», όπως είπε, επικαλούμενος την μεγάλη μείωση στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία από το κράτος.
«Γιατί γυρνούν οι γιατροί την πλάτη στο ΕΣΥ; Επειδή τα χρήματα είναι λίγα. Ένα παράδειγμα είναι η Ρουμανία όπου αναγκάστηκε να αυξήσει τους μισθούς στο σύστημα υγείας γιατί αντιμετώπισε τεράστια αιμορραγία σε γιατρούς».
Είπε ακόμη ότι η κάθε υγειονομική περιφέρεια θα πρέπει να είναι στα ΟΡΙΑ της κάθε περιφερειακής διοίκησης και επέστησε την προσοχή όλων για την εικόνα που παρουσιάζουν προς τα έξω για το ΓΝΡόδου, λέγοντας πως ‘πρέπει να ρίξουμε τους τόνους γιατί κατηγορούνται συνέχεια οι γιατροί’. Τέλος, ζήτησε να τεθούν στόχοι ρεαλιστικοί, υλοποιήσιμοι και εφαρμόσιμοι.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Μιλώντας ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και γιατρός στο ΓΝΡόδου κ. Μιχάλης Σκορέλος, ξεκαθάρισε: «Είμαι απογοητευμένος. Πάνω απ όλα είμαι γιατρός. Έζησα το παλιό νοσοκομείο με τα προβλήματά του –τότε- και όλα τα περιστατικά έφευγαν στην Αθήνα, λόγω έλλειψης προσωπικού, γιατρών κ.λπ.». Ο κ. Σοκορέλος περιέγραψε την σημερινή κατάσταση –επικεντρώνοντας το πρόβλημα στους καλοκαιρινούς μήνες που το νησί γεμίζει με τουρίστες.

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό», τόνισε ο κ. Τριάντος με την διπλή ιδιότητά του (αντιδήμαρχος και γιατρός στο ΓΝΡόδου) περιγράφοντας την κατάσταση. «Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι τρία νοσοκομεία της Δ/σου είναι… ακέφαλα εδώ και μήνες!!! Δεν μπορούν να βρουν τον βηματισμό τους και δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο λόγος που ‘απαγορεύει’ την εξεύρεση ενός ανθρώπου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Αυτή τη στιγμή, υπεύθυνοι είναι οι γιατροί για τη λειτουργία του νοσοκομείου! Η υγεία είναι ένα αγαθό που είναι πολύτιμο και δεν μπορούμε να παίζουμε μαζί του. ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε πολιτική με την Υγεία» τόνισε.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπρόσωπο του ΕΚΑΒ, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου κ. Φιλήμονα Νικολάου και τους βουλευτές.
Πάντως οι κυβερνητικοί βουλευτές δέχτηκαν κριτική από τους γιατρούς –κυρίως- που ήταν παρόντες με σημείο αιχμής τα κίνητρα που πρέπει να παρέχονται για να έρθουν οι γιατροί ενώ τονίσθηκε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση (σε κεντρικό επίπεδο).
Προβληματισμό για την εξέλιξη της κατάστασης της Υγείας στην περιοχή εξέφρασαν τόσο η κα Χ. Γιασιράνη όσο και ο κ. Κ. Ταρασλιάς: «Πρέπει μαζί να προχωρήσουμε για το ζήτημα της Υγείας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ταρασλιάς και κάλεσε όλους τους παρόντες να συμμετέχουν στην προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις.
«Εμείς θέλουμε αύριο, το νοσοκομείο να λειτουργήσει. Ένα θέμα που δεν έχουμε θέσει είναι τα οικονομικά και η έλλειψη φαρμάκων και υλικών» είπε ο κ. Θωμάς Σωτρίλλης που ανέφερε παραδείγματα όπου οι ελλείψεις φαρμάκων μπορεί να είναι και σε βάρος της υγείας των ασθενών για τις θεραπείες τους.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκλεγμένων στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, αιρετών από τον Δήμο Ρόδου, εκπροσώπων κομμάτων, και εκπρόσωποι των φορέων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΡ
Κλείνοντας την πολύωρη διαδικασία, ο πρόεδρος κ. Π.Εγγλέζος τόνισε τα εξής:
«Μετά από την συζήτηση, αποδείχθηκε ότι κάποιοι γνώριζαν περισσότερα κι εδώ και χρόνια έμειναν αδρανείς. Εμείς σαν ΕΚΡ δεν θα σταματήσουμε. Ζητάμε από τους γιατρούς να μας ετοιμάσουν μία λίστα με τις πραγματικές ανάγκες κι ελλείψεις, ζητάμε από τους εργαζόμενους να ετοιμάσουν μια λίστα με τις ανάγκες και όταν ετοιμαστεί η λίστα θα υπογραφούν από όλους τους φορείς, τους βουλευτές κ.λπ. και να φτάσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ άλλο η Ρόδος, να είναι το νοσοκομείο αυτή την κατάσταση. Όσες φιλότιμες προσπάθειες γίνονται, δεν προχωρούν» είπε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και ζήτησε από όλους να συνδράμουν ενεργά για να βρεθούν λύσεις –και ανανέωσε το ραντεβού με όλους όσοι συμμετείχαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου