Συνεντεύξεις

Γ. Mαυρωνάς, εργατολόγος: Ποιοι και γιατί δικαιούνται τα επιδόματα και πώς θα δοθούν

Διευκρινίσεις και οδηγίες για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. δίδει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο νομικός – εργατολόγος κ. Γιάννης Μαυρωνάς.
Έχοντας συμμετάσχει και στην Επιτροπή για το νέο Ασφαλιστικό, ο κ. Μαυρωνάς μιλάει για τα επιδόματα, ποιοι και γιατί τα δικαιούνται, για το θέμα της μείωσης εισφορών ασφάλισης, για την μείωση ενοικίου, για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των εκπαιδευτικών (ειδικά όσων βρίσκονται στο μεταίχμιο και θέλουν να βγουν στη σύνταξη) καθώς και για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με τους μακροχρόνια ανέργους.
Κύριε Μαυρωνά, να ξεκινήσουμε από το περίφημο επίδομα των 800 ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ποιοι το δικαιούνται και πώς προχωράει η καταβολή του;
Το επίδομα των 800 ευρώ, το δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όπου έχει διακοπεί υποχρεωτικά και με κρατική εντολή η λειτουργία τους καθώς και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί (δεν έχει ανασταλεί η δραστηριότητά τους). Έχει επεκταθεί και σε αυτή την κατηγορία. Είναι μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Η όλη διαδικασία ξεκινούσε με το να δηλώσει ο εργοδότης στο σύστημα της ‘Εργάνη’ ότι η επιχείρησή του βρίσκεται υπό αυτό το καθεστώς αναστολής λειτουργίας και με τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής δήλωσης, να πάει ο εργαζόμενος να δηλώσει το ΙΒΑΝ και να περιμένει την καταβολή αυτού του ποσού. Τα 800 ευρώ αποτελούν μια σημαντική ανακούφιση. Κι εδώ θέλω να διευκρινίσω ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες το δικαιούνται, διότι δημιουργήθηκε ένα ζήτημα: το επίδομα το δικαιούνται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και πέντε (5) άτομα προσωπικό. Δεν το δικαιούνται μέλη Νομικών Προσώπων, εταιρειών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ κ.λπ.) και το ζήτημα δημιουργήθηκε επειδή εξαιρέθηκαν οι επιστήμονες –δικηγόροι, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί κ.λπ. Ως αντιστάθμισμα σε αυτό, η κυβέρνηση προέβλεψε το λεγόμενο ‘Voucher’ των 600 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 100 ώρες τηλε-κατάρτισης σε διάφορους κωδικούς γνώσεων και δεξιοτήτων που έχουν περισσότερο σχέση με τις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο, την ψηφιακή διακυβέρνηση που ως τάση αναδεικνύεται μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την υπαγωγή των επιστημόνων σε αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης. Εδώ να σημειώσουμε ότι αφότου γίνει αίτηση, θα λάβουν ως επιταγή (η οποία είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη) τα πρώτα 400 ευρώ και στη συνέχεια, για να πάρουν τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα των 100 ωρών τηλε-κατάρτισης. Είναι ακόμη υπό συζήτηση το αν θα πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το επίδομα των 800 ευρώ –αλλά αυτό μετατίθεται σαν συζήτηση για τον προσεχή Μάιο.
• Να μας διευκρινίσετε μερικά πράγματα σχετικά με το θέμα της μείωσης εισφορών ασφάλισης.
Όσον αφορά τις εισφορές ασφάλισης, δίδεται μια δυνατότητα αναστολής καταβολής των τρεχουσών εισφορών του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020 διότι η υποχρέωση καταβολής των εισφορών θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο του 2020 και σε τέσσερις δόσεις. Δηλαδή θα έρθει ένα τέταρτο για κάθε μήνα που θα καταβάλλει την εισφορά ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος. Η κυβέρνηση θα εξετάσει εάν επεκταθεί αυτό το μέτρο και για τις εισφορές του Απριλίου. Από την άλλη, όποιος ενδιαφερόμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος επιλέξει να καταβάλει κανονικά τις εισφορές του –χωρίς να τύχει του ευεργετήματος αυτού της αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών- θα μπορέσει να το κάνει με έκπτωση της τάξης 25%. Θα μπορέσει να πληρώσει δηλ. για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, το 75% της αναλογούσας εισφοράς (χωρίς όμως καμία συνέπεια στο τελικό ποσό της σύνταξης, διότι είναι πολύ μικρό διάστημα).
• Να περάσουμε στο θέμα της μείωσης ενοικίου.
Αυτό το οποίο προβλέπεται για το ενοίκιο, είναι μείωση ύψους 40% για όσους έχουν επαγγελματική μίσθωση (επιχειρήσεις, επαγγελματίες κ.λπ.) Η μείωση αυτή αφορά και τις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν υποχρεωτικά αλλά και για όσες επιχειρήσεις πλήττονται αναγκαστικά. Και μάλιστα υπήρξε και σχετική τροπολογία για να επεκταθεί αυτό το ευνοϊκό μέτρο στις επιχειρήσεις που επλήγησαν αναγκαστικά –για λόγους ιστότητας και ισονομίας. Η κυβέρνηση θα εξετάσει εάν προβλεφθεί η δυνατότητα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Κάτι έχει αναφερθεί για ενδεχόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, θα υπάρξει σίγουρα ελάφρυνση στον αντίστοιχο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν στα ενοίκια.
• Ένα μεγάλο και «καυτό» θέμα είναι οι εκπαιδευτικοί κι επειδή εσείς προσωπικά έχετε ασχοληθεί με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα του κλάδου, θα ήθελα να μας δώσετε ό,τι νέες πληροφορίες έχετε.
Είναι αλήθεια ότι ενώ περιμέναμε να έχουμε μια παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών που κάθε χρόνο είναι από 1η έως 10 η Απριλίου, για να πάρουν σύνταξη και φέτος γίνεται σε αυτό το διάστημα με την διαφορά πως κατατίθενται οι παραιτήσεις ηλεκτρονικά, με μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Επειδή μιλάω με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς αυτό το διάστημα, που προσπαθούν να πάρουν μέσα σε αυτό το κλίμα τις αποφάσεις τους, αυτό που έχω να πω είναι πως ακόμη κι αν δεν είναι σίγουροι αυτή την στιγμή για το αν είναι ορθή η επιλογή τους να βγουν στη σύνταξη (ανάλογα με το εάν θεμελιώνουν δικαίωμα και αν αυτό τους συμφέρει να φύγουν τώρα ή του χρόνου κ.λπ.) μπορούν να υποβάλουν άμεσα την παραίτησή τους και να την ανακαλέσουν μετά από ένα μήνα που οριστικοποιείται. Το σίγουρο είναι ότι με 35 χρόνια ασφάλισης και πλέον, με βάση και το νέο ασφαλιστικό, φαίνεται ότι αυξάνεται η σύνταξή τους. Και κάθε χρόνο που παραμένουν παραπάνω στην υπηρεσία τους, θα πάρουν ένα ποσό της τάξης 35 – 45 ευρώ παραπάνω στην μηνιαία τους σύνταξη. Αυτό που τους απασχολεί είναι εάν αλλάξουν τα όρια ηλικίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι και του χρόνου, αυτά τα δικαιώματα θα είναι θεμελιωμένα. Το 2022 θα τεθούν πάλι όλα επί τάπητος. Συνιστώ ψυχραιμία αφού έχουν ένα μήνα καιρό για να δουν εάν θα πρέπει να οριστικοποιήσουν την παραίτησή τους. Το σίγουρο είναι ότι πάνω από 35 χρόνια (έως 40 έστω και με εξαγορά πλασματικών), είναι μια καλή περίπτωση για να βγουν σε σύνταξη.
• Για να κλείσουμε, τι γίνεται με τους μακροχρόνια ανέργους; Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κάνει κάτι γι αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας;
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, βρίσκονται σε καθημερινή συζήτηση και εξετάζουν το θέμα με τους μακροχρόνια ανέργους, προσπαθώντας να βρουν μία λύση. Δεν έχει προβλεφθεί κάτι αυτή την περίοδο, αλλά από τις επαφές που έχω (ήμουν και στην Επιτροπή για το νέο Ασφαλιστικό) γνωρίζω ότι απασχολεί πολύ την κυβέρνηση, η οποία αναζητά κονδύλια. Θεωρώ ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα υπό μορφή κάποιου επιδόματος που θα ανακοινωθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πάτση Ξένια    13.11.2020 07:26

    Η Μαμά μου είχε σύνταξη χειρειας όταν ηταν εν ζωή. Πέθανε στις 8/10/2020 εγώ είμαι η κόρη της και μοναδική κληρονόμος. Δικαιουμαι αναδρομικά κληρονόμων?
    Επαιρνε περιπου 750 ευρώ πριν και τελευταία της την είχανε μειώσει στα 550 Euro.Ευχαριστώ!

  • Πάτση Ξένια    13.11.2020 07:25

    Η Μαμά μου είχε σύνταξη χειρειας όταν ηταν εν ζωή. Πέθανε στις 8/10/2020 εγώ είμαι η κόρη της και μοναδική κληρονόμος. Δικαιουμαι αναδρομικά κληρονόμων. Επαιρνε περιπου 750 ευρώ πριν και τελευταία της την είχανε μειώσει στα 550 Euro.Ευχαριστώ!

  • Πάτση Ξένια    13.11.2020 07:24

    Η Μαμά μου είχε σύνταξη χειρειας όταν ηταν εν ζωή. Πέθανε στις 8/10/2020 εγώ είμαι η κόρη της και μοναδική κληρονόμος. Δικαιουμαι αναδρομικά κληρονόμων. Επαιρνε περιπου 750 ευρώ πριν και τελευταία της την είχανε μειώσει στα 550 ευρώ.Ευχαριστώ!

Σχολιασμός άρθρου