Ειδήσεις

Η Ελλάδα δυνατά στο παιχνίδι με τις πολυτελείς βίλες-Σε άνοδο βρίσκεται η Ρόδος

Οι κρατήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει για την ερχόμενη θερινή σεζόν και παρουσιάζουν τη μεγάλη ζήτηση αλλά και υψηλότερες τιμές για τις ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με το εξίσου καλό 2017.

Μάλιστα οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις για βίλες πολυτελείας, παρά τη μεγάλη αύξηση της προσφοράς και φέτος -αφού όλοι οι ιδιοκτήτες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία νοικιάζοντας τα σπίτια τους στους λεγόμενους «πρωτοκλασάτους» προορισμούς-, φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και κινούνται πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις πωλήσεις πολυτελών σπιτιών, όπου υπάρχει σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή υφίσταται ακόμη μεγάλη απόσταση μεταξύ των προσδοκιών των πωλητών και των αγοραστών, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως… χώρα ευκαιριών.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από την κινητικότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα τόσο από τον κλάδο των μεγαλομεσιτών και των εταιρειών συμβούλων όσο και από λιγότερο αναμενόμενους παίκτες, όπως ο διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος της Accor, ο οποίος, μέσω της πιο εξειδικευμένης εταιρείας One Fine Stay, θέλει να μπει πιο δυνατά στο παιχνίδι των ενοικιάσεων πολυτελών βιλών, με την Ελλάδα να είναι, μαζί με τη Γαλλική Ριβιέρα, στις Νο 1 προτεραιότητές της για το τρέχον έτος.

Τιμές και τάσεις

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο σε επίπεδο προώθησης, ευνοείται ως προορισμός λόγω της γενικότερης γεωπολιτικής κατάστασης ως ένας από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς. Αποτελεί τον πρώτο τουριστικό σταθμό προς την Ευρώπη από την Ανατολή – και αυτό φαίνεται και από τη μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος που υπάρχει ήδη από πέρυσι από εθνικότητες εκτός Ευρώπης.

Η Ανατολή… ανακαλύπτει αυτή την περίοδο περισσότερο την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και βλέπουμε δυνητικό ενδιαφέρον ακόμη και από χώρες όπως το Βιετνάμ», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Ιερώνυμος Κοντονής, ιδιοκτήτης της JK Property & Yachting, η οποία έχει 15ετή παρουσία στην αγορά των ακινήτων πολυτελείας. Η εταιρεία είναι μέλος της Leading Real Estate Companies of the World και της Luxury Portfolio International, που είναι από τα μεγαλύτερα δίκτυα real estate παγκοσμίως, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο μέσω συνεργασιών με πολυτελή brands που κατέχουν σημαντική θέση στον χώρο του real estate.

Ως προς τις τιμές των ενοικίων στις πολυτελείς κατοικίες, «είναι τουλάχιστον ίδιες με πέρυσι, με ανοδικές τάσεις για τους premium προορισμούς. Μάλιστα στις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, λόγω της ανόδου του τουρισμού και της υψηλής ζήτησης που υπάρχει στο κομμάτι των ενοικιάσεων, φαίνεται ότι συμπαρασύρονται και οι τιμές πώλησης, χωρίς ωστόσο αυτό να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς, αφού οι υποψήφιοι αγοραστές αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη χώρα ως τόπο επενδυτικών ευκαιριών. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, υπάρχει ακόμη σημαντικό κενό ανάμεσα στις προσδοκίες των ιδιοκτητών, που βλέπουν τις τιμές για τις ενοικιάσεις να αυξάνονται, ανεβάζοντας και οι ίδιοι τον πήχη, και των υποψηφίων αγοραστών που περιμένουν να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν», σημειώνει ο κ. Κοντονής. Mία ακόμη τάση, η οποία ενισχύεται το τελευταίο διάστημα, πέραν φυσικά της αύξησης των αγορών από Κίνα, Τουρκία, Ρωσία, Αίγυπτο, Λίβανο κ.α. μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» που παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ για αγοραστές εκτός Ε.Ε., είναι και η επιστροφή φέτος από Ελληνες του εξωτερικού: «Βλέπουμε Ελληνες από την Αυστραλία ή την Αμερική να επιστρέφουν ως επενδυτές πλέον στη χώρα, αναζητώντας ευκαιρίες».

Κι αν η ελληνική παραμένει στην παρούσα φάση μία αγορά που καθορίζεται από τους αγοραστές και όχι από τους ιδιοκτήτες, στο κομμάτι των ενοικίων δεν φαίνεται να υπάρχει οροφή, αφού οι ζητούμενες τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα και τις παροχές από τους ιδιοκτήτες. Στους ανερχόμενους προορισμούς περιλαμβάνονται πλέον και τα νησιά των Κυκλάδων γύρω από τους δύο πιο λαμπερούς προορισμούς στο Αιγαίο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Σίφνος, ενώ σε άνοδο βρίσκεται η Ρόδος, αλλά και τα νησιά του Ιονίου λόγω της εγγύτητας με τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές και της αύξησης των αεροπορικών συνδέσεων. Ενδεικτικά, πολυτελής βίλα 700 τ.μ. στην Κέρκυρα ενοικιάζεται με την εβδομάδα σε τιμή που ξεκινά από 19.500 ευρώ, ενώ έτερη βίλα 190 τ.μ. στο νησί, με πισίνα μπροστά στη θάλασσα, ξεκινά από 5.000 ευρώ ανά εβδομάδα.

Στη Σαντορίνη, για βίλα στο Ακρωτήρι με πισίνα και θέα στην Καλντέρα, με δυνατότητα φιλοξενίας έως 10 επισκεπτών, η τιμή ανά διανυκτέρευση ξεκινάει από τα 1.100 και φτάνει τα 1.500 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο, με μίνιμουμ κράτησης τις 3 ημέρες και υπηρεσίες προσωπικού concierge. Στη Μύκονο για την ενοικίαση βίλας στην περιοχή Τουρλός, με πισίνα, θέα στη θάλασσα και δυνατότητα φιλοξενίας 12 επισκεπτών, η τιμή κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου -από 23 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου- είναι στα 3.214 ευρώ τη βραδιά, με ελάχιστη διαμονή τις 7 ημέρες.

Στην Πελοπόννησο, στο Πόρτο Χέλι η πιο ακριβή από τις βίλες Amanzoe, στο γνωστό συγκρότημα του ομίλου της Dolphin, προσφέρεται στα 13.200 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με δυνατότητα φιλοξενίας 12 επισκεπτών και μίνιμουμ έξι διανυκτερεύσεις για την περίοδο από τις 19 Ιουλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η πιο χαμηλή τιμή προσφέρεται για την περίοδο έως τις 25 Απριλίου – στα 7.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Οι παίκτες

Με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περαιτέρω άνοδο της αγοράς το 2018, η Οnefinestay, η εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2009, εξαγοράστηκε από τoν κολοσσό της Accor το 2016 και είναι από τις ανταγωνίστριες της Airbnb στον τομέα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών, ετοιμάζεται να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά: η εταιρεία, η οποία έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της πολυτελείς βίλες προς ενοικίαση στους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέα, η Αντίπαρος κ.α., έχει θέσει, σύμφωνα με τους επιτελείς της, ως στόχο για το 2018 την περαιτέρω επέκτασή της στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί προτεραιότητα μαζί με άλλες βασικές αγορές, όπως η νότια Γαλλία. Ενδεικτικά, η πλειονότητα των καταλυμάτων που διατίθενται στη χώρα μας μέσω της πλατφόρμας, η οποία μάλιστα εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της προς τους πελάτες της δεδομένου του υψηλού ανταγωνισμού συνολικά, αλλά κυρίως της Airbnb, είναι πολυτελείς κατοικίες κυρίως με πισίνα, σε τιμές κατά μέσο όρο κοντά στα 700 ευρώ τη βραδιά, που ωστόσο μπορεί να ξεπερνούν κατά περίπτωση ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σημειωτέον ότι η AccorHotels αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο που ενισχύει ενεργά την παρουσία του στον πολυσυζητημένο τομέα της οικονομίας του διαμοιρασμού μέσα από ένα μοντέλο που στηρίζεται κυρίως στους τουρίστες πολυτελείας. Η εταιρεία προτάσσει το γεγονός ότι υπάρχει αυστηρή επιλογή στις κατοικίες που εντάσσονται στην πλατφόρμα της, αφού από τους 10 ιδιοκτήτες- οικοδεσπότες που υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν μόλις ένας γίνεται δεκτός, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει επιλογή, τελικά, από υπερπολυτελή σπίτια.

Η Onefinestay διαθέτει αυτή τη στιγμή προς ενοικίαση πάνω από 10.000 σπίτια σε όλο τον κόσμο, έχοντας φιλοξενήσει τουρίστες από 130 χώρες. Το χαρτοφυλάκιό της από κατοικίες δίπλα στη θάλασσα ξεπερνά τις 4.000 -από τη Χαβάη μέχρι το Μπαλί-, και ακριβώς αυτό το χαρτοφυλάκιο θέλει να εμπλουτίσει με την ενίσχυση της παρουσίας της φέτος στην ελληνική αγορά αλλά και τη νότια Γαλλία, όπου επίσης υπάρχει υψηλή ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται διεθνώς, τους τουρίστες με μεγαλύτερα πορτοφόλια, οι οποίοι επιζητούν περισσότερες παροχές, θέλει να προσεγγίσει περισσότερο και η πιο δημοφιλής πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων κατοικιών, η Airbnb, η οποία πριμοδοτεί τις καταχωρήσεις της ανάλογα με τις κριτικές των επισκεπτών και τις παροχές από τους οικοδεσπότες της (design, καθαριότητα, γρήγορο Ιντερνετ κ.ά.).

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η πλατφόρμα αριθμεί ουκ ολίγες καταχωρήσεις πολυτελών κατοικιών κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, στην Κρήτη, στη Χαλκιδική, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, που αποτελούν ούτως ή άλλως τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς για τον διεθνή κολοσσό. Πέραν αυτού, όμως, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους οικοδεσπότες της να μπουν στην κατηγορία των «Superhost» εφόσον έχουν πεντάστερες κριτικές σε ποσοστό τουλάχιστον 80% και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια – συνέπεια, εμπειρία κ.ά.

Πέραν των μεγάλων εγχώριων κτηματομεσιτικών γραφείων και των συμβούλων ακινήτων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολυτελή ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, όπως η Πλουμής – Σωτηρόπουλος που διατηρεί συνεργασία με την Christie’s International Real Estate (το μεσιτικό τμήμα του οίκου δημοπρασιών Christie’s Fine Arts), ειδικά στο luxury real estate δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια η Sotheby’s Ιnternational Realty, ενώ στους νεοεισερχόμενους της ελληνικής αγοράς περιλαμβάνεται η Barnes, μέσω της Barnes Greece με επικεφαλής την κυρία Κατερίνα Μητσοτάκη. Η Barnes International, με ιστορία μεγαλύτερη των 20 χρόνων και παρουσία σε περισσότερες από 60 πόλεις του κόσμου, κατέχει σημαντική θέση στον χώρο του luxury real estate για την πώληση πολυτελών ακινήτων, ενώ το επίσημο ντεμπούτο της στην Ελλάδα έγινε στις αρχές του έτους.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου