Ειδήσεις

Υπόθεση Φαρμακονήσι: Γίνεται έρευνα και για στρατιωτικό προσωπικό;

Η υπόθεση του Φαρμακονησίου με τη βύθιση του σκάφους των μεταναστών και τον πνιγμό 12 είχε συνταράξει την κοινή γνώμη και είχε προκαλέσει σεισμό στο Λιμενικό Σώμα. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα είναι ότι εκτός από την έρευνα που διατάχθηκε για το Λιμενικό Σώμα και την βύθιση του σκάφους, υπάρχει σε εξέλιξη και δεύτερη έρευνα από τις στρατιωτικές αρχές. Τι ερευνούν;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert -για τις οποίες όμως το ΓΕΣ υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία γνώση- η στρατιωτική δικαιοσύνη ερευνά καταγγελίες για “βίαιη συμπεριφορά” στρατιωτικού προσωπικού στο Φαρμακονήσι κατά την αποβίβαση των μεταναστών.

Δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι υπήρξε στρατιωτικός πολύ περισσότερο στρατιώτης που να έχει φερθεί βίαια σε τέτοιες περιπτώσεις . Και είναι αλήθεια ότι δεν θυμόμαστε να έχει υπάρξει τέτοιο περιστατικό.

Το επισημαίνουμε αυτό γιατί και στην υπόθεση του Λιμενικού Σώματος οι υπερβολές δεν έλειψαν κατά του πληρώματος του σκάφους. Και όταν έγινε γνωστή η “λεπτομέρεια” ότι ο κυβερνήτης του ήταν ναυαγός στο Σάμινα και έχασε την μητέρα του σ΄ αυτό το ναυάγιο, πολλοί αναθεώρησαν την βεβαιότητα που εξέφραζαν ότι “οι λιμενικοί έπνιξαν τους μετανάστες”. Καλό είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Και προς τους ταλαιπωρημένους και σε απόγνωση μετανάστες αλλά και για το προσωπικό -στρατιωτικό και λιμενικο- που καλείται κάθε μέρα να διαχειρίζεται εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις σ΄ όλο το Αιγαίο αλλά και στον Έβρο.

Συγκλονιστικά στοιχεία για τους παράνομους μετανάστες

Σε ομιλία του για την μετανάστευση ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσε αριθμητικά στοιχεία για την είσοδο παράνομων μεταναστών στην χώρα . Αυτά που εντυπωσιάζουν όμως είναι τα στοιχεία που έδωσε για τους πρόσφυγες από τη Συρία:

•”Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την θωράκιση του Έβρου με τον γνωστό φράχτη, όλες οι μεταναστευτικές ροές και όλη η πίεση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας έχουν μετατοπισθεί στην θάλασσα.

Το 2012 είχαμε 3.000 ανθρώπους, οι οποίοι μπήκαν από το Αν. Αιγαίο παρανόμως στην Ελλάδα, το 2013 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 10.000 άτομα και η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι έχουμε μία ροή περίπου 1.000 ατόμων τον μήνα. Άρα, αν διατηρηθεί αυτή την ροή, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διέλθουν τα σύνορά μας φέτος.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι όσο ηρεμούν οι θάλασσες, όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, τόσο αυτή η ροή θα αυξηθεί. Αντιμετωπίζουμε, δηλαδή, ένα τεράστιο και πραγματικό πρόβλημα” είπε ο κ.Βαρβιτσιώτης.

• “Έχουμε ένα πολύ αυξημένο προσφυγικό ρεύμα από Σύριους. Αυτή τη στιγμή, αν δεν κάνω λάθος, το 50% περίπου των παρανόμων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας είναι Σύριοι. Οι Σύριοι, βεβαίως, είναι άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται ασύλου γιατί προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν οικονομική αποκατάσταση ή δουλειά. Αυτό που ζητούν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για όσο διαρκεί η κρίση στην χώρα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι άνθρωποι είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Ήταν χαρακτηριστικό αυτό που ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας με τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διαμορφώσουμε τα Μεσογειακά κράτη, μια κοινή φωνή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι «ανάμεσα στους μετανάστες που έχουμε δει ήταν ένας νευροχειρούργος με τέτοια ειδίκευση που δεν είχαν κανέναν άλλον στην Μάλτα και ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει άμεσα τις υπηρεσίες τους στα Μαλτέζικα νοσοκομεία». (onalert)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου