Ειδήσεις

Ισχυρή ζήτηση για τα Airbnb στην Ελλάδα και το 2023

Εντονη παραμένει η ζήτηση για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα και το 2023.

Ο κλάδος της οικονομίας του διαμοιρασμού, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, σημείωσε τον Ιανουάριο αύξηση πληρότητας σε ποσοστό 10,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Οι κερδισμένοι
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία (19,8%), την Αυστρία (16,9%), την Τσεχία (12%) και την Ολλανδία συνέθεσαν την πεντάδα με τις ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά σε επίπεδο πληρότητας τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μάλιστα, η αύξηση της ζήτησης στις συγκεκριμένες χώρες υπερέβη την άνοδο των διαθέσιμων καταχωρήσεων.

Και… οι χαμένοι
Στον αντίποδα, η Κροατία και η Δανία παρουσίασαν πτώση της ζήτησης, με την υστέρηση να διαμορφώνεται στο -39,6% και στο -22,5% αντίστοιχα. Αυτές οι δύο χώρες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση πληρότητας μεταξύ των κορυφαίων 20 αγορών, με τα αντίστοιχα ποσοστά πτώσης να ανέρχονται σε 19,9% στην Κροατία και σε 18,2% στη Δανία. Η πτώση αυτή προκλήθηκε εξαιτίας της μείωσης των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων, με τον αριθμό να περιορίζεται κατά 24,7% στην Κροατία και κατά 5,3% στη Δανία.

Ομοίως, στη Σουηδία, την Ουγγαρία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα επίπεδα πληρότητας παρουσίασαν μείωση κατά 3,8%, 1,8%, 0,6% και 0,3% αντίστοιχα. Ωστόσο, η ζήτηση σε αυτές τις χώρες ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ως προς την αύξηση της ζήτησης, η Νορβηγία κατέλαβε την πρώτη θέση, με αύξηση 55,2% στις κρατήσεις διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με πέρυσι. Η χώρα της Σκανδιναβικής χερσονήσου σημείωσε επίσης άνοδο 48,6% στις διαθέσιμες διανυκτερεύσεις και αύξηση 4,4% στα επίπεδα πληρότητας.

Ανακάμπτει η αγορά
Οπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Ιανουαρίου, η ευρωπαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετικό ρυθμό. Η αύξηση της ζήτησης σε ορισμένες χώρες ξεπέρασε την αύξηση των διαθέσιμων διανυκτερεύσεων, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα πληρότητας.

Μέσα στους επόμενους 6 μήνες, μάλιστα, εκτιμάται ότι η ζήτηση της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η ζήτηση σημειώνει άνοδο 24,4% σε σχέση με το 2022 και 32,6% συγκριτικά με το 2019 για το διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, 19 από τις 20 κορυφαίες χώρες σημειώνουν αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση για τους επόμενους έξι μήνες, με τη Δανία μόνο να καταγράφει αρνητικό πρόσημο στο -26,3%. Συγκεκριμένα, η Αυστρία προηγείται με άνοδο 55% σε επίπεδο αριθμού διανυκτερεύσεων σε σύγκριση με πέρυσι, ακολουθούμενη από την Πολωνία (53,9%) και την Πορτογαλία (53,8%). Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, 3 χώρες από τις 20 υστερούν (η Τσεχία με -22,7%, η Ουγγαρία με -6,2% και η Ιρλανδία με -4,4%).

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, o ευρωπαϊκός κλάδος βραχυχρόνιων μισθώσεων σημείωσε σημαντική αύξηση σε επίπεδο ζήτησης τον Ιανουάριο του 2023, με ετήσια αύξηση 18,1% (116,2% έναντι του 2021 και 28,0% έναντι του 2019). Τα έσοδα αυξήθηκαν σε ποσοστό 30,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χάρη στην άνοδο κατά 10,6% της μέσης ημερήσιας τιμής (ADR) και στη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης. Η προσφορά των διαθέσιμων καταχωρήσεων τον Ιανουάριο του 2023 ήταν επίσης υψηλότερη, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, με αύξηση 12,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πάντως, παρά τον αυξημένο αριθμό καταχωρήσεων, τα επίπεδα πληρότητας παρέμειναν υψηλότερα από ό,τι στις περιόδους πριν από την πανδημία. Η αύξηση αυτή, δε, διαμορφώθηκε στο 5,9% σε σύγκριση με το 2019, τάση που μπορεί να αποδοθεί στην ενίσχυση της ζήτησης. Τέλος, άνοδο κατά 16,3% καταγράφηκε και σε επίπεδο εισπράξεων σε ετήσια βάση.

Πηγή tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου